En Sıcak Konular

İşte Hindistan'ın gerçek yüzü

10 Ağustos 2007 21:33 tsi
İşte Hindistan'ın gerçek yüzü Hindistan nüfusunun yüzde 77'si, yani yaklaşık 836 milyon kişi, günde yarım dolardan az bir parayla geçiniyor.

Hükümete bağlı "Ulusal Organize Olmayan Sektörlerde İşletmeler Komisyonu"nun hazırladığı raporda, günde 20 rupi'den (50 sent) az bir parayla geçinenlerin hiçbir işi ya da sosyal güvencesi olmayan kayıt dışı emek piyasasından kişiler olduğu belirtildi. "Organize Olmayan Sektörlerde Çalışma Koşulları ve Geçimin Desteklenmesi" adlı raporda, "Bu kişilerin çoğu için çalışma koşulları tam anlamıyla kınanacak durumda ve geçinme imkanları aşırı derecede düşük" denildi.

Raporda, "bu koşulların, hem ülke içinde hem de ülke dışında ekonomik rekabetin sağladığı güçle küreselleşmenin zorluklarıyla başarılı biçimde mücadele etmiş parlayan Hindistan'la yan yana, rahatsız edici biçimde birlikte varolduğu" vurgulandı. Hindistan yetkilileri, nüfusun yüzde 26'sının günde 12 rupi olarak belirlenen yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirtiyor.

1990'lardan itibaren yürütülen ekonomik liberalizasyonun 300 milyonluk güçlü bir orta sınıf yarattığı ve son 4 yılda yıllık ortalama yüzde 8,6'lık bir büyümeye yol açtığı, ama bu ekonomik büyümenin milyonlarca yoksula hiçbir şey kazandırmadığı kaydedildi.

İŞGÜCÜNÜN YÜZDE 92'Sİ SANAYİ VE HİZMETLER DIŞINDA


2004-2005 yıllarına ait verilere dayanan rapora göre, Hindistan'ın 457 milyonluk toplam işgücünün yüzde 92'si tarım işçisi ve çiftçi ya da taş ocağı, tuğla ocaklarında işçi ya da sokak satıcısı olarak çalışıyor.

Raporda, "sefalet koşullarında" çalışanların ve yaşayanların çoğunluğunu aşağı kasttan Hinduların, aşiret üyelerinin ve Müslümanların oluşturduğu, bunlar arasındaki en dezavantajlı kimselerin ise kadınlar, göçmen işçiler ve çocuklar olduğu ifade edildi.

Raporda, "Bu, 'Sıradan İnsanların Hindistan'ı olarak tanımlanabilecek öteki dünyadır. Bu dünya, nüfusun dörtte üçünden çoğunu oluşturuyor ve ekonomik büyümenin genel olarak paypas ettiği insanlardan oluşuyor" denildi.

Başbakan Manmohan Singh'e bugün sunulan raporda, hükümetin organize olmayan sektörde çalışanlara annelik ile ilgili ve sağlık harcamalarını karşılama gibi sosyal güvenlik hakları vermesi önerildi 

 

 

 

 



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,571 µs