En Sıcak Konular

ABD'den silah istediler

31 Ekim 2013 08:20 tsi
ABD'den silah istediler ABD'li üst düzey yetkililer, Irak'ın kendilerinden silah istediğini kaydetti.

Washington'da temaslarda bulunan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ABD'den silah ve ekipman katkısı konusunda yönetimin desteğini almış görünse de Kongre kanadını tam ikna edememiş görünüyor.
 
Maliki'nin ziyaretini değerlendiren ABD'li üst düzey yetkililer, Irak'ın kendilerinden silah sistemleri istediğini kaydetti.
 
Kendilerinin Iraklılarla yakından çalıştıklarını ve bu talebi desteklediklerini belirten yetkililer, Irak'ın terör örgütü El Kaide ile mücadele ederken hedefleri etkili biçimde vuramadığına işaret ederek, "Bu tür ağları etkili biçimde hedefleyebilmeleri için Iraklıların kapasitelerini geliştirmelerine yardım etmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
 
Kongre'yle de konuyu görüştüklerini belirten yetkililer, bazı ilerlemeler sağlandığını bildirdi. Ancak yetkililer, Kongre'nin desteğini çekmenin asıl olarak Maliki ve heyetine de bağlı olduğunu vurguladı.
 
Bunun yanında, yetkililer, ziyaretin de sadece Irak'ın silah ve ekipman talepleriyle ilgili olmadığını, genel anlamda stratejik yaklaşımla alakalı olduğunu dile getirdi.
 
MALİKİ'YE KONGRE'DEN SERT TEPKİ
 
Ancak, aralarında Senatör John McCain'in de bulunduğu 6 senatör, ABD Başkanı Barack Obama'ya, Maliki hükümetinin Irak'ta mezhepsel tansiyonları körüklediğine yönelik mektup gönderdi.
 
Mektupta, "Maliki hükümetinin yönetimdeki başarısızlığının, birçok Iraklı Sünni'yi El Kaide'nin içine ittiği ve şiddetin artmasına neden olduğu" gibi sert ifadeler yer alıyor. Mektupta, bu durumun Irak'ı geçen 10 yılda iç savaşa yönelten koşullarla aynı olduğuna işare eden senatörler, bu nedenle Irak'ın aynı kaderi tekrar yaşamasından endişelendiklerini kaydetti. Senatörler, Maliki'yi de kapsayıcı bir yönetim izlemeye ve Irak'taki Sünni ve Kürt nüfusla birlikte çalışmaya çağırdı.
 
Maliki de Washington ziyaretinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in yanı sıra Kongre'de temaslarda bulundu. McCain ve Temsilciler Meclisi ve Senato'nun Dışilişkiler Komitesi'nin bazı üyeleriyle bir araya gelen Maliki'nin bu görüşmelerinin ise zorlu geçtiği belirtiliyor.
 
Senatör Bob Corker, Maliki'nin ziyaretinin diğer uluslararası liderlerinki kadar verimli geçmediğini dile getirerek, "Irak'ta olanlara dair bizim var olan kaygılarımızı içselleştirmiş görünmedi. Çok sağlıklı bir toplantı olduğunu söyleyemem" dedi.
 
Kongre üyesi Eliot Engel ise Maliki'nin kendisi ve Ed Royce ile toplantısının birçok konuların konuşulduğu dostça bir ortamda gerçekleştiğini söyledi.

trthaber


Bu haber 767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,711 µs