En Sıcak Konular

Baykal'a En Zor Abdullah Gül Sorusu

13 Ağustos 2007 14:06 tsi
"Abdullah Gül, Başbakanlık yaptı, halen dışışleri bakanı. Neden Cumhurbaşkanı olamıyor? Neden karşısınız" İşte Baykal'ın bu sorulara verdiği cevap.

Baykal, CNN Türk televizyonunda, gazeteci Fikret Bila’nın sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’in cumhurbaşkanı adaylığının sürmesi durumunda tutumlarının ne olacağının sorulması üzerine Baykal, bu konuya genel ve sürekli bir anlayışla yaklaştıklarını söyledi.

Baykal, Abdullah Gül için "militan" kavramını kullandığının hatırlatılması ve "Neden Gül’e karşısınız?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"(Militan) sözünü sayın Gül’ü üzecek, ona saygısızlık anlamına gelecek bir deyim olarak kesinlikle düşünmedim. Bir ideolojik iç çemberin bilinçli bir üyesi. Yani malum tartışmalara girmek istemiyorum.

Abdullah Bey’in öyle yazıları var ki o yazılar ancak çok ideolojik derin bir angajmanla yazılır. Bunlar öyle sıradan ayak üstü söylenmiş sözler de değil. Bir temel siyasi çizgiyi ortaya koyan bir şey ve Türkiye’nin tarihiyle hesaplaşmaya yönelik değerlendirmeler. Anayasa’nın özüyle hesaplaşmaya yönelik bir değerlendirme."

"GÜL GÜVEN VERMİYOR"
Gül hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kuruluş felsefesini içine sindirdiği konusunda güven vermeyen bir siyaset çizgisi ortaya koymuştur" değerlendirmesinde bulunan Baykal, "Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesiyle problemi olması uygun değildir" şeklinde konuştu.

Baykal, Gül’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin, toplumun büyük çoğunluğu tarafından özümsenmiş genel çerçevesini hiç olmazsa hayatının uzunca bir dönemi boyunca kabul etmediğini ve şu anda da bu anlayıştan çıktığına yönelik bir işaretin olmadığını savundu.

Deniz Baykal, Abdullah Gül’ün eşinin türbanlı olmasını cumhurbaşkanı olmasının önünde bir engel olarak görüp görmediğine yönelik soruya ise "Hayır. Benim bakış açımda kılık kıyafet, eşinin kılık kıyafeti mevzu değildir. "Kafasının içi konusunda güven veren herkes olabilir" yanıtını verdi.

"Başbakanlık yaptı neden Cumhurbaşkanlığı yapamıyor?"

Abdullah Gül’ün başbakanlık yaptığı, halen Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttüğünün hatırlatılması ve "Neden cumhurbaşkanlığı yapamıyor?" sorusu üzerine de Baykal, cumhurbaşkanlığının sınırlı bir görev değil, tüm kurumların, devletin temel organlarının belirlenmesinde yetki kullanan bir makam olduğunu ifade etti.
Baykal, "Bir parti ideoloğunun, üstelik ideolojisi Türkiye’nin Cumhuriyet çizgisiyle problemliyse, Cumhuriyet çizgisini özümsemiş değilse, buna ciddi itirazları varsa, uluslararası mahkemelere bu kavgaları götürmüşse bu kimliği ortadaysa, böyle bir çizgiden geliyorsa, bu insana ’yargıyı da belirle üniversiteyi de belirle’ demek, sen devletin bir fonksiyonunu, -önemli bir fonksiyonu olabilir bu- ’belli bir çerçeve içinde götür’ demekten farklı bir şeydir bu. Başbakanın dahi Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’ni belirleme yetkisi yoktur, yargıyı belirleme yetkisi yoktur. Bunlar çok hayati olaylar. Burada belirli bir zihniyetin bir süre devam etmesi 5 yıl 10 yıl devam etmesi Türkiye’yi 10-15 yıl sonra bambaşka tablolarla karşı karşıya bırakır."

"ABDULLAH GÜL DIŞINDA BİR BAŞKA İSİM...
Abdullah Gül’un cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Türkiye’nin siyasi dengesinde değişmelerin ortaya çıkacağını savunan Baykal, "Bir süre sonra Anayasa Mahkemesi, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, bir süre sonra Türkiye’nin siyasi dengesi şu ankinden daha hızlı bir biçimde Türkiye’yi bir Orta Doğu, dini kimliği ağır basan, ulusal duyarlılıkları ihmal edilen, Kuzey Irak’ta PKK sorunu karşısında gereken duyarlılığı sergilemeyen bir siyaset çizgisinde dış güçlerin oyuncağı haline daha kolayca dönüşür. Bu süreç işlemektedir. Bu süreç daha da derinleşir" diye konuştu.

Baykal, bir başka soru üzerine de, milli iradenin TBMM olduğunu vurgulayarak, Meclis’in demokratik kimliğini koruyarak Abdullah Gül’ün dışında bir başka isim belirleyebileceğini söyledi. Baykal, kendisinin cumhurbaşkanı seçimi sürecinin hiçbir aşamasında aday ismi telaffuz etmediğini de belirtti.

Aktif haber

 

 



Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,835 µs