En Sıcak Konular

Neler oluyor neler...

5 Aralık 2013 10:12 tsi
Neler oluyor neler... Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) Ukrayna’da bugün başlayacak iki günlük dışişleri bakanları toplantısı, mini Ermeni zirvesine sahne olacak.

Zaman gazetesinden Servet Yanatma'nın haberine göre Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun temsil edeceği toplantıya, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları da katılıyor. Güney Kafkasya’daki gelişmelerin ağırlıklı olarak görüşüleceği zirve, Ermenistan-Azerbaycan ihtilafının aşılması için diplomasinin hızlandığı bir döneme denk geliyor. Davutoğlu’nun Kiev’de Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Mammadyarov ile buluşması öngörülüyor. Diplomatik kaynaklar, Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ile görüşme konusunda ise “Şu an için programda yok. Ancak uluslararası zirveler bu görüşmeleri gerçekleştirmek için bir fırsat.” diyerek, açık kapı bırakıyor. Zirvede ayrıca, Azeri ve Ermeni bakanların da bir araya gelmesi bekleniyor. 57 üyeli AGİT’in toplantısına, Kafkasya’nın önemli aktörü Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da katılacak. ABD’yi ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland temsil edecek.

AGİT zirvesi, Davutoğlu’nun ekim ayında İsviçre’ye giderek Azerbaycan-Ermenistan ihtilafının aşılması için arabuluculuk talebinde bulunmasıyla başlayan bir dizi diplomatik girişimin ortasında gerçekleşecek. Kiev’in ardından Davutoğlu’nun 12 Aralık’ta Ermenistan’ın başkenti Erivan’da düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) dışişleri bakanları toplantısına katılabileceği konuşuluyor. Diplomatik kaynaklar, Erivan seyahati için “İhtimal, yüzde 50” yorumu yaptı. Kaynaklar, “Sayın Bakan, Erivan’a giderse bunu ‘Ermenistan’a gerçekleşen bir ziyaret değil, KEİ’ye katılım’ olarak değerlendirmek gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarında hak iddia etmesi ile 1988’de başlayan kriz, 1992’de savaşa dönüşmüş; ardından da Ermenistan, Yukarı Karabağ ve 7 bölge dahil olmak üzere Azeri topraklarının yüzde 20’sini işgal etmişti. Sorunun çözümü için Rusya, ABD ve Fransa’nın öncülüğünde oluşan AGİT Minsk Grubu, 17 yıldır henüz bir anlaşma sağlayamadı. Erivan, BM Güvenlik Konseyi’nde Yukarı Karabağ’da işgalin sona ermesine yönelik alınan dört ayrı kararı uygulamaya yanaşmıyor.




Bu haber 932 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,368 µs