En Sıcak Konular

İsrail, Meryem'i ikinci kez vurdu

12 Ağustos 2007 09:31 tsi
İsrail, Meryem'i ikinci kez vurdu
İsrail'in İslami Cihad liderini hedef aldığı saldırıda yaralanarak felç olan ve hayatta kalması İsrail'de yattığı hastaneye bağlı olan Filistinli Meryem, oturma izni olmadığı için sınırdışı edilecek.

Filistin'de İsrail'in düzenlediği bir hava saldırında yaralanarak felç olan küçük bir kızın dramı, bölgede İsrail'in yol açtığı işgal ve çatışmayı adeta gölgede bırakıyor. Henüz 6 yaşında olan Filistinli Meryem Aman'ın trajedisi, Mayıs ayında İsrail güçlerinin bir İslami Cihad liderinin aracına düzenlediği hava saldırısıyla başladı. Saldırı İslami Cihad lideri Muhammed Dahduh'a yönelikti. Ancak Dabduh'un hemen arkasında giden araç Meyem'i ve ailesini taşıyordu. Patlama sonucu, annesini, amcasını ve kardeşini kaybeden Meryem'in omuriliği parçalandı. Ciğerleri ise şarapnel nedeniyle zedelenen Meryem felç oldu. İsrail ordusu önce yaptığı bu hatayı telafi etmeye çalıştıysa da şu an İsrail'deki bir hastanede bulunan ve solunum cihazına bağlı yaşayan Meryem oturma izni olmadığı için sınır dışı edilecek. Ancak hayatta kalması bu hastanede tedavi görmesine bağlı.

SINIRDIŞI EDİLİRSE ÖLECEK

İsrail Savunma Bakanlığı geçen ay Meryem'in babasına gönderdiği mektupta, kendisi ve kızını, oturum izinleri olmadığı gerekçesiyle sınır dışı ederek Ramallah'taki hastaneye göndereceğini bildirdi. Bakanlığın kararıyla şok olan baba Aman (30), Ramallah'taki Ebu Raya hastanesinin kızını hayatta tutmak için gerekli teknik cihaz ve uzmanlardan yoksun olduğunu belirterek, "Bunun adalet olduğuna inanmıyorum. Bu bir şaka. Meryem'i Ramallah'a göndermek ölüme göndermek demek" dedi. Aman'ın trajedisini gündeme taşıyan Arap asıllı bir milletvekilinin yardımcısı Dalia Beker ise, "Onu Ramallah'a göndermek cehenneme göndermek demek" dedi. İsrail ise düzenlediği perasyondaki dehşet verici hata nedeniyle harekete geçerek Meryem'i, acil bakım için Tel Aviv'deki bir hastaneye daha sonra da, Ortadoğu'nun en iyisi olarak nitelendirilen özel bir rehabilitasyon merkezine nakletti.

Kararı mahkeme belirleyecek

Meryem ve babasının akıbeti İsrail Yüksek Mahkemesi'nin, baba ile kızın sınır dışı edilip edilmeyeceğini belirleyecek kararına bağlı. Mahkemenin gelecek ay açıklayacağı nihai kararıyla sonuçlanacak bu trajedi, savaşın en trajik boyutlarının tarafları nasıl birleştirdiği buna karşın devlet ve bürokrasinin bu işbirliği nasıl parçaladığını gösteren çarpıcı bir örnek. Gazze'de inşaat işçiliği ve taksi şoförlüğü yaparak geçimini sağlayan baba Aman, gerekli belgeler verilene kadar 7 ay kızın görmekten men edildi. Acılı baba, Bakanlığın en azından, kızına solunum cihazıyla donatılmış, bataryası olan elektrikli sandalye temin etmesini istiyor. Bu sandalye ise 30 bin dolar değerinde.

Makineden ayrılırsa 50 saniye yaşayamaz

İsrail saldırında boynundan aşağısı felç olan Meryemin, boğazına takılı olan solunum aygıtının hergün temizlenmesi gerekiyor. Ancak bunun için tanınan zaman sadece 50 saniye. Meryemin babası bu cihazı hergün kendi elleriyle çıkartıp ntemizlerken, kızını kaybetme korkusuyla adeta kabus yaşıyor. Meryem için her gün 50 saniye yaşam ile ölüm arasında ince bir sınır anlamına geliyor. Aman, "Annemin, eşimin ve kızımın ölümüyle ilgili tazminat istemedim. Burası kızımın bakımının yapılabileceği tek yer. Bize gitmemizi söylerlerse ne yaparız bilmiyorum" diyor. "Sadece Meryem'e bakmak ve burada kalmak istiyorum. Hayatımım geri kalanını buna adamak istiyorum. Nefret duymuyorum. Zira bir mümin olarak inancım, bunların Allah istediği için olduğu ve bununla baş etmek zorundayım" diyor. Baba Aman, kızının nefretle büyümemesi için gayret ettiğini de belirtiyor. Kızına bir araba kazasında yaralandığını söylediğini, televizyondan olayın bir füze saldırısı sonucu meydana geldiğini duyduğunda ise, saldırıyı düzenleyenin şimdi kendisini tedavi eden aynı İsrailliler olduğunu anlatmadığını söyleyen baba, “Ona asla yürüyemeyeceğini de söylemedim. Kızım neler olduğunu anlamaya başlıyor. Ona, kendisine bakan doktorları, hemşireleri unutmamasını söylüyorum" diyor.

yenişafak



Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,979 µs