iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Küçük dişli!..

5 Aralık 2013 09:34 tsi
Küçük dişli!.. Büyüğü? Allah saklasın, öğütür!.. iyibilgi Ankara

iyibilgi Ankara

Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki yakınlaşma bölge için politik açıdan elbette bir anlam ifade ediyor ve "komşular" açısından da apayrı bir anlamı var. Örneğin dört ülkede bulunan Kürtler konusu böyle bir ortak nokta oluşturuyor. Ancak ötesi de mevcut.

Ankara-Erbil-Bağdat arasındaki "enerji" konusu, bölgesel ve küresel bir denklemin en küçük çarkını oluşturuyor. Küçük olması önemini hiç azaltmadığı gibi, durması halinde "büyük çarklar"ın sıkışacağı da bir gerçek.

Mini çarkın dertleri bile...

Bu enerji üçgeninin etkisi elbette önemli ama kendi dişlileri arasındaki sorunlar bile başlı başına macera. En taze örnek, Ankara-Erbil arasında imzalanan enerji anlaşmalarının yarattığı dalgalar, üstelik bir günde uçak yasaklarına kadar tırmanıverdi. Şu an ise "kontrol altında bir gerginlik" var.

Dün (4 Ekim) Hürriyet'te iyi hazırlanmış Cansu Çamlıbel imzalı ve "Erbil'den mesaj var: Tahran kapıda bekliyor" başlıklı haber, küçük enerji çarkının dönerken neler öğüttüğünün "ipuçlarını" veriyor.

Örneğin; Ankara'da Başbakanlık ile Enerji Bakanlığı arasında iki farklı görüş olduğundan, birinin sözleşmelerin kısa vadeli, diğerinin Bağdat'ın yaklaşımına göre farklı formüller olduğundan, Erbil'in Bağdat'ın da katılacağı yeni sözleşmelerin hazırlanmasına karşı çıktığından, hatta böyle bir durumda Ankara'ya Tahran'ı gösterdiklerinden bahsediliyor.

Tali dengeler de bu çarkların sürtünmesini artırıyor, hiç akla gelmeyebilir ama; Kuzey Irak seçimlerinde Goran'ın ikinci parti çıkması KDP üzerinde önemli baskı yarattığı, Erbil yönetiminin Ankara ile yapılan anlaşmanın uzaması durumunda İran'a yakınlığıyla bilinen Goran'ın kendilerini iç kamuoyunda sıkıştırabileceğinden de bahis ediliyor.

Enerji yolları burada başlamıyor, bitmiyor!

Türkiye için de bu çok önemli bir konu çünkü 1. Enerji ithalatının yeterli olması, 2. Çeşitlendirilmesi, 3. Bölgedeki politik dengeler üzerindeki etkisi gibi "hayati" nedenler bir yana, bölgesel ve küresel "enerji hub"ı olmak isteyen Ankara için olmazsa olmaz bir durum mevcut.

Çünkü K.Irak'tan gelecek enerji önce Bağdat, sonra Irak'ın güneyi ve nihayet "Basra"ya ulaşacak ve böylece "küçük üçlü çark" bir basamak yükselerek, orta boy değil yine ama "küçük orta dörtlü-beşli, belki altılı çarka" dönüşecek.

Bu dahi ölçeği anlamada zaten yetersiz ama bir de bu enerji hattının gittiği güzergâh var. Nihai nokta Avrupa gibi görünse de-ki dahil-Akdeniz'de var. Eh, bu da ayrı ve çok oyunculu başka "küçük ve orta boy çarklar" demek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,187 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,422 µs