En Sıcak Konular

3 ton ağırlığındaki 'göktaşı' çalındı

12 Ağustos 2007 16:00 tsi
3 ton ağırlığındaki 'göktaşı' çalındı
Rusya'nın Sibirya ovasındaki bir araştırma merkezinde bilim adamları tarafından incelenen 3 ton ağırlığındaki gök taşı, hırsızlar tarafından dün gece çalındı.

1908 yılında, büyük bir nükleer patlama etkisiyle Rusya topraklarına düştüğüne inanılan devasa göktaşının bir gecede araştırma merkezinden yok olması, polis güçlerini hayrete düşürdü.

Rus İnterfax Ajansı'nda yer alan habere göre, Krasnoyarsk şehrinde bulunan Tunguska Uzay Araştırmaları merkezindeki devasa gök taşı, 99 yıldır bilim adamlarının gözetimi altındaydı. Araştırma merkezi genel müdürü Yury Lavbin, ajansa yaptığı açıklamada, "2004 yılında buraya getirilmişti. Bu büyüklükte bir taşın çalınması bizleri şok etti. Meslektaşlarımız taş ile birlikte nelerin çalındığını da araştırıyor. Hırsızların neden böyle bir şeyi yaptığını anlayamadık" diye konuştu.

Dünya astronomi tarihine "Gizemli Tunguska Olayı" şeklinde geçen meteorun düşüşü, 1945'te Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasından 1000 kat daha güçlü bir patlamaya neden olmuştu. Tunguska araştırma merkezinde dün gece çalınan göktaşının, 1908'deki olay sırasında Sibirya topraklarına düştüğü sanılıyor. Yaklaşık 10-15 bin tonluk bir dinamit kütlesinin patlamasına eş değer bir sarsıntı oluşturan göktaşının yaydığı alevler 800 kilometre uzaklıktan görülmüştü.

Polis güçleri, düştüğü yerde yaklaşık 2 bin kilometrekarelik ormanı yok eden gök taşının bir parçası olduğu belirtilen 3 tonluk kütleyi bulmak için araştırmalarına başladıklarını bildirdi.

yenişafak



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs