En Sıcak Konular

Gümrükte 300 bin ölümcül diyet hapı

12 Ağustos 2007 10:23 tsi
Sağlık Bakanlığı'nın yasakladığı ölümcül diyet ilacı, havalimanında ortaya çıktı. 'Kauçuk' diye yurda sokulmak istenen 300 bin kutu ilaç gümrükte yakalandı. Rakamı korkunç bulan Dr. Ender Saraç uyarıyor: Bu ilaç yüzünden onlarca insan öldü.

Milyar dolarlık 'diyet' pazarı, insan sağlığını hiçe sayan dolandırıcı ve kaçakçıların iştahını kabartıyor. İnanılmaz yöntemlerle ölümcül ilaçlar piyasaya sürülüyor. Bunun son örneği Atatürk Havalimanı Gümrüğü'nde yaşandı. Zayıflama ilacı Lida, Sağlık Bakanlığı'nın yasaklamasına rağmen 'lastik ve kauçuk' adı altında ülkeye sokulmaya çalışılırken yakalandı. Gümrük Müdürlüğü'nün havalimanında yaptığı operasyonda Hong Kong'dan getirilen 300 bin kutu Lida ve aynı markaya ait 5 bin adet ilaç kutusu ele geçirildi. Bakanlığın daha önce piyasadan 'acilen' toplattığı ilaç, karaciğer, böbrek, kalp yetmezliği başta olmak üzere ölümcül hastalıklara yol açabiliyor. İlacın tehlikesini ülke gündemine getiren sağlıklı beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, gümrükte yakalanan miktarın, 'korkunç bir rakam' olduğuna dikkat çekiyor. "Demek ki gerekli sistem kurulmuş. Alıcıları belli. Yasağı dinlemiyorlar. İnsanların hayatıyla oynuyorlar. Bu ilaçtan birçok insan öldü." diyen Saraç, şu anda tezgah altı olarak tabir edilen yerlerde ilacın satışının yapıldığını duyduklarını vurguluyor. Ne pahasına olursa olursun zayıflama düşüncesiyle bu tür ilaçlara rağbet gösterilmemesi konusunda vatandaşları uyaran Saraç, yetkilileri daha duyarlı olmaya ve gerekli önlemleri almaya çağırıyor. Kanada, Almanya, Hong Kong, İsviçre ve İrlanda gibi ülkelerde de yasaklanan diyet ilacı Lida'yı, Sağlık Bakanlığı Nisan 2007'de toplatmıştı.

Her geçen yıl giderek büyüyen diyet sektöründe pazarın hacmi milyar dolarlarla ifade edilmeye başlandı. Başta televizyonlar olmak üzere kitle iletişim araçlarında yoğun bir 'zayıflama ilacı' reklamı yapılıyor. Kaçak zayıflama merkezlerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Pasta büyüdükçe, piyasada insan sağlığını tehdit eden ilaç çeşidi de çoğalıyor. Bu ilaçlardan birçoğu yasaklı. Bir zamanlar en fazla kullanılan; ancak zamanla yan etkileri görülmeye başlanan lida da bunlardan biri. Lida, içeriğinde bulunan insan sağlığına zararlı kimyasallar nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nca bu yılın mayıs ayında yasaklı ilaçlar listesine alındı. Gerekçe, lidanın, doktor kontrolünde kullanılması gereken sibutramin (obezite tedavisinde kullanılan etken madde) içermesi idi. Bakanlık, ilacın imalini ve ithalini de durdurmuştu. Sibutramin etken maddeli ilaçları hamileler, alerjisi olanlar, loğusalar, felç, böbrek, karaciğer yetmezliği ve yüksek tansiyonu bulunanlarla 18 yaşından küçüklerin kullanmaması gerektiği de belirtilmişti. Gümrük laboratuvarında sibutramin çıkan lida için Hıfzıssıhha'da şu anda analizler devam ediyor. Eğer burada da zararlı etken madde çıkarsa, ilacı daha önce getiren firmaya ceza verilecek. Bu süre içinde lida zayıflama yosunlarının satışı yasak. Sağlık Bakanlığı sadece ilacı yasaklamakla kalmadı, tüm valilikler ve il sağlık müdürlüklerine 'acele' koduyla yazdığı yazıyla vatandaşların elindeki ilaçları bile geri istedi. Kanada, Almanya, Hong Kong, İsviçre ve İrlanda gibi ülkeler de lidayı yasaklamıştı. Ancak gelinen noktada ilacın hâlâ kullanılmakta olduğu ortaya çıktı. Zayıflamak isteyen birçok vatandaşın, bir şekilde temin ettikleri lida'yı kullanmaya devam ettiği aktarılıyor. Yurtdışından kaçak yollarla ülkeye sokulan lida, Tahtakale'den piyasaya sürülüyor.

İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğü ile İstanbul Kaçak İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'nce yapılan ortak operasyonda, Atatürk Havalimanı'nda yüz binlerce lida ele geçirilmesi olayın vahametini gözler önüne serdi. Hong Kong'dan gelen ilaçlar, belgelerinde kauçuk ve lastik olarak beyan edildi. Lida kapsüllerinin yanı sıra operasyonda 162 koli içerisinde 7 bin 840 adet Aberrance cinsel uyarıcı ilaç, 49 bin 800 adet Viagra, 31 bin 840 adet curasage cinsel uyarıcı ilaç da ele geçirildi. Bir şirket adına gelen ürünlerin piyasa değerinin 1 milyon YTL olduğu belirtildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şahıslar, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi.

Sağlıklı beslenme ve yaşam uzmanı Dr. Ender Saraç, ele geçirilen miktarı 'korkunç bir rakam' olarak değerlendiriyor. Saraç, "İlacın merdiven altlarında satıldığını ve hâlâ kullanıldığını duyuyorduk. Ben hiçbir hastama bu ilacı tavsiye etmedim. Biz bu ilacın tehlikesini ilk gündeme getirdiğimizde bir sürü insan hayatını kaybediyordu." diyor. Ender Saraç, sağlıklı bir diyetin doktor kontrolünde yapılması gerektiği üzerinde duruyor.


SAHTE İLACI 'KİMLİK NUMARASI' ELE VERECEK

Sağlık Bakanlığı, sahte ve kaçak ilaçları engellemek için önemli bir adım attı. Her ilacın bir kimlik numarası olacak. İlaç şirketleri ambalajlara ya hologram koyacak ya da baskı yoluyla numara verecek. Bilgisayar üzerinden yapılacak denetimler, büyük risk oluşturan bayat ilaçların da piyasada dolaşmasını engelleyecek.

Kâğıt ve zaman israfına sebep olan ilaç ruhsatı başvuruları da internet üzerinden alınacak. Her ilaç kutusuna ayrı bir kimlik numarası vermeyi içeren düzenleme 2008'de hayata geçirilecek. Piyasaya sahte, çalıntı veya miadı geçmiş ilaç girmesini engellemesi beklenen sistem üzerinde çalışan İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, iki alternatif üzerinde duruyor. İlaç ambalajlarına baskı şeklinde numara koymanın yeterli güvenliği sağlamayacağı tereddüdünü taşıyan yetkililer, sıfır açıkla çalışacak hologram sistemi üzerinde duruyor. Maliyetinin fazla olması ise projenin uygulama tarihini uzatıyor. Uygulamanın bir an önce hayata geçmesini, sahte ilacı ilk anda fark edemeyen eczacılar da istiyor.
 
zaman



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,270 µs