En Sıcak Konular

Obama'yı devirme planı

31 Ekim 2013 13:28 tsi
Obama'yı devirme planı Dinleme skandalının varacağı nokta...

Trt Haber kanalında yayınlanan Açı programının bu haftaki bölümünde ABD'nin müttefikleri ile arasını açan NSA dinleme skandalı masaya yatırıldı. Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Sedat Laçiner, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Prof. Dr. Talip Küçükcan demokratikleşme paketini değerlendirdi. Programdan satır başları şöyle:  

Sedat Laçiner:

Bir devlet müttefiklerini neden dinler? Onlara sorarsanız müttefiklerini korumak için dinliyorlar. Her devlet yalnızdır, bir diğerini olası bir düşman olarak görür ve karşısındaki bilmek ister. Bu realist bir yaklaşımdır. Bir de İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda gibi Anglo-Sakson ülkelerin istihbaratı entegredir. Amerika'da CIA, FBI dinler, FBI da CIA'ı. Demokrasilerde yakalanırsanız hesap verirsiniz. Devlet başkanlarını dinlemek bambaşka bir şey. Snowden'ın ortaya çıkardığı NSA belgelerine bakıldığında şunu anlıyoruz: Dünyada yüzmilyonlarca insan dinleniyor. Türkiye'deki bir kasabı da dinliyorlar... Bunların hepsini dinleyebilme kapasitesini icat etmişler, yani. İşin sıkıntı tarafı şu yalnız: Snowden'ın ilkesel bir çıkışı var. ABD, kendi vatandaşlarını da izliyor. Oysa bu yasak. İngiltere Başbakanı, İngiltere'nin en elit gazetelerinden birini hasım ilan etti. Almanlar da sürekli buradan vurmaya çalışıyor. İngiltere'de basın özgürlüğü yok, diye haberler çıkarmaya başladı. Dünya çok karışık bir hale gelmeye başladı. Nereye varacağı belli değil.

Deniz Ülke Arıboğan:

Özellikle Soğuk Savaş döneminde istihbarat servisleri ipini koparmış durumdaydı. Hem KGB'de hem CIA'de böyle bir durum söz konusuydu. Avrupa, Avrupalılara bırakılmayacak kadar önemliydi. Sürekli biribirilerini izliyorlar. Hata yapmayacaksınız. CIA başkanı ömrü telefon dinlemeyle, e-mail izlemeyle geçmiş, sevgilisyle e-mail ile haberleşiyor. Bu mümkün değil. Bu uydurma bir hikaye ama bunun üzerine istifa etmek zorunda kalıyor. İstihbarat başkanı takip edildiğini bilmez mi? 1948'de Avrupa'da Echelon projesi hayata geçiriliyor. Dünya üzerindeki bütün iletişim trafiğinin dinleme yetkisi alınıyor. Merkezi Haber Alma örgütü...  Siyasetçiler ilk hedef burada. Neden? Şantaj yapmak için. Yapılmayacak şeyleri yaptırabilmek için. Siyasetçilerin özel hayatları üzerinden baskı uygulanması.

Çağrı Erhan:

Bu dinlemelerin sebep olduğu güven bunalımı nasıl ortaya çıkıyor? Amerikanın bu kadar çıkarlarını zedeleyen bir şey, sadece Snowden üzerinden ortaya çıkabilir mi? Ucu acaba Obama'yı bir şekilde görevden uzaklaştırma amacına mı yönelik?

Talip Küçükcan:

Kendilerinin dinlendiğini şikayet eden ülkeler, başkalarını dinlemiyor mu? Operasyon yürütmüyor mu? Ne kadar ince bilgilere sahipseniz, o kadar etkilisiniz. Burada önemli olan şey şu: Elde ettiğiniz bilgileri ne için kullanıyorsunuz? Bence bir örgüt kendi çıkarları için kullanmıyor, ABD menfaatleri için kullanılıyor.  Bilgi öyle bir stratejik öneme sahip hale geldi ki... Meselenin sadece siyasi boyutu yok. Ekonomik olarak da bilgi hırsızlığı önemli sonuçlara yol açabilir.



Bu haber 1,344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,858 µs