En Sıcak Konular

'Gökçek afeti' diplomasiyi vurdu!

12 Ağustos 2007 21:33 tsi
'Gökçek afeti' diplomasiyi vurdu! Başkentte büyük skandala dönüşen su kesintileri, Ankara'daki yabancı büyükelçiler aracılığıyla dünyanın da gündemine oturdu.Ankara'daki büyükelçilikler sıkıntıyı ülkelerine rapor ederken, bazıları faaliyetlerine ara vermek, davetleri ertelemek ve yıkanm

Çek Büyükelçiliği diplomatları, önceki gün öğle yemeğinin ardından "yağmur duası" etti. Vatikan Büyükelçiliği ise bugünkü haftalık ayinine "su duasını" ekledi.

Macaristan kapattı

Ankara'da başlatılan su kesintilerine 10 günlük bir ara verildiği duyurulmasına karşın, dün birçok semt geç saatlere kadar su alamadı. Kesintiler Ankaralıların yanı sıra yabancı diplomatları da "susuzluk önlemleri" almaya yöneltti. Bu yönde ilk adımı atan Macaristan Büyükelçisi İstvan Szabo, su sıkıntısı nedeniyle büyükelçiliğin rutin faaliyetlerini 2 gün durdurma kararı aldıklarını söyledi.

Szabo, "20 personelimiz var, su yetmediği için yarın ve salı günü Türk personelin tümüne işe gelmemelerini söyledim. Vize birimimiz de 2 gün çalışmayacak. Ben ve binada yaşayan birkaç Macar diplomat çalışacağız" dedi.

Resepsiyon iptali

14 Ağustos'ta büyükelçilikte verecekleri askeri gün resepsiyonunu da iptal etmek zorunda kaldıklarını belirten Szabo, "Konukları en hijyenik şekilde ağırlamak gerekir. Tankerle getirttiğimiz suyun kalitesinden emin olamıyoruz. Suya yüzde yüz güvenmezken, konuk ağırlamak olmaz. Birkaç yüz kişilik davette konukların sağlığı tehlikeye düşsün istemedik" diye konuştu.
Szabo, hepatit ve tifo olasılığına karşı tüm personelin aşılarını tamamlattığını da belirtti.

Çeklerin yağmur duası

Çek Büyükelçisi Eva Filipi de, önceki gün öğle yemeğinin ardından Katolik ve Protestan altı diplomatıyla birlikte susuzluğun giderilmesi için dua ettiklerini açıkladı. Eva Filipin, "Müslümanlar cuma namazında yağmur duası ederken biz de belediye başkanınızın çağrısını dinledik, elçilikteki diplomatlarla yağmur için dua ettik" dedi.

Filipi, susuzluğun daha da kötüleşmesi durumunda diplomat ailelerinin sağlığı söz konusu olduğu için, Ankara'daki susuzluğu Çek Dışişleri Bakanlığı'na düzenli olarak rapor ettiğini belirtti. Almanya ve diğer birçok Batı ülkesinin büyükelçiliklerinin de susuzluk konusunda yaşananları başkentlerine aktardığı öğrenildi.

Otele banyo seferi

Ankara'da genellikle su deposuna sahip evlerde oturan yabancı diplomatlar 4-5 güne ulaşan kesintiler nedeniyle aileleriyle birlikte büyük sıkıntı yaşamaya başladı. İsrail ve bazı diğer büyükelçiliklerin, Ankara'nın ünlü otellerinde oda kiraladıkları bildirildi.

Yabancı diplomatlar ve ailelerinin birkaç saatliğine gelip kullandıkları bu otel odalarda banyo-tuvalet gibi temel ihtiyaçlarını giderdikleri öğrenildi.

Tasarruf genelgesi

ABD ve İngiltere dahil Ankara'daki tüm büyükelçilikler çalışanlarına su tasarrufu yönünde genelgeler yayımladı.

Bu genelgelerde bahçelerin sulanmaması, depodaki suyun belli saatlerde
kullanıma verilmesi, havlu yerine kâğıt havlu kullanılması, çamaşır ve bulaşık makinesi kulanılmaması, kâğıt tabak ve bardaklar kullanılması gibi su kullanımını azaltacak öneriler yer aldı.

Tatil önerisine uyacaklar

Uzun süreli kesintilerin devam etmesi durumunda büyükelçiliklerin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kısa süre önce Ankaralılara yaptığı "tatile çıkın" tavsiyesine uyarak bazı personeli ve ailelerini tatile gönderme, büyükelçiliklerin faaliyetlerini geçici olarak durdurma ya da İstanbul'daki konsolosluklara taşıma gibi önlemleri uygulamaya koyabilecekleri kaydedildi.

Doğru bilgi gelmiyor

Büyük bir sıkıntının da su verilecek günler konusunda yapılan açıklamalardaki tutarsızlık olduğunu belirten diplomatlar, "Ülkelerimizde de, başka ülkelerde de kesintiyle karşılaştık ama bu kadar belirsizlikle ilk defa karşılaşıyoruz. 2 gün kesinti için önlem alıyoruz 5 gün sürüyor. Geleceği söylenen saatte gelmiyor. Ne yapacağımızı şaşırıyoruz" dediler.

Çimler sarardı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin şebeke suyundan bahçe sulanmasını yasaklayan kararından sonra Ankara'nın en güzel ve bakımlı bahçelerine sahip İngiltere ve İsveç büyükelçilikleri bahçe sulamaya ara verdi. İki büyükelçiliğe daha sonra ABD, Hindistan ve Afganistan büyükelçilikleri de eklendi. Sulamanın kesilmesiyle bu elçiliklerin bahçelerindeki çimenlerin sararmaya başladığı görüldü. Büyükşehir zabıta ekipleri, yasak kararına uymayanlara 87 YTL para cezası kesiyor.

Milliyet

 



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,934 µs