En Sıcak Konular

Baykal'dan tavşan aday benzetmesi

12 Ağustos 2007 17:43 tsi
Baykal'dan tavşan aday benzetmesi Ak Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde, Abdullah Gül'ün adaylığını garantilemek için 'tavşan adaylar' öne üreceğini açıklayan Baykal'a, Milliyet yazarı Fikret Bila 'tavşan aday'ın işlevini sordu:

Baykal: Tavşan adaya gerek yok

CHP lideri Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretini bekliyor. Baykal, Erdoğan'ın, seçim öncesinde sarf ettiği "Birden fazla isimle uzlaşma ararım, muhalefete giderim" sözünü tutmasını bekliyor.
Baykal'a, dünkü görüşmemizde, "Erdoğan'ın uzlaşma aramak üzere sizi ziyaret edeceğini düşünüyor musunuz?" diye sordum. Yanıtı şu oldu:
"Sayın Başbakan böyle bir söz vermişti. Gerçek bir uzlaşma arayışı içindeyse bu sözünü tutar. Ama değilse bu noktadan sonra geleceğini doğrusu pek sanmıyorum. Açıklamalarına şöyle bir bakınca bu sözünden yavaş yavaş dönüyor gibi geldi bana. İşte ben mi giderim, aday arkadaşlar mı gider türünden sözler söylemiş. Bu da gerçek bir uzlaşma arayışında olmadığını gösteriyor."

Tavşan aday
Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı adayı göstermesinin yüksek olasılık olduğunu düşünüyor.
CHP liderine, "Başbakan, aday olacak arkadaşlar diyerek birden fazla aday çıkacakmış gibi bir izlenim verdi" diye sorunca, ilginç bir benzetme yaptı:
"Ben bu sözlerden tavşan aday çıkaracaklarını anlıyorum. Gül'ün ipi göğüslemesini sağlamak için tavşan adaylar çıkaracaklar anlaşılan. Tavşan aday veya adaylara gerek yok. Açık olsunlar."
"Tavşan aday"ın anlamını ve işlevini sorduğumda ise Baykal, şu bilgiyi verdi:
"Tavşan adaydan kastım, atletizmdeki tavşan atlettir. Orta mesafe koşularında yarışı kazanacak asıl atletin işini kolaylaştırmak, ona yol açmak için tavşan atlet koşturulur. Örneğin bir takımın iki atletinden biri yarışı kazanacak olan atlettir, diğeri tavşan atlettir. Tavşan atlet koşunun başında hızlı koşar. Rakipleri kendi temposuna uydurur, böylece yorar. Bir süre sonra kendi yarışı bırakır. Rakipler yorulmuştur. Takım arkadaşı ise diri kalmıştır. Bu kez o yarışa asılır ve yorulan rakiplerini geçerek ipi göğüsler. Tavşan atletin işlevi budur. Şimdi Erdoğan da Gül'ün ipi göğüslemesini sağlamak, ona yol açmak için tavşan adaylar çıkarabilir. Aday arkadaşlar diye çoğul konuşmasının nedeni bu olabilir."

İsim zikretmiyorum

Baykal'a, destek verebilecekleri isimlere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nu örnek gösterdiğini anımsatarak, aldığı tepkiyi sordum.

Şu yanıtı verdi:

"Aslında ben isim zikretmiyorum. Bana bazı isimler soruyorlar, ben de, bilemem, olabilir, gibi yanıtlar veriyorum. Biz tek tek isimlerle meşgul değiliz. Bizim aradığımız, TBMM Başkanlığı seçiminde olduğu gibi oy verebileceğimiz gerçek uzlaşmayı sağlayabilecek adayın belirlenmesi. Gerçek uzlaşma budur. Bunu TBMM Başkanı seçiminde gösterdik. Oy verdik. Eğer cumhurbaşkanlığı konusunda da gerçekten üzerinde uzlaşma sağlanacak bir aday söz konusu olursa, oturuma katılmakla kalmaz, oy da veririz. Biz buna açık olduğumuzu söyledik. Meclis'ten bu nitelikte birine oy verebileceğimizi açıkladım. Ancak AKP'den bu yönde herhangi bir işaret gelmiş değil."

"Kendileri bilir"

Baykal, "AKP uzlaşmayla isim belirlemek yerine, bir veya birkaç isme destek isterse ve bu amaçla size gelirlerse tavrınız ne olur?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Gerçek uzlaşma belli ilkeler etrafında, birlikte aday belirlemektir. Bir veya birkaç isimle gelip bunlardan birine destek verin demek uzlaşma değildir. Öyle yaparlarsa kendileri bilir. Biz de onları kendi kaderleriyle baş başa bırakırız. Biz CHP olarak cumhurbaşkanının gerçek bir uzlaşmayla seçilmesi için elimizden geleni yaptık, yapıyoruz."


fbila@milliyet.com.tr

Milliyet



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,963 µs