En Sıcak Konular

Santrallar alarm veriyor, elektrik ve gaz kesilebilir

13 Ağustos 2007 17:05 tsi
Santrallar alarm veriyor, elektrik ve gaz kesilebilir Türkiye'deki enerji piyasasını inceleyerek kapsamlı bir rapor hazırlayan Dünya Bankası uzmanları, önümüzdeki dönemde hem doğalgaz hem de elektrikte sıkıntı yaşanabileceğinin sinyallerini verdi

 

Dünya Bankası'nın (DB) hazırladığı 'Enerjide Türkiye' konulu raporda, bakanlığın seçim öncesi elektrik kesintilerini önlemek için santral rehabilitasyonlarını askıya alması eleştiri konusu oldu. Dünya Bankası, "Santralların kullanım kapasitesi düşük, bir an önce bakıma alın ve özelleştirin" dedi. Banka, özel sektörün elektriği kamudan düşük fiyata aldığını, ürettiği elektriği ise yüksek tarifeden satarak kâr ettiğini belirtti.

Kuraklık, üretimi düşürdü

Dünya Bankası uzmanlarınının hazırladığı enerji raporu Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Hazine Müsteşarlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na gönderildi. Raporda kuraklığın enerji üretimine etkisinden, elektrik fiyatlarındaki aksaklıklara ve santralların durumuna kadar pek çok konuya değinildi.

Yılın ilk yarısında kuraklık nedeniyle birçok hidroelektrik santralın (HES) hedeflenenin gerisinde üretim yaptığına işaret edilen raporda, Türkiye Elektrik Üretim A.Ş.'nin (EÜAŞ) bünyesindeki termik santralların "kullanıma hazır olma oranının" düşük kaldığı ifade edildi. Bir başka deyişle DB, termik santralların, kapasitesini tam kullanarak üretim yapmaya hazır durumda olmadığı uyarısında bulundu. Raporda, Enerji Bakanlığı'nın EÜAŞ'a "suları titiz kullanın" uyarısında bulunduğu da belirtilirken, şu önerilere yer verildi:

Gaz kesintisine önlem

"Termik santralların rehabilitasyonu son derece önceliklidir. Çünkü rehabilitasyonla elde edilecek elektrikten daha ucuz bir başka kaynak yok. Özellikle kış dönemlerinde gaz yetersizliği nedeniyle çalışamayan doğalgaz santrallarını çift yakıtlı hale getirin. Santralların özelleştirilmelerine öncelik verin.
Üretim tesislerinin özelleştirilmesi, mali açıdan güçlü ve güvenilir dağıtım şirketleriyle sağlanabilir."

'Elektriğe zam yapın' mesajı verildi

Raporda yüksek üretim maliyetlerine rağmen elektrik fiyatlarının artmamasına da değinen DB, "Elektriğe zam yapın" mesajını da verdi. Raporda şunlar kaydedildi:

"Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (TEDAŞ) fiyatları maliyetleri yansıtmalı. TEDAŞ'ın tarife düzeltme konusundaki çekincesi özel sektör üreticilerine yaramaktadır. TEDAŞ'ın uyguladığı tarifelerin düzeyi, otoprodüktörleri TEDAŞ'tan elektrik almaya, üretimlerini ise dengeleme piyasasına satmaya teşvik etmektedir. TEDAŞ'ın alım sözleşmelerindeki fiyat ile piyasada oluşan fiyat arasındaki makas açılmaktadır. Dağıtım şirketleri, elektrik satın alma riskini üstlenmemeli, satın aldıkları fiyatları tarifelerine aynen yansıtabilmeli."

Milliyet



Bu haber 276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,142 µs