En Sıcak Konular

MB'nın uyarısını Sezer de takmadı

13 Ağustos 2007 14:26 tsi
MB'nın uyarısını Sezer de takmadı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kiraya vereceği evi için istediği 1400 YTL ile geçen yıla göre yüzde 100’lük bir artış talep ediyor. Oysa Merkez Bankası, kira artışı ile ilgili şu uyarıyı yapmıştı.

Çiğdem TOKER - Kerem YÜCEL'in haberi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Ankara Farabi Sokak, Yavuz Apartmanı, 8 numaralı daireyi TEM Emlakcılık aracılığı ile kiraya verdi. Sezer’in boş dairesinin balkonunda yer yer boya dökülmeleri ve kabarmaları görüldü. Apartman girişindeki kapı zilinde ise Sezer’e ait dairenin karşısındaki etiket boştu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kiraya vereceği evi için istediği 1400 YTL ile geçen yıla göre yüzde 100’lük bir artış talep ediyor. Sezer, bu talebiyle Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın, bu yıl için belirlenen yüzde 4 enflasyon hedefini zorlaştırdıkları gerekçesiyle sık sık uyardığı "evsahipleri" cephesine dahil oldu. Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Farabi Sokak Yavuz Apartmanındaki "dört oda, bir salon" evi için, 1400 YTL kiranın yanısıra, 1000 dolar da depozito istiyor. Bu talep ise 2001 krizi sonrasında, Merkez Bankası’nın, terk edilmesi için büyük çaba gösterdiği "dolarizasyon"un, Cumhurbaşkanı nezdinde devam ettiği anlamına geliyor.

KİRACININ KALİTESİ: Sezer’in emlakçısı, ilan için arayanlara, evin bakım ve onarımdan geçtiğini, mutfak ve banyonun, parkeleriyle birlikte yenilendiğini belirtti. Kira bedeli ile depozitonun "kiracının kalitesine ve referanslara göre" bir miktar indirilebileceğini anlatan emlakçı, "Kiracının memur ve sabit gelirli olması evsahibi açısından tercih sebebi. Referanslar önemli" dedi.

2006’DA 700 YTL’YDİ: Sezer’in eski kiracısı Ekrem Temuçin, Kasım 2006’da evi boşaltırken, kiranın en son 700 YTL olduğunu açıklayarak, "Bakımsız olduğu için böyle. Ev bakımlı olsa daha yüksek olabilir" demişti. Sezer, aradan geçen dokuz ay içinde evi köklü bir bakım onarımdan geçirterek, kira bedelini de yükseltti.

HEDEF YÜZDE 4: Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, geçen ay açıkladığı son Enflasyon Raporu’nda, kira kalemindeki artışların çok yüksek seyrettiğini ve yıllık enflasyona katkısının 1 puan olduğunu açıklayarak şu uyarıda bulunmuştu: "Kira kontratlarında yuvarlama alışkanlıkları sürüyor. Gerek ev sahiplerinin, gerekse kiracıların yüksek enflasyon döneminden kalma fiyatlama alışkanlıklarını terk etmeleri ve kontratlarını yaparken, orta vade enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu hesaba katmaları önem taşımaktadır."

1000 YTL’DEN FAZLA ETMEZ: Ankara’nın en eski ve önde gelen emlakçılarından Salim Taşçı, Cumhurbaşkanı Sezer’in Farabi sokaktaki evinin "taş çatlasa 1000 YTL" edeceğini söyledi. Farabi sokağın eskisi gibi olmadığını söyleyen Taşçı, "Barların sayısı artınca aileler oradan kaçtı" dedi. Taşçı, "Evin tadilattan geçmesi ve dört oda olması da mı önemli değil?" sorumuza "Değil. Elimizde Çankaya’da 900’e çok güzel daireler var. Atakule’nin karşısında ışıklar içinde kendi evimi 825 YTL’ye verdim" dedi.

KİRALAR YÜZDE 20 ARTTI: Temmuzda bir yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 6.90 olurken, kiralar ortalama yüzde 20.3 arttı. 2007 enflasyon hedefini yüzde 4 olarak belirleyip "yüzde 70 olasılıkla" yılsonunda yüzde 5.1-6.9 arasında gerçekleşmesini bekleyen Merkez Bankası’na inat, ev sahipleri kira artışlarında bu hedeleri hiç dikkate almıyorlar. 2006 temmuzda 315.73 YTL olan gerçek kira ücreti, 2007 temmuzda enflasyon hedefinin 16.3 puan üstünde artış göstererek, 379.92 YTL’ye yükseldi.

Hürriyet

Bu haber 234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,570 µs