En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanlığı için halk ne dedi?

13 Ağustos 2007 08:12 tsi
Cumhurbaşkanlığı için halk ne dedi? MAKRO Araştırma, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 9-11 Ağustos tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Trabzon, Malatya, Samsun, Konya ve Diyarbakır illerinde bin 744 kişiyle görüşerek, cumhurbaşkanlığı süreciyle ilgili olarak halkın

Cumhurbaşkanlığı için halk Gül'de uzlaştı

MAKRO Araştırma'nın anketine göre, halkın yüzde 66,5'i Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını isterken, 60.3'ü AK Parti'nin Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı adayı olarak göstermemesi halinde de oy tercihlerinde herhangi bir değişiklik olmayacağını söyledi

MAKRO Araştırma, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili 9-11 Ağustos tarihleri arasında Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Trabzon, Malatya, Samsun, Konya ve Diyarbakır illerinde bin 744 kişiyle görüşerek, cumhurbaşkanlığı süreciyle ilgili olarak halkın nabzını tuttu. Buna göre, vatandaşın yüzde 66.5'i Abdulah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını istediği ancak, AK Parti'nin Gül'ü aday göstermemesi karşısında da herhangi bir oy değişikliği düşünmediği belirlendi.

Araştırmaya katılan deneklerin, 22 Temmuz'daki seçimlerde ise tercihleri seçim sonuçları ile parallellik gösteriyor.Ankete katılanların yüzde 44.6'sı oyunu AK Parti'ye, yüzde 17.7'si CHP'ye oy verirken, yüzde 13.3'ü MHP'ye oy verdi. Halkın yüzde 3.4 DP'ye oy verirken, 4.1'i SP'ye oy verdi. GP'ye yüzde 3.2'lik oranda oy veren vatandaş, Bağımsızlar'a yüzde 4.3 oranında oy verdi.

GÜL'ÜN ADAYLIĞI ETKİLİ OLDU

Araştırma sonucunda düzenlenen ankette, vatandaşa yöneltilen "Gül'ün aday olduğu cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananların oy tercihinize etkisi hangi düzeyde oldu" şeklindeki soruya, halkın yüzde 23'ü "Oy tercihimde birinci derecede etkili oldu" şeklinde yanıt verdi. Yüzde 16.7'si "Oy tercihime etki eden unsurlardan sadece birisiydi" derken, yüzde 49.8'i "Oy tercihimde herhangi bir etkisi olmadı" yanıtını verdi.

"Size göre Abdullah Gül cumhurbaşkanı olmalı mı" yönündeki soruya halkın yüzde 66.5'i 'Evet' derken, yüzde 25'i 'Hayır' dedi. Yüzde 8.5 ise kanaat bildirmedi.

"Abdullah Gül AK Parti tarafından aday gösterilmezse tepkiniz ne olur" şeklindeki soruya, halkın yüzde 18.6'sı "Bir daha oy vermem" görüşünde bulunurken, yüzde 60.3'ü "Oy tercihimde herhangi bir değişiklik olmaz" dedi. Yüzde 21.1 ise bu soruya yanıt vermedi.

HER PARTİDEN GÜL'E DESTEK VAR

22 Temmuz seçimlerinde oyunu AK Parti'ye veren seçmenin yüzde 93.2'si Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını istedi. Oyunu CHP'ye verenlerin yüzde 20.3'ü Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını desteklerken, yüzde 70.5'i Gül'ü Çankaya'da görmek istemediğini bildirdi. MHP'ye oy verenlerin yüzde 51.3'ü Gül'ü desteklerken, yüzde 31.5'i Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını istemediğini söyledi. DP'li seçmenlerin yüzde 50'si Gül derken, yüzde 33'ü ise Gül'ü desteklemediğini bildirdi. SP'li seçmenlerin yüzde 73.6'sı Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını isterken, GP'ye oy verenlerin de yüzde 36.3'ü de Gül'ün cumhurbaşkanı olmasından yana olduklarını bildirdi. Bağımsızları destekleyenlerin de yüzde 44'ü Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı için halk Gül''de uzlaştı

 

yenişafak



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,119 µs