En Sıcak Konular

Dua edin; dünya piyasaları çökmesin !

13 Ağustos 2007 16:44 tsi
Dua edin; dünya piyasaları çökmesin ! “Ne olacak” diyenlere sesleniyorum: Dua edin; petrol fiyatları 70 dolar, dolar-yen 117,80 altına, Amerikan Borsası bir daha 13,200 altına gelmesin... Bunlar olursa işimiz gerçekten çok zor.

Yiğit Bulut'n yazısı:

Dua edin; dünya piyasaları çökmesin 

Yazıya başlarken “ana sistemin” bileşenlerinin son durumunu ele alıp “bugün bazı gazetelerin iddia” ettiği gibi “Kara Pazartesi olmayacak” tezini matematik veriler ile işlemeyi düşünüyordum..

Fakat birden aklıma aynen “piyasalarda yaşanabilecek çöküşler” gibi “yaşadığımız doğal olaylar ve özellikle arkasından “sorunun mimarı” Gökçek tarafından ortaya atılan “dua edin” açıklaması geldi..

Ben de algılama ve çözüm bulmanın “bu noktada olduğu bir ülkede” kendimi yormamaya ve kestirmeden çözüme gitmeye karar verdim.. Evet, “ne olacak” diyenlere sesleniyorum: Dua edin; petrol fiyatları 70 dolar, dolar-yen 117,80 altına, Amerikan Borsası bir daha 13,200 altına gelmesin... Bunlar olursa işimiz gerçekten çok zor.

Sevgili dostlar, dua etmenin “her türlü” gücüne inanan biri olarak, eleştirdiğim işin “bu kısmı” değil. Eleştirdiğim; Allah’ın verdiği akıl ile halkın verdiği görevi birleştirip, oturdukları koltuklarda “yapılması gerekenleri” yapmayanların, iş işten geçtikten sonra halkın karşısına geçip, dalga geçercesine; “dua edin” demeleri... Sen ilk önce koltuğunu doldur, Allah’ın verdiği aklı kullan, çözümler üret; sonrasında “bütün iyi niyetinle” sonucu bekle..

Uzun lafın kısası: dünya “kuantum bilimin” sınırlarını tartışırken, laik Türkiye Cumhuriyeti’nde devletin tepesinde oturanlar “dualar ile dertlere çare olmaya” çalışıyorlar, vay güzel ülkem vay!

Ankaralı’ysanız hakkınızı yargıda arayabilirsiniz..

Ankara’da durum içler acısı ve bu işin sorumlusu belli; seçime gidilen bir süreçte özellikle son bir yıl içinde “alarm” çalmasına rağmen gerekli kesinti programını “partim zarar görür” algılaması içinde uygulamaya koymayan Melih Gökçek... Bu noktadan sonra yapılacak çok belli; Melih Gökçek, görevden alınmalı ve “görevi ihmal” suçundan, olay, yargıya taşınmalı... Ankaralı mağdurlara da seslenmek istiyorum; bu kuraklık değil tamamen yanlış yönetim ve görevi ihmal. Bu yaşananlar yüzünden “iş yeriniz” veya “şahsınız” zarar görmüş olabilirsiniz. Türkiye “hukuk devleti” olsun diyoruz ya; işte tam bir hukuk sınavı; konuyu mahkemeye taşıyabilir ve “taraf olarak” Melih Gökçek hakkında her türlü davayı açabilirsiniz...

Erdoğan’ın zor kararı..

Bİr iddiam var; AK Parti % 47 oyu; ne “Gül’ün adaylığı engellendi” diye ne de “partinin kurumsal” kimliğini öne çıkararak aldı.. Sebep; ekonomideki “denge” dönemi ve Erdoğan’ın karizmasıydı...

Erdoğan ile aynı dünya görüşüne “1000 durak” bile yakın olmayan birçok tanıdığım, AK Parti’ye “merkez sağın yeni lideri, bizden biri” algılaması içinde oy verdi..

Geldiğimiz nokta Başbakan için zor bir sınav; bir tarafta “görevi ihmal ettiği için devlet çarkının başındaki Hükümet tarafından hesabı kesilmesi gereken can dostu Melih Gökçek”, diğer tarafta “adaylığı merkez olma iddiasını” çürütecek olan Abdullah Gül..

Önümüzdeki günler Erdoğan açısından “zor” olacak. Hep birlikte göreceğiz; Gül’e “çekil” diyebilecek ve Gökçek için gerekli “kanuni” girişimleri yapabilecek mi!

Bunları yapabilirse; merkez sağın önümüzdeki 10 yıl boyunca yeni bir lidere yer açması inanın çok zor...

“Kara Pazartesi” için henüz “yeterli veri” yok...

Pazar günü bazı gazetelerde “haftanın ilk günü piyasalar” için çok kötü olacak “algılaması içinde” haberler gördüm. Sistemin ana bileşenlerinden “çatırdadığını” düşünmekle birlikte, özellikle bugün için elimizde “çok kötü” dedirtecek veri yok. Cuma akşamı Dow Jones’u 13,200 altından yeniden topladılar, dolar-yen 117,80 üstünde ve brent petrol 70 dolar üstünde taban yapmayı deniyor. Bu teknik verilere, dünya genelinde Merkez Bankaları’nın “destek programlarını” ve “FED faiz kararını öne alabilir” haberlerini ekleyin; sonuç net: sistem “bozulma” yolunda ama “Kara Pazartesi” için henüz erken... Konu hakkında daha detaylı bir analizi; gazetemizin internet sitesinde “Yiğit Bulut ile Finans Analiz” bölümünde bulabilirsiniz..

Vatan



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,184 µs