En Sıcak Konular

İsrail, Mısır'a doğalgaz satabilir

31 Ekim 2013 12:11 tsi
İsrail, Mısır'a doğalgaz satabilir İsrail Enerji ve Su Bakanı Silvan Şalom "İsrail doğalgazının bir kısmını Mısır'a ihraç edebilir" dedi. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa İsrail yıllarca doğal gaz satın aldığı komşusu Mısır'a doğal gaz satacak.



Bu yıl Haziran ayında İsrail Bakanlar Kurulu İsrail doğalgazının yüzde 40'ını ihraç etme ve yüzde 60'ını kullanmayı öngören bir ticari planı onayladı. Geçen haftanın başında da İsrail Yüksek Mahkemesi Benjamin Netanyahu hükümetinin yüzde 40 doğal gaz ihraç etme kararını onadı. Bu karar 20 Ekim'deki yüzde 40 ihraç kotası kararının beşe iki oyla kabul edilmesinden sonra geldi.

ÜRDÜN'ÜN KAYBI 5.24 MİLYAR DOLAR

İsrail ve Ürdün Mısır'dan doğalgaz ithal ediyorlardı.Mısır'da 2011 yılından bu yana çıkan karışıklıklarda iki ülkeye doğal gaz taşıyan boru hatlarının sabote edilmesinden sonra iki ülke farklı yollardan doğalgaz ihtiyaçlarını sağlamaya başladı. Ürdün bazı yerel projelerle kaynaklarını değerlendirmeye çalışsa da yeterli kaynak elde edemedi. Yüksek fiyattan doğalgaz ithali nedeniyle enerji faturaları son derece yükseldi ve 5.24 miyar dolarlık bir kayba uğradı.

MISIR KENDİSİNE YETECEK DOĞAL GAZI ÜRETEMİYOR

Mısır Ulusal Doğalgaz Holding Şirketi (EGAS) Mısır'ın Ürdün'e mümkün olduğunca çabuk doğalgaz vereceklerini söylemesine ve Mısır'ın Ürdün Büyükelçisinin Ürdün'ü yarı yolda bırakmayacakları, sorunun teknik olduğu açıklamalarına rağmen durum hiç de iç açıcı değil, çünkü Mısır'ın şu anda kendisine yetecek kadar bile doğal gazı yok. Günde 5.7 milyar metreküp doğalgaz üretirken 6.2 milyar metreküp tüketiyor.

Ürdün enerji sorununu halledemedi ama İsrail açık denizlerdeki doğal gaz kaynaklarını keşfederek önemli bir doğal gaz ihracatçısı haline geldi. İsrail yetkililerinin son açıklamalarına göre İsrail aynı zamanda Ürdün'e ve Filistin'e de doğalgaz ihraç edebilir.

Enerji Günlüğü

Bu haber 866 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,560 µs