En Sıcak Konular

Alıç her derde deva

31 Ekim 2013 10:05 tsi
Kayseri Develi Belediye Başkanı Recep Özkan, ilçenin Erciyes Dağı eteklerinde alıç meyvesi toplamanın tam zamanı olduğunu açıkladı.

Başkan Özkan, herkesin alıç toplayabileceğini belirterek, her derde deva olduğunu aktararak, “Bildiğimiz kadarıyla alıç, kalp ve damar hastalıklarına karşı en doğal ilaç.” dedi.

Genelde Erciyes Dağı eteklerinde yetişen alıcın, kalp kaslarını ve hafızayı güçlendirici özelliği bulunurken, bu meyve kalp ve damar hastalıklarına karşı en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sitesinden alınan bilgiye göre, doğadaki bitkileri yerinde ve zamanında kullanarak, hastalıklarla başa çıkmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.

Alıç, tüketilmesi önerilen, insan sağlığı için en önemli bitkiler arasında yer alıyor. Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve Türkiye gibi kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerinde yetişen alıcın 100'e yakın türü bulunuyor. Almanya'da bazı tıp doktorları tarafından reçetelere doğal kalp ilacı olarak yazılan ve yıllık satış hacmi büyük olan alıç, kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor. Bu meyvenin faydalarını bilenler ailesi ile birlikte gidip toplamak için yarış halinde.

Alıç meyvesi, hafif ekşimsi lezzetli meyveleri yenilmekte ve salamurası yapılarak kış aylarında da tüketilmektedir. Alıç ağacının yaprak, çiçek ve meyveleri yüzyıllardır özellikle kalp destekleyici ve kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalize etmek için kullanılmaktadır.

Uzmanlar, kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp yetmezliği, ağır enfeksiyon hastalıkları sonrasındaki kalp kasları zafiyeti, kalp krizi sonrası, yüksek kan basıncı, damar sertliği alıç bitkisinin başarıyla kullanılabileceğini ama sabırlı ve disiplinli olmak gerektiğini belirtiyor. Bitkinin etkisi uzun süreli kullanımlar (4-8 hafta) sonucunda oluşmaya başladığını ve bu olumlu etki gitgide arttığını belirtiyorlar.

Alıç meyvesi yörede sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri için de kullanılmaktadır. Fidan yetiştiricileri alıç meyvelerinin sonbaharda toplanıp tohumlarının çıkartılarak, 7’li veya 5’li çizgi ekimi metodu ile metrekareye 40-50 gram arası tohum ekilerek elde edilebileceğini belirtiyorlar.

cihan


Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,467 µs