En Sıcak Konular

Gül'ün 3. tur matematiği: Devrilebilir!

13 Ağustos 2007 14:13 tsi
Gül'ün 3. tur matematiği: Devrilebilir! Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı olanların listesi bir hayli kabarık... Destekleyenler ise; Abdullah Gül, AKP seçmeninin hatırı sayılır bölümü ve AKP’li vekillerin bir kısmı! İyi ama bu tablodan ‘taviz’ çıkmadan, &

Üst üste yapılan biteviye toplantıların, siyasi parti liderlerinin ve kamuoyu odaklarının, sayfa sayfala yazılan haber ve yayınlanan köşe yazılarının, incelikli analizlerin özü şu aslında.

Abdullah Gül adaylığını sürdürmesi veya Köşk’e çıkması halinde politik ve ekonomik kriz çıkabilir. Bu da dengeleri bozar. Hepsi bu. Tabi hepsinin bu olması ne kadar önemli ve kritik olduğu gerçeğini gölgelemiyor. Üzerinde bu denli durulmasının sebebi, riskin gerçekten var olması!

Şu anki göstergeler-ki bugün yapılacak Bakanlar Kurulu ve AKP MYK toplantısında Abdullah Gül’ün aday olup olmayacağı ile birlikte belki çoklu aday yönteminin de kullanılabilme ihtimali tartışılacak.

Bu da işin yine önemli ama bürokratik aşaması. Ancak AKP’deki genel hava Abdullah Gül’ün adaylığının süreceği yönünde. Kesin mi? Hayır. Ama TBMM’de pek sevilen tabirle “temayül” bu yönde.

Tecrübe ve fiilayat!

Abdullah Gül’ün adaylığını sürdürmemesi veya seçilmemesini isteyenler, “temenniler” kadar, yakın geçmişteki tecrübeyi de karine olarak olarak gösteriyorlar. Onlara göre, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığının tartışıldığı günler çok çabuk unutuldu.

O zaman da kamuoyunu bir tarafa bırakın onlarca gazeteci “yemin billah” ederek, Erdoğan’ın “hiçbir faninin reddedemeyeceği bu makama” çıkacağını yazdı. Ancak sonuç öyle olmadı. Şimdi de “şartlar” farklı değil!

Aslında şimdi şartlar farklı. Zira 22 Temmuz’dan çıkan sonuç AKP’nin ve bizzat Abdullah Gül’ün Köşk’e bakışını mecburen daha zorluyor. Tabii bu tümceden hareketle, AKP’ye oy veren geniş seçmen kitlesinin ne kadarının aynı zamanda Gül’ü Cumhurbaşkanı olarak görmek istediği istatistik açından içinden çıkılır bir mesele değil.

Seçmen istikrara oy verdiyse?

Öte yandan AKP’nin oy oranı analizlerinin yine AKP’liler tarafından yorumu, seçmenlerinin “uzlaşma, huzur ve istikrara” en çok oyu verdikleri yönünde. Ve bu analiz genel kabul gören bir okuma. Bu zımni yorumdan Gül’ün Cumhurbaşkanlığı için “jest” yapmasını bekledikleri zikri de çıkarılabilir.

Peki fiili hal şimdi ne durumda. Cumhurbaşkalığı seçimi için en kritik saatlere girdiğimiz bu anlarda genel eğilim Abdullah Gül’ün aday olacağı şeklinde. Ancak yukarıdaki toplantılardan ne çıkar bilinmiyor.

‘Adayımız kardeşim Gül’ olmayacak!

Ama şunlar Ankara kulislerinin fısıltılarından. Gül’e adaylık onayı verilirse, adaylığını bireysel olarak kendi çıkıp açıklayacak ve bir önceki gibi “adayımız kardeşim Gül” açıklaması olmayacak.

Bu söylentinin gerekçesi bir başa olası gelişmeyle kendini birleştiriyor. Abdullah Gül’ün AKP’nin tek adayı olmamaması. Yani AKP birden çok aday çıkaracak ve kanunen de milletvekillerini serbest bırakacak. Böylece AKP en üst yönetimi kendini bu gelişmelerden sanki sorumsuzlaştıracak!

Tabii bu hal açıkça başta Erdoğan olmak üzere Gül’den aday olmama jesti bekleyen AKP’lilerin kamuoyuna “biz elimizden geleni yaptık” mesajı vermesi demek. Yani bir kriz olursa sorumlusu biz değiliz ama aynı zaman muhatabınız Gül’dür anlamına geliyor. Peki Abdullah Gül son saniye jesti yapabilir mi? Yani adaylıktan çekilir mi? Bu her zaman mümkün! Ama gelinen bu noktada Gül’ün adaylığının güç kazandığı da görülüyor.

Peki çok adaylı bir TBMM seçiminde, örneğin ilk turda bir başka vekile daha çok oy çıkarsa? Mümkün mü? Teknik olarak mümkün. AKP grubunun sadece üçte birinin bir başka adaya oy vermesi, CHP, DSP, DTP Bağımsızlar ve ikinci turdan itibaren MHP’nin de Gül’den başka adaya oy vermesi dengeleri değiştirebilir!

Birinci tur oy dağılımı…

Örneğin AKP’den çok adaylı bir TBMM seçiminde Abdullah Gül: 226, ikinci aday: CHP: 98, DSP: 13, DTP: 20, AKP: 115, Bağımsızlar: 6 olmak üzere: 252!

Artı ikinci turda MHP 70: 322!.. Üçüncü tur, 276 milletvekilini Cumhurbaşkanlığı için yeterli görüyor. Peki üçüncü turda ne olabilir? Rakamlar bunlar ve teknik olarak mümkün! Mümkün ama AKP’li vekiller açısından mümkün mü?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,199 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,672 µs