En Sıcak Konular

"ABD desteği ölüm öpücüğüdür"

10 Ağustos 2007 18:40 tsi
Ortadoğu ülkelerine özgürlük ve demokrasi getirme misyonunu yüklenen Washington yönetimi, desteklediği Arap politikacıların seçimlerde başarılı olmasını sağlayamıyor. Bu durumun bir örneği de geçtiğimiz hafta Lübnan'da yaşandı!

ABD'nin ünlü gazetelerinden The New York Times, Arap ülkelerinde ABD'nin destek olduğu adayların seçimlerde başarısız olmasıyla ilgili örneklerden birisin de geçtiğimiz hafta Lübnan'da yaşandığını yazdı. Lübnan'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi için gösterge kabul edilen tartışmalı ve çekişmeli ara seçiminde, ABD başta olmak üzere batılı hükümetlerin arkasında olduğu eski cumhurbaşkanı Emin Cemayel'in başarısız olması gazetede geniş yer buldu.

Haberde, Hıristiyan ve Ermeni oyların çoğunluğunu alan Hıristiyan muhalefet lideri Camille Huri'nin başarılı olmasının tek nedeni olarak, Cemayel'in ABD Başkanı George W. Bush'u arkasına alması ve ajandasını Washington yönetiminin isteklerine göre hazırlaması olarak gösterildi.

Lübnan'daki reformcu politikacılardan Suudi Turki El Reşid, gazeteye yaptığı açıklamada, "ABD desteği, bu topraklarda ölüm öpücüğüdür. Amerikalıların arkasına sığındığınız an elveda demenizin vakti gelmiştir, asla kazanamazsınız" dedi. Haberde, ABD'nin özgürlük ve demokrasiyi Irak başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine yayma çabalarına rağmen, Washington'ın desteklediği lider adaylarının başarısızlığa mahkum olmasını bir 'paradoks' olarak nitelendi.

Lübnan'ın Metn bölgesinde yapılan seçimlerde, Hamas için oy veren Filistinliler, İran'a sempati duyan Iraklılar ve giderek artan Müslüman Kardeşliği akımı yanlısı Mısırlılar da oy verdi. Ürdün Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi öğretim görevlilerinden Mustafa Hamarneh, "Burada hiçbir politikacı kendisini batı kültürüyle özdeşleştirmemeli. Lübnan'daki sonuçlar gösteriyor ki, insanlar ABD'ye inanmıyor. Kampanyalar yerel değerlere odaklanmalı. Eğer Amerikalılar arkanızdan geliyorsa, birileri canınızı acıtabilir" dedi.

Lübnan'daki günlük El Ekber gazetesi köşe yazarlarından Nicola Nassif ise, "Amerikalılar demokrasiyi destekleme düşüncesinin halkın üzerinde pozitif reaksiyonlar oluşturacağını düşünüyor. Kimse demokrasiye, bağımsızlığa, kurtuluşa ve özgürlüğe karşı olmamalı. Fakat bu içsel güç dengelerini alt üs etmiyorsa, özellikle iç savaşların ve şiddetin yaşandığı ülkelerde bir partiyi ötekisine karşı aşırı güçlendirmiyorsa gerçekleşebilir" diye konuştu.

Haberde, Lübnan'daki hristiyanların bile Arapları ABD'ye tercih ettiklerini, seçimlerdeki gerilimin ABD yanlısı Başbakan Fuad Sinyora'nın İran yanlısı rakiplerine karşı olan tutumundan kaynakladığı ifade edildi.
.



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,728 µs