En Sıcak Konular

Maliki: PKK'nın Irak'taki faaliyetlerini yasakladık

13 Ağustos 2007 14:21 tsi
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, PKK'nın yasa dışı bir hareket olduğunu, bu kapsamda örgütün faaliyetlerini Irak'ta yasakladıklarını söyledi. Kuzey Irak Kürt Yönetimi, Maliki'nin kendilerine danışmadan anlaşmalar yaptığını belirterek, "Onaylamadığımız a

Kürt sitelerine yansıyan habere göre önceki gün düzenlediği basın toplantısında Türkiye ziyaretini değerlendiren Maliki, bölgeyi tehdit eden "güvenlik" konusunu ele aldıklarını söyledi. PKK'yı Irak'ta yasa dışı bir örgüt olarak değerlendiren Maliki, şöyle konuştu:
      "PKK sorununun çözümü konusunda Irak-ABD-Türkiye arasında üçlü bir komisyon var. Ancak, biz bu örgütü Irak’ta yasa dışı bir örgüt olarak görüyoruz. Ülkemizin anayasası, komşu bir ülkenin güvenliğini tehdit eden hiçbir silahlı örgüte izin vermiyor. PKK’nın topraklarımızı kullanarak Türkiye’ye karşı silahlı eylemler düzenlemesine izin vermeyeceğiz."
     
      Kürt hükümeti Maliki'ye tepkili
      Maliki'nin "PKK’ ile mücadele" konusunda Türkiye ile imzaladığı mutabakat muhtırasına Kürt yönetiminden gelen tepkiler sürüyor. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye ziyaretinden sonra İran'la da anlaşma yapan Maliki'yi, "Kürtlere danışmadan hareket etmekle" suçladı.
      KYB'nin resmi internet sitesi Pukmedia'ya konuşan Kürt Hükümet Sözcüsü Cemal Abdullah, Kürdistan Bölge Yönetimi’nin onayı alınmadan komşu ülkelerle yapılan hiçbir anlaşmayı tanımadıklarını belirtti. Abdullah, "Biz Kürdistan Bölge Hükümeti olarak, Maliki’nin Türkiye ziyareti öncesi, defalarca komşu ülkelere karşı politikamızın değişmeyeceğini belirtmiştik" dedi.
      Irak Anayasası’nın "komşu ülkelerle ilişkilerini" düzenleyen 8. maddesine bağlı olduklarını söyleyen Abdullah, şunları kaydetti:
      "Bu maddeye göre, Türkiye ve diğer komşu ülkelerle ilişkilerin karşılıklı çıkar ve saygıya dayalı olması gerekiyor. Kürdistan bölgesinin istikrar ve güvenliğini bozacak hiçbir komşu ülkenin faaliyetlerine izin vermeyiz. Biz, komşu ülkelerin siyasi yaşamına ve içişlerine karışmıyoruz. Komşularımızla ilişki geliştirirken, uluslararası yasaları ve sözleşmeleri esas alıyoruz." Abdullah, "Maliki'nin, Türkiye ve İran ile yapmış olduğu anlaşmalar eğer Irak Anayasası’nın 8. maddesiyle çelişmiyorsa, bu anlaşmaları onaylarız. Ancak, bu maddeyle çelişen ve bizim karşı olduğumuz hiçbir anlaşmayı da tanımayız" dedi.

MİLLİYET



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,603 µs