En Sıcak Konular

TPAO'nun Akdeniz'de petrol umudu

12 Ağustos 2007 13:06 tsi
TPAO, Antalya, Mersin ve İskenderun körfezleri açıklarında yapacağı petrol ve doğal gaz aramalarına Kasım ayında başlamayı planlıyor. 7 yabancı şirket ortaklık için geldi.

Kara alanlarında çok fazla ümitli olmadığı için Karadeniz ve Akdeniz sahalarında petrol ve doğal gaz aramalarına ağırlık veren TPAO, Akdeniz'deki Antalya, Mersin ve İskenderun körfezlerindeki arama sahalarını Türkiye'nin münhasır ekonomik zonunda büyütecek. PİGM'in geçtiğimiz günlerde askıya çıkardığı söz konusu doğu Akdeniz sahalarına başka talep gelmemesi halinde TPAO'nun bu alanlara ilişkin ruhsat talebi onaylanacak.

TPAO yetkilileri, Akdeniz'de 34, 35 ve 36. enlem, 30, 31, 32. boylamlarda belirlenen bazı bölgelerin ruhsat alınma aşamasında bulunduğunu, bu bölgede 2 boyutlu sismik yapılması için bir araştırma gemisinin kiralandığını, geminin sismik çalışmalar için Kasım ayında bu sahalarda çalışmalara başlayacaklarını kaydettiler.

YABANCILAR ANTALYA, MERSİN VE İSKENDERUN KÖRFEZİYLE İLGİLENİYOR

Bu arada, TPAO'nun Antalya, Mersin ve İskenderun körfezleri açıklarında yapacağı petrol ve doğal gaz aramalarına ortak olmak için bugüne kadar 7 yabancı petrol şirketi kuruma gelerek bilgi aldı.

Tamamen Türk karasularında ekonomik zonun içinde kalan söz konusu bölgelerde yapılacak petrol ve doğal gaz aramalarıyla ilgilenen şirketler Eylül ayı başına kadar bilgi alabilecekler. TPAO yetkilileri, gelen firmalara Antalya, Mersin ve İskenderun körfezi bölgeleriyle ilgili brifing verildiğini belirtirken, Eylül ayının ardından 1 ay içinde firmaların tekliflerinin açılıp değerlendirileceğini belirttiler. Yetkililer, firma seçimi için ''yatırım miktarı, pay miktarı (petrol bulunması halinde), imza ikramiyesi (firmanın TPAO'ya yatırımın dışında vereceği nakit para)'' gibi kriterlere bakılacağını belirttiler. TPAO yetkilileri Antalya, Mersin ve İskenderun körfezlerinde bu yılın Kasım ayından itibaren petrol ve doğal gaz aramalarına başlanacağını bildirdiler.

-RUM GAZETELERİ, İHALEYE BAŞVURMASI BEKLENEN ŞİRKETLERLE İLGİLİ FARKLI HABERLERE YER VERİYOR

Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan gazeteler, Perşembe günü sonuçlanacak "Doğu Akdeniz'de petrol arama ihalesine uluslararası büyük şirketlerin başvurusuna" ilişkin farklı haberlere yer veriyor. Politis gazetesi, uluslararası şirketlerin ihaleye ilgi göstermediğini belirtirken, Fileleftheros gazetesi, büyük şirketlerin ihaleye ilgisinin yoğun olduğunu yazdı.

Rum yönetiminin petrol çıkarma planlarına çok uluslu büyük şirketlerin ilgi göstereceği beklentisinin büyük olasılıkla doğru çıkmayacağını belirten Politis gazetesi, Perşembe günü sunulacak teklifler arasında, ilk başlarda tahmin edildiği gibi dev şirketlerin yer almasının beklenmediğini kaydetti. Yalnızca 7 orta büyüklükteki şirketin petrol rezervlerine ilişkin araştırma dosyasını satın aldığını yazan gazete, teklif verme süresinin Perşembe günü dolacak olmasına karşın, Kıbrıs Rum yönetiminin Ticaret Bakanı Antonis Mihailidis aracılığıyla umutları canlı tutmak istediğini ve büyük şirketlerin ilgilerinin 2008'in ikinci yarısında görüleceği sözünü verdiğini vurguladı. Gazate, mevcut kaynakların denizin derinliklerinde bulunması ve son 3-4 yıldır sadece birkaç şirkette bulunan çok ileri teknolojiyle petrol ve doğal gaz çıkarmanın mümkün olması nedeniyle, ihale sürecine başvuruda bulunacak şirketlerin sayısının az olmasının beklendiğini bildirdi.

Politis gazetesi, yatırımın karlı olup olmayacağı endişesi ve büyük şirketlerin ilgi göstermemesi nedeniyle de, "Kıbrıs'ın, Birleşik Arap Emirliği'ne dönüşme hayalinin gerçeklerle bağdaşmadığı" yorumunda bulundu. Fileleftheros gazetesi ise "BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan Çin ve ABD'den şirketlerin, Güney Kıbrıs'ın petrol çıkarma sürecine ilgi gösterdiklerini ve bu şirketlerin Perşembe günkü randevuda hazır bulunmalarının beklendiğini" yazdı. Gazetenin haberinde, "ABD ve Çin şirketlerinin ihaleye katılacak olmalarının, Türkiye'nin bölgede gerginlik yaratma çabalarını zorlaştırdığı" iddiaları da yer aldı.

haber7



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,050 µs