En Sıcak Konular

'Soğuklar arttı gribe karşı dikkatli olun'

5 Aralık 2013 11:44 tsi
Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Uz.Dr. Yavuz Orak, kış aylarında üst solunum yolları hastalıklarının daha çok arttığına dikkat çekerek, vatandaşları soğuktan ve gripten korunmaları konusunda uyarıda bulundu.

Kış aylarında mikropların doğada görülme sıklığı yüzünden çeşitli hastalıklarında arttığını belirten Mardin Devlet Hastanesi Başhekimi Uz.Dr. Yavuz Orak, soğuğun vücut direncini düşürmesi sonucu hastalıkların da bu aylarda daha çok ürediğini söyledi. Özellikle sigara dumanı, yetersiz-dengesiz beslenme, kapalı ve kalabalık yerlerde uzun süre kalınması sonucu oluşan yakın temas enfeksiyonun öksürük ve hapşırma gibi mekanizmalarla bulaşmasını kolaylaştırdığını ifade eden Orak, "Kış mevsiminde soğuk havaya uyum sağlamak için vücudun daha fazla enerji harcamaktadır. Bu enerji ihtiyacı karşılanmadığında da vücut direnci düşer, enfeksiyonlara yatkın hale gelir. Bronşit, astım ve grip gibi sağlık sorunları daha sık görülür. Kışın ortaya çıkan hava kirliliği de soğukla birleştiğinde sorun büyür. Bu nedenle mevsim başlangıcında tüm solunum yolu enfeksiyonları için koruyucu önlemler almak önemlidir." dedi.

SOĞUK HAVADA ÇOCUKLAR İYİ MUHAFAZA EDİLMELİDİR

Soğuk havalarda virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları kış aylarında en çok çocukları etkilediğini vurgulayan Orak, "Yılda 3 ile 8 kez çocuklar üst solunum hastalıklarına yakalanmaktadır. Yetişkinlerde ise yılda ortalama 1-3 kez üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda daha sık görülürler. Grip ya da soğuk algınlığı sırasında evde destekleyici tedavi ve yapılması gerekir. Antibiyotikler virüsler üzerinde etkili değildir bu nedenle ikinci bir bakteriyel enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır. Tedaviden çok hastalığa yakalanmamak daha önemlidir. Bu nedenle salgın dönemlerinde kapalı yerlerde fazla uzun kalmamak ve elleri sık sık yıkamak koruyucu olabilir. Ayrıca koruyucu tedavi yöntemlerinden yararlanmak etkili olabilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar mümkün olduğu sürece soğuk havada dışarı çıkarılmaması gerekir." şeklinde konuştu.

cihan




Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,694 µs