En Sıcak Konular

Egemen Bağış: ABD'den terörle mücadelede kararlılık bekliyoruz

11 Ağustos 2007 13:07 tsi
AKP İstanbul Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış İlişkiler Danışmanı Egemen Bağış, İslam'ın hoşgörülü ve makul boyutlarının Batı'da destek görmesini istedi.

Bağış, Kanada'da yayımlanan Winnipeg Free Press gazetesinde yer alan mektubunda İslam'daki hoşgörü anlayışına değindi.
İslam hoşgörüsünü Batı'da, Kanada'da ve diğer ülkelerde teyit ve destek görmesi gerektiğini belirten Bağış, yazısında, “Batı ülkelerindeki Müslümanların dışlanmaması gerekiyor. Bu toplumlarda iç uyum hayati önem taşımaktadır. Batı, İslam dini ile radikalizm arasındaki farkı görmelidir. Batı, dünyada şiddete karşı olan ve çoğunluğu oluşturan Müslümanları kucaklamalıdır” ifadesine yer verdi.
ABD'nin önde gelen İslam Araştırmaları Profesörü John Esposito'nun Batı ile İslam ilişkilerini ele aldığı bir makalesinin kısa süre önce ABD ve Kanada basınında yer aldığını anımsatan Bağış, Esposito'nun bu yazısının Kanada'da geniş tartışmalar başlatığını belirtti.

“(İSLAMCI) GİBİ YANLIŞ SIFATLARLA ANILSA DA AK PARTİ”

Esposito'nun tespitlerine ve çözüm önerilerine katıldığını bildiren Bağış, İslam ve Batı arasındaki medeniyetler çatışmasını önlemek zorunda olduklarını kaydetti.

Bağış, yazısında şu görüşlere yer verdi:

“Dünyanın bu çalkantılı köşesinde Türkiye, geleneksel köklere sahip bir ülkenin, Batılı laik ve liberal demokrasiyle uyumunun en canlı kanıtı olarak yükselmektedir. 22 Temmuz seçimleriyle Türk seçmeni anıtsal bir olgunluk ve öz güven sergileyip Ak Parti'yi hem yeniden iktidara getirmiş hem de büyük bir seçim zaferi hediye etmiştir. Bazen, 'İslami kökenli' ya da 'İslamcı' gibi yanlış sıfatlarla anılsa da, AK Parti, Türkiye'nin liberal demokratik özgürlükler ve piyasa ekonomisi tercihini ve arzusunu yansıtan bir merkez partisidir.

Türkiye'nin kendi geleneksel değerlerini Batılı değerlerle uyumlu hale getirme yolundaki büyük tecrübesi, dünyadaki bütün Müslümanların esin kaynağıdır. Türkiye'nin bu deneyiminin devamı, Müslüman dünyasının bundan sonra radikalizme mi, yoksa uyuma mı yöneleceğinin en önemli belirleyicisidir. Türkiye'nin yolu ve Türkiye usulü, medeniyetler çatışmasına çözümdür.”

“TÜRKİYE DENEYİ”

Türkiye deneyinin başarısı için Avrupa Birliği'nin (AB) de sorumluluklarını omuzlaması ve Türkiye'nin AB sürecinde attığı adımlara karşılık vermesi gerektiğini anlatan Bağış, AB'nin yarı yolda kuralları değiştirmesi sadece AB demokrasisinin inandırıcılığını zedeleyeceğini, AB'deki Müslüman nüfusu yabancılaştıracağını ve AB'nin global etkisini sınırlayacağını kaydetti. Bağış, yazısında, “Dünyadaki 1.5 milyar Müslüman, AB'nin Türkiye'ye nasıl muamele ettiğini izliyor” görüşüne yer verdi.

Profesör Esposito'nın makalesinde, “Batı global teröre karşı mücadelede müttefiklerini dışlamamalıdır” dediğini ve bunun “doğru olduğunu” belirten AK Parti'li Egemen Bağış, yazısında, “Türkiye, Kuzey Irak'taki terör yuvalarının dağıtılması için hala ABD'nin tam işbirliğini beklemektedir. Türkiye, global teröre karşı mücadelede kararlıdır. Aynı kararlılığı müttefiklerimizin de göstermesini çok uzunca bir süredir beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

Hurriyet



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,898 µs