En Sıcak Konular

Davutoğlu: 'Kıbrıs konusunda taviz yok'

31 Ekim 2013 08:08 tsi
Davutoğlu: 'Kıbrıs konusunda taviz yok' Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Visegrad Grubu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temasları hakkında bilgi verdi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin küresel etkinliğini artırarak sürdürdüğünü belirterek, "Türkiyesiz hiçbir bölgesel inisiyatif neredeyse kalmadı" dedi.
 
Davutoğlu, Orta Avrupa'da iki önemli dost ülke olan Slovakya ve Macaristan'ı ziyaret ettiğini belirterek, Slovakya'daki görüşmelerinde ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini, Budapeşte'de ise bir ilki başlatarak, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya ve Macaristan'dan oluşan Visegrad Grubu ile 4+1 formatında bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade etti.
 
Türkiye'nin üye olmadığı halde Visegrad toplantısına davet edildiği anımsatılarak, ülkenin dış politikada yalnızlaştığı iddialarına ilişkin görüşü sorulan Davutoğlu, "Bunlar, her zaman söylüyorum, artık komedi ölçüsüne varan tezler. Bizim bir aylık dış politika programımıza baksınlar ve kimin yalnızlaştığını görsünler" yanıtını verdi.
 
Programda Irak ve İran ile karşılıklı ziyaretlerin, Rusya ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının, ABD ve Myanmar ziyaretlerinin yer aldığına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Kuzey Avrupa turuna çıkacağına değinen Davutoğlu, bir taraftan Avrupa'yı harmanlayan süreçlerin yürüdüğünü, diğer taraftan bütün komşu ülkelerle temaslarda bulunulduğunu belirtti.
 
Bir Körfez turundan yeni döndüğüne ve bekleyen onlarca toplantı ve ziyaret bulunduğuna dikkati çeken Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bütün bölgesel inisiyatiflerin Türkiye ile özel mekanizmalarla bir araya gelmek istediğini vurgulayarak, "Türkiye kim ne derse desin küresel etkinliğini artırarak sürdürüyor. Bölgesel bütün inisiyatiflerde yer alıyor" dedi.
 
Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Türkiye, dostluğu aranan ve ilişki kurulduğunda herkesin güç kazandığı yükselen bir aktör. O bakımdan, kim ne derse desin, kim hangi propagandayı yapıyor olursa olsun, yalnızlaşma gibi bir şeyi dışarıda bırakın, Türkiyesiz hiçbir bölgesel inisiyatif neredeyse kalmadı. Karayipler'den Pasifik Devletleri Örgütü'ne, Nordik grubundan Visegrad Dörtlüsü'ne ve Körfez'e kadar her bir bölgeyle ilişkilerimiz gittikçe gelişiyor."

Davutoğlu Hague ile telefonla görüştü
 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague ile telefonla görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Macaristan'da temaslarda bulunan Davutoğlu, Budapeşte'den ayrılmadan önce Hague ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İki bakanın, Suriye krizini ve Cenevre-2 Konferansı öncesinde gelinen aşamayı ele aldıkları belirtildi

AA

Davutoğlu, Kıbrıs sorununa barışçıl çözüm bulunması için gerek Türkiye'nin gerek KKTC'nin samimi çaba sarf ettiğini belirtti. BM barış planının Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilmesine karşın Rum tarafının plana hayır dediğini hatırlatan Davutoğlu, "Planı destekleyen AB'nin, buna rağmen Kıbrıslı Rumları ödüllendirip Türk tarafını cezalandırarak büyük bir haksızlığa imza attığını" kaydetti. Türkiye'nin, Kıbrıs sorununa barışçıl çözüm bulunmasından yana olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türk tarafının müzakereleri hızlandırmasına karşın Rum tarafının seçimleri gerekçe göstererek müzakereleri durduğunu hatırlattı.

Son birkaç aydır yeni bir gelişme olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Umarım birkaç ay içinde müzakereler başlar. Biz Türkiye olarak barış sürecini hep destekledik" ifadesini kullandı. Bir soru üzerine, AB ile ilişkilerde Kıbrıs konusunda "taviz vermelerinin söz konusu olmadığını" vurgulayan Davutoğlu, "AB'nin öncelikle Kıbrıs Türk tarafına verdiği sözleri tutması gerektiğini" söyledi. Bakan Davutoğlu, Türk tarafının, barışı sağlamak için müzakerelerin başlamasına her zaman hazır olduğunu kaydetti.



Bu haber 750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs