En Sıcak Konular

Gül’ün adaylığı kesinleşti mi?

11 Ağustos 2007 12:57 tsi
Gül’ün adaylığı kesinleşti mi? Bugün iki yazarın “Gül kesin aday” şeklindeki yazıları on gün sonrasını aydınlatır mahiyette. Ertuğrul Özkök “11. Cumhurbaşkanı şimdiden hayırlı olsun” derken, Ruşen Çakır “yüzde yüz Gül Cumhurbaşkanı” diye yazdı. Bu ik

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için resmi süreç başladı. Artık on gün içinde Cumhurbaşkanlığı yarışı için adaylar belirlenecek. Bu kez bir önceki süreçten farklı bir durum söz konusu. Meclis Başkanlığı seçimlerinde olduğu gibi MHP alternatif bir aday çıkarabilir. Bu sonucu değiştirmez ancak yine de önemli. CHP’nin ise bu seçimde de aday göstermeyeceği, adayını AK Parti içinde arayacağı söylenebilir. Zaten Baykal’ın aklından geçenin Murat Başesgioğlu olduğu dün basına yansıdı.

Peki, on gün içinde AK Parti’nin içinden Köşk yarışına katılacak aday kim olacak? Seçimlerden hemen sonra adaylığı doğrultusunda güçlü bir işaret veren Gül mü yoksa Erdoğan’ın göstereceği farklı bir isim mi?

Başbakan Erdoğan’ın dün yaptığı açıklama “aday ya da adaylar” şeklindeydi ve bu sözler Ankara’da “Gül’ün dışında isimler de aday gösterilecek” şeklinde yorumlandı. Üstelik Meclis Başkanlığına Köksal Toptan’ın seçilmesi Erdoğan’ın uzlaşı stratejisini Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sürdüreceği şeklinde bir algı oluşturdu. Ancak Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün adaylığını geri çekeceğine dair her hangi bir işaret henüz ortada yok. Gül’ün bu kararlı tutumu on gün sonrası için fikir veriyor.

Üstelik bugün iki yazarın “Gül kesin aday” şeklindeki açıklamaları da on gün sonrasını aydınlatır mahiyette. Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök “11. Cumhurbaşkanı şimdiden hayırlı olsun” derken, Vatan gazetesinden Ruşen Çakır “yüzde yüz Gül Cumhurbaşkanı” diye yazdı. Bu iki yazarın kendinden emin bu tavrı şu soruyu gündeme getirdi: Üç gün önce edindiğimiz “karar bir toplantıda alındı” bilgisi onlara da mı ulaştı?

Ruşen Çakır Gül’ün aday olacağına ilişkin kanaatini analizlerine dayandırıyor ancak bu kadar emin bir şekilde bu sonuca ulaşması analizin kimi bilgiler üzerine oturduğu düncesine yol açıyor. Ertuğrul Özkök’ün vardığı sonuç da benzer bir izlenim uyarıyor.

O halde bu iki yazar “Gül aday gösterilecek” bilgisine ulaştı mı? Şöyle soralım: Çok güçlü bir kaynaktan üç gün önce aldığımız “Erdoğan-Gül-Arınç zirvesinde Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı teyit edildi” bilgisi bu yazarlara da ulaştı mı? Türkiye’nin gündemini sarsacak derecede güçlü bu bilgiyi muhataplarından doğrulatamadığımız için bir süre daha beklemeye karar vermiş ve yayınlamamıştık. Sadece toplantı ile ilgili yaptığımız ve yine aynı kaynağa dayandırdığımız haberde görüşmenin çok olumlu geçtiğini belirtmekle kalmıştık. Eğer söz konusu yazarlar da aynı bilgi üzerinde düşüncelerini bina ediyorsa elde ettiğimiz ancak yayınlamadığımız bu haber doğruluk kazanıyor mu demektir? Belki de bu bilgiyi aldılar… Belki de kendilerini ilerisi için bağlayacak kadar kesin ifadeler içeren iki yazı bu bilginin üzerine inşa edilmiştir. Belki de sadece analizlere dayanıyordur. Ancak bu denli güçlü ifadeler ortada bir bilgi olduğunun işareti.

O halde Gül’ün adaylığı kesinleşti mi? Ya da Gül’ün adaylığı zaten o toplantıda kesinleşmiş miydi? Yoksa iyibilgi’ye konuşan Ömer Lütfi Mete’nin de söylediği gibi Erdoğan’ın üzerindeki iç ve dış basınç ağır gelecek ve Erdoğan farklı bir ismi mi ileri sürecek? Gül aday olacak ya da Erdoğan Türkiye'nin üzerinde uzlaşacağı, Türkiye'nin gelişimini hızlandıracak, gereksiz tartışmalara yol açmayacak farklı bir ismi öne sürecek. Önümüzdeki on gün içinde bu soruların yanıtını alacağız.

www.iyibilgi.com



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,014 µs