En Sıcak Konular

Başkentte günün sorusu: Teyemmüm şartı oluştu mu?

13 Ağustos 2007 12:40 tsi
Siyaset dünyası, cumhurbaşkanının kim olacağı tartışmasına kilitlenirken, son dönemde Ankaralılar birbirlerine sadece "Evde suyunuz akıyor mu" sorusunu yöneltiyorlar. Bu soru abdest ve gusül yerine geçen "teyemmüm" tartışmasını da beraberinde getirdi.

DİYANET İşleri eski Başkanı Tayyar Altıkulaç, "suyu temin etme veya kullanma imkanının bulunmadığı durumlarda, toprak veya yer kabuğundan sayılan bir maddeyle hükmi temizlik" anlamına gelen teyemmüm şartlarının Ankara’da yer yer oluştuğunu söyledi. İslamın zorluğu ortadan kaldıracak tedbirleri birlikte getirdiğini belirten Altıkulaç, "Çankaya’da su var ama, Keçiören’de, Bağlum’da yoksa, burada yaşayanların abdest almak için Çankaya’ya gitmeleri gerekmez. Burada aşılması imkansız zorluk vardır. Teyemmüm edilebilir. Ancak su bulunursa teyemmüm bozulur. Hatta bu ’su bulundu, teyemmüm bozuldu’ diye dilimize de yerleşmiştir" dedi.

Kişiye bırakmak lazım

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ise teyemmüm şartı oluşup oluşmadığını belirlemek için araştırma yapmak gerektiğini ifade etti. Parayla su alma imkanı varsa teyemmüm yapılamayacağını söyleyen Yılmaz, "Belli bölgelerde bu şart oluşmuş olabilir. Kendi durumunu kişi daha iyi bilir" dedi. Yılmaz, bir abdestle birkaç vakit namazının kılınabildiğini ancak teyemmüm edeceklerin her namaz vakti için ayrı teyemmüm etmeleri gerektiğini vurguladı.

Su alamayan da var!

İlahiyat Profesörü Beyza Bilgin ise "Bana göre teyemmüm şartı oluştu. Su bulunmadığı her zaman teyemmüm edilir, esas olan temizliktir. Teyemmüm seni temizlemiyor. Onu yapmadan önce maddi temizliği yapıyoruz" dedi. Bilgin, parayla su alınabildiği için teyemmüme gerek olmadığı yorumları hatırlatılınca çevresinden örnek verdi. Genç eşini kalp krizinden kaybettiği için evlere temizliğe giderek geçimini sağlayan bir tanıdığından bahseden Bilgin, "Kadın ancak çocuklarına içireceği suya para ödeyebiliyor. Abdest için nasıl su alsın, kolay mı?" diye sordu.

Teyemmüm nasıl yapılır?

Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre teyemmüm, "hükmi temizlenme niyetiyle temiz toprağa sürülen el ayasıyla yüzü ve kolları dirseklerle birlikte meshetmekten" ibarettir. Bu sebeple teyemmümün "niyet, yüzü meshetmek, kolları dirseklerle birlikte meshetmek" şeklinde üç farzı vardır. Teyemmüme başlarken besmele çekmek, sıraya riayet etmek yani önce yüzü sonra kolları meshetmek, bunları yaparken ara vermemek, elleri toprağa vurduğunda ileri geri hareket ettirmek ve toprağın parmak aralarına girmesini sağlamak, ellerini topraktan kaldırınca parmaklardaki toz ve toprakları silkelemek teyemmümün sünnet ve adabı olarak sayılır. Temiz, kuru ve tozlu toprakla teyemmüm edilebileceği gibi taş, kum, çakıl, tuğla, kiremit gibi maddelerle de yapılabilir. İki elin iç yüzü, yüzün meshi ve kolların meshi için ayrı ayrı toprağa sürülür. Birincide iki elin içiyle yüzün tamamı, ikincisinde sol elin içi ile sağ el ve kol, sağ elin içi ile sol el ve kol dirseklerle birlikte tamamen meshedilir. Yüzün ve kolların ekserisini meshetmeyi yeterli gören fakihler de vardır. 

Hürriyet



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,922 µs