En Sıcak Konular

Kuzey Irak: ''Türkiye sorunun parçası''

13 Ağustos 2007 08:34 tsi
Kuzey Irak bölgesel yönetiminin başkanı Mesud Barzani'nin yardımcısı Kadir Aziz, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Türkiye ile imzaladığı anlaşmaya karşı çıktı. Aziz, ''Maliki'nin çözüm aradığı komşu ülkeler so

Barzani'nin Kerkük ile ilgili 140'ıncı Maddeyi İzleme Komisyonu'ndaki özel temsilcisi ve Kürdistan Emekçiler Partisi lideri olan Aziz, PKK'yı "terörist" olarak görmediklerini ve çatışmayacaklarını yineledi.
     
Kürdistan Yurtsever Birliği'nin internet sitesi Pukmedia'ya konuşan Aziz, "Kürtler, Maliki'nin PKK konusunda Türkiye ile yapmış olduğu anlaşmalara şiddetle karşıdır" dedi.
     
Aziz, Kürtlerin bu anlaşmaların bir parçası olmayacağını belirtirken, terör örgütü olarak görmedikleri PKK sorununun silahla çözüleceğine inanmadıklarını, sorununun barışçıl ve diyalogla çözümünden yana olduklarını söyledi.
     
Kadir Aziz, "Maliki hükümeti, komşu ülkelerle yapmış olduğu ve yapacağı hiçbir anlaşmayı gerçekleştirme düzeyinde değildir. Komşu ülkelerle önemli konularda kararlar alınırken, Kürtlerin onaylayabileceği ve bölgenin de çıkarına olabilecek kararlar olmalıdır. Irak'ı tamamen kaybeden Maliki'nin, Kürdistan'a darbe indirme hakkı yoktur. Irak'ın içinde bulunduğu mevcut koşullar nedeniyle, Kürtler, Amerikalılar ve müttefik güçler de yeni bir savaş cephesinin riskini göze alamazlar" diye konuştu.
     
"Maliki hükümeti kalmamıştır" diyen Aziz, "Hükümetin çoğunluğunu biz Kürtlerle Şiiler oluşturmaktadır. Kürtler, yanlış politikaların kurbanı olmayacaktır. Çünkü sorunlarımız komşu ülkelerde değil, Bağdat'ta çözülür. Dış ülkelerin kendisi Irak'taki sorunu oluşturmuştur. Irak'taki sorunların kaynağı, komşu ülkelerin Irak'ın içişlerine müdahalesidir. Maliki'nin çözüm aradığı komşu ülkeler, sorunların bir parçasıdır, ancak çözümün bir parçası değiller" ifadesini kullandı.
     
Aziz ayrıca, Barzani yönetimini kastederek, "Kürdistan siyasi liderliği şimdiye kadar PKK'yı terörist bir örgüt olarak görmedi, PKK sorununun da savaşla çözümünü istemedi" ifadesini kullandı.
     
Kadir Aziz, "Türkiye bizim bu çözüm formülümüzü (diyalog) kabul ederse, Kürdistan bölgesi her türlü desteği vermeye hazırdır" dedi.
     
milliyet



Bu haber 389 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,311 µs