En Sıcak Konular

Hava-İş'ten tehdit gibi açıklama

12 Ağustos 2007 10:17 tsi
Hava-İş'ten tehdit gibi açıklama

THY’deki grev süreciyle ilgili toplantı yapan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin’den tehdit gibi bir açıklama geldi. Hava İş Sendikası, muhtemel bir grevin Bakanlar Kurulu Kararı ile ertelenmesi halinde bunun cevabının sert olacağını açıkladı.

Hava-İş: Grev ertelenirse tek bir uçağı kaldıramazlar  
 
HAVA-İŞ Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY ve Teknik A.Ş’de gerçekleştirilen grev oylamasından “evet” sonucu çıkmasına galip-mağlup yaklaşımıyla bakmadıklarını, grevsiz ama çalışanları mağdur etmeden getirilecek her türlü teklife açık olduklarını açıkladı. Bakanlar Kurulu’nun olası bir grev erteleme kararı almasının tamamen siyasi bir karar olacağını kaydeden Ayçin, “Böyle bir karar alınırsa cevabı çok sert olur. Yapamazsınız, yaptırtmam. Bir tek uçağı tarifesinde kaldıramazlar” dedi. 2822 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulu’nun olası bir greve milli güvenlik maddesini gerekçe göstererek erteleme hakkı bulunuyor.

Grev kararının ertelenebilmesi için Türkiye’de genel sağlık ve güvenlik açısından tehdit şartlarının oluşması gerektiğini anlatan Ayçin, “Ülkemizde bu şartların hiçbirisi yok. Bunun için de mutluyuz. 1991’de Özal, ’Atın hepsini, şirketin kapısına kilidi asın’ demişti. Bunlar da onların soyundan gelme. Bunlar da aynı anlayışın devamı” iddiasında bulundu. Ayçin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy’u da eleştirdi.

TÜRSAB ve TİM’e eleştiri

Ayçin, “Yaz sezonu ortasında grev mi olur diyen TÜRSAB ve TİM bakanları işçiye mesaj vereceklerine, masadaki görüşme sürecini hovardaca harcayan THY ve Teknik A.Ş. yönetimlerine bunu sormalı, çözüm istiyorlarsa baskılarını onlara yöneltmelidirler” dedi.

Gelinen noktada, yapılacak tek şeyin uzlaşmak olduğunun altını çizen Atilay Ayçin, şöyle konuştu: “Baskıyı sürdürürlerse, bu sektör yapısal konumu itibari ile bu kadar baskıyı kaldırmaz. Eğer demokratik ve yasal bir grev kararını antidemokratik bir siyasi tercihle taçlandırırsanız bunun bedeli ağır olur, altında kalırsınız, kalkamazsınız. Grevin 60 gün ertelenmesi durumunda biz bir daha greve çıkamıyoruz. Eğer anlaşamazsak, toplu sözleşmemiz Yüksek Hakem Kurulu’na gidecek. Biz orda yokuz. Hakem Kurulu, anti demokratik bir kuruluştur. Oradan hukuka, insana saygılı bir karar çıkmayacağını biliyoruz. Bu süreci düşünmek dahi istemiyoruz. Takdir kendilerinin, bir tarafta uzlaşı, barış öbür tarafta kavga. Hangisine varlarsa, ikisine de varım.”

THY’ye bir hafta süre verdi

ATİLAY Ayçin, THY yönetimine de mesaj verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki hafta sonuna kadar THY yönetimine süre veriyoruz. Ama yaz sezonunun bitimini bekleyemeceğiz. Beş aydır bekliyoruz, bir beş ay daha beklemeye tahammülümüz yok. Amacımız grev değil ama grev konusunda tecrübeliyiz. Bizimle bu konuda restleşmesinler.“

Ayçin 18 yıldır sendikanın başında

THY’deki 21’nci dönem toplu sözleşme görüşmeleri sırasında şirket yönetimiyle masaya oturmayan Atilay Ayçin, 1989’dan bu yana Hava İş’in başında. Bugüne kadar 8 toplu sözleşme imzaladı. Ayçin hakkında 1991’de bir mitingde yaptığı konuşma yüzünden tutuklama kararı çıkartılmış ancak ceza ertelenmişti. Ayçin aynı suçtan 1995’te tutuklanarak 6 ay hapis yatmıştı.

Oğuz Satıcı TİM Başkanı

Sendika çözüm değil sorun yaratıyor

Sendika başkanı makul ölçülerde anlaşıp grev kararını kaldırmazsa THY istemese de biz ertelenmesi için gerekli hukuki süreci çalıştırırız. Defalarca aracılar vasıtasıyla sendika ile görüşüp sorunu çözmeye çalıştık ama sayın başkanın niyeti çözüm değil sorun yaratmak. Bu tarz sendikacılık 20. yüzyılda kaldı. THY bizim dünyayla yaşam bağımız.

Ahmet Barut Türkiye Otelciler Federasyonu Bşk.
İki taraf da taviz versin ve çözülsün

İki taraf da bir miktar taviz vermeli ve bu sorun bir an önce çözülmeli. THY çalışanlarının hakkını versin ama çalışanlar da uluslararası standartları anlamalı. Bu konu hep böyle sancılı oldu ama her seferinde de çözüldü. Grev veya iş yavaşlatma hepimizi olumsuz etkiler. Ama dünyanın sonu değil. Air France’ta da KLM’de de grev oldu, bu dünyanın sonu değil.

Timur Bayındır TÜROB Başkanı

Kalkmayan her uçak Türkiye’ye zarar verir

Bizim gönlümüzde yatan hem sendikanın hem THY yönetiminin iyi niyetli davranıp sorunun çözüme ulaştırılması. Söylentiler bile bizim sektöre olumsuz yansıyor. İki taraf da bir önce anlaşıp işi tatlıya bağlasın. Çünkü grev, uçakların geç kalkması, işlerin yavaşlatılması, tarifelerin yavaşlatılması hem bize hem Türkiye’ye zarar veriyor.

Salih Kılıç Türk-İş Genel Başkanı

Uygulama kararı yok gerilim yaratılmasın

Grev demokrasinin gerektirdiği bir haktır ancak en son kullanılacak silahtır. Uygulama kararı alındıktan sonra 60 gün içinde hayata geçer. Daha ortada karar yokken bazı kesimlerin gerilim yaratması yanlış. Hava-İş sendikamız ve THY makul seviyelerde konuşmalı. Çalışma Bakanı’na da bilgi verdik. Konu Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelebilir.

vatan



Bu haber 287 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,092 µs