En Sıcak Konular

Mutluluk genetikmiş!

10 Ağustos 2007 22:00 tsi
Mutluluk genetikmiş! Bilim adamlarına göre mutluluk büyük ölçüde genlere bağlı. İş, aile ve arkadaşların etkisi ise yalnızca yüzde 10! Farklı üniversitelerde yapılan araştırmaların sonuçları şöyle:

HUZUREVİNE GİTMEK MUTLULUK VERİYOR

California Üniversitesi'nden psikolog Sonja Lyubomirsky ve ekibinin araştırmalarına göre iş, aile, sosyal hayat mutluluğu yüzde 10 genetik özellikler yüzde 50, davranışlar ise yüzde 40 etkiliyor. İnsanı mutlu eden davranışlara örnek olarak huzurevine gitmek ya da birine yardım etmek gösteriliyor.

ABD'deki Illinois Üniversitesi'nin bir araştırması paranın da mutluluk getirmediğini söylüyor. Temel ihtiyaçlarını karşılayabilen insanlar daha fazla para sahibi olduğunda daha mutlu olmuyor.

UZUN SÜRELİ İLİŞKİ ŞART

Yine Illinois Üniversitesi'ne göre uzun süreli ve sevgi dolu bir ilişki mutluluğu artırıyor. Bu o kadar önemli ki eşini kaybedenler eski mutlulu yakalayamıyor.

YAŞLILAR DAHA MUTLU

Hollanda'da 8 bin kişi üzerinde yapılan araştırma düzenli egzersiz yapanların daha mutlu olduğunu kanıtladı. Egzersiz mutluluk hormonu endorfin salgılanmasına yardımcı oluyor.

İngiltere'deki Westminster Üniversitesi uzmanları mutluluğun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koydu. Çikolata koklamak ya da müzik dinlemek kadar küçük mutluluklar bile tükürükteki antibakteriyel dokuları artırıyor. Ayrıca kanda bulunan ve kalp hastalıklarına yol açabilen proteinlerin miktarı azalıyor.

Sydney Üniversitesi uzmanları, yaşlıların beyninde korku ve mutsuzluk merkezinin zayıfladığını, mutluluk duygusunun daha yoğunlaştığını buldu.

Güzelliğin mutluluk üzerinde etkisi sınırlı. İngiltere'de Manchester Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma dişlerini düzeltenlerin, yamuk ve çirkin dişlilerden daha mutlu olmadığını gösterdi.

Avustralyalı uzmanlara göre çikolata, cips gibi yağ oranı yüksek yiyecekler insanı daha mutlu yapıyor.

İngiltere'de okullara mutluluk dersi konuyor

İngiltere'nin en köklü okullarından 150 yıllık Wellington College'da artık seçkin öğrencilere haftada 2 saat mecburi mutluluk dersi veriliyor. Bu derste hem mutluluk üzerine felsefi tartışmalar ve bilimsel araştırmalar konu alınıyor hem de düzenli uyku, egzersiz ve sağlıklı beslenmenin mutluluk için ne kadar önemli olduğu anlatılıyor. İngiltere'de devlet liselerinde de mutluluk üzerine kitaplar okutuluyor.

 



Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,798 µs