En Sıcak Konular

Ortadoğu'da ABD desteğini alan kaybediyor!

11 Ağustos 2007 21:10 tsi
Ortadoğu'da ABD desteğini alan kaybediyor!
Amerika'nın Ortadoğu'da desteklediği bütün liderler bir süre sonra kaybediyor. Amerikan The New York Times gazetesi, geçtiğimiz hafta Lübnan'da gerçekleşen seçimden hareketle konuyu dün gündemine taşıdı.

Siyasi krizle çalkalanan Lübnan'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi için gösterge kabul edilen Ment bölgesindeki çekişmeli ara seçimde, ABD başta olmak üzere Batılı hükümetlerin arkasında olduğu eski Cumhurbaşkanı Emin Cemayel başarısız olmuştu.

New York Times, Hıristiyan ve Ermeni oylarının çoğunluğunu alan Hıristiyan muhalefet lideri Camille Huri'nin başarılı olmasını, Cemayel'in ABD Başkanı George W. Bush'u arkasına almasına ve ajandasını Washington yönetiminin isteklerine göre hazırlamasına bağladı.

Lübnan'daki reformcu politikacılardan Suudi Turki El Reşid, gazeteye yaptığı açıklamada, "ABD desteği, bu topraklarda ölüm öpücüğüdür.

Amerikalıların arkasına sığındığınız an 'elveda' demenizin vakti gelmiştir, asla kazanamazsınız." dedi.

Gazete, ABD'nin özgürlük ve demokrasiyi Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yayma çabalarına rağmen, Washington'ın desteklediği lider adaylarının başarısızlığa mahkum olmasını bir 'paradoks' olarak niteledi.

Haberde, ABD'nin desteklediği adayların kaybettiği seçimlere örnek olarak Filistin ve Mısır da gösterildi. Filistin'de Ocak 2006'da yapılan seçimlerden ABD'nin desteklediği El Fetih yerine, 'terörist' muamelesi yaptığı Hamas örgütü zaferle çıkmıştı. Mısır'da 2005'te yapılan seçimde, Hamas'ın kaynağı sayılan Müslüman Kardeşler örgütü önemli başarı elde etmişti.

Ürdün Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi öğretim görevlilerinden Mustafa Hamarneh, bu durumu, "Burada hiçbir politikacı kendisini Batı kültürüyle özdeşleştirmemeli. Lübnan'daki sonuçlar gösteriyor ki, insanlar ABD'ye inanmıyor. Kampanyalar yerel değerlere odaklanmalı.

Eğer Amerikalılar arkanızdan geliyorsa, birileri canınızı acıtabilir." şeklinde yorumladı. Lübnan'daki El Ekber gazetesi köşe yazarlarından Nicola Nassif ise "Amerikalılar demokrasiyi destekleme düşüncesinin halkın üzerinde pozitif reaksiyonlar oluşturacağını düşünüyor.

Fakat bu içsel güç, dengeleri altüst etmiyorsa, özellikle iç savaşların ve şiddetin yaşandığı ülkelerde bir partiyi ötekisine karşı aşırı güçlendirmiyorsa gerçekleşebilir." diye konuştu.

New York Times, Lübnan'daki Hıristiyanların normalde ABD'ye sempatiyle baktıkları; ancak Amerikan yanlısı Başbakan Fuad Sinyora'nın İran-Suriye yanlısı rakiplerine karşı olan tutumundan kaynaklanan gerilimin farklı tercih yapmalarına sebep olduğunu kaydetti.

dünya bülteni



Bu haber 285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,420 µs