En Sıcak Konular

TBMM'de türban atışması

10 Ağustos 2007 17:37 tsi
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, cumhurbaşkanı seçiminin aceleye getirildiğini öne sürüp, Cumhurbaşkanı eşlerinin şu ana kadar türban takmadığını söylemesi üzerine, AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Genç'in sözlerine tepki göstererek, “

Genel Kurulda, Danışma Kurulunun önerisinin aleyhinde söz alan Kamer Genç, cumhurbaşkanı seçiminin aceleye getirildiğini öne sürerek, önce anayasa değişikliği, ardından da cumhurbaşkanı seçiminin yapılması gerektiğini savundu.
Genç'in, “Daha önce Meclis Başkanının eşinin türbanlı olduğunu, ancak şu ana kadar Cumhurbaşkanları eşlerinin türban takmadığını” söylemesi üzerine, TBMM Başkanı Toptan, türban ile görüşülen konunun ilgisinin bulunmadığını belirterek, Genç'in sözlerine müdahale etti.

Genç'in ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ergin, Kamer Genç'in türban ile ilgili sözlerini eleştirdi.
“Parlamentonun açıldığı, çalışmalara yeni başladığımız şu günlerde, konuşmalar esnasında hiç gereği olmadığı halde bir türban tartışmasını Genç kürsüye taşıdı” diyen Ergin, “Türkiye'nin ihtiyacı bu değil. Biz Türkiye'yi parçalama, bölme, lüksüne sahip değiliz” diye konuştu.

Sadullah Ergin, şöyle devam etti: “Türkiye dediğimiz kavram, baş örtülüsüyle, baş örtüsüzüyle, inananıyla, inanmayanıyla, Doğulusu Kuzeylisi ve Batılısı ile 70 milyonun oluşturduğu organizmadır. Yoksa bu ülkeyi Doğulu Batılı, Kuzeyli Güneyli, başı açık, örtülü gibi kategorik bir takım sınıflara ayırmaya kalkarsak, bu ülkeye yapacağımız en büyük kötülük olur. Biz parlamentoda 70 milyonu kardeş yapacak ve kardeşçe yaşatacak çalışma sürecini götürmek istiyoruz. Bu kutsal çatı altında millet bizi bunun için görevlendirdi.”

Cumhurbaşkanı seçim sürecinin başlamasını da değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Ergin, 22. Dönem Parlamentosunun cumhurbaşkanını seçemediği için değil, kendi kararıyla 22 Temmuz Genel Seçimlerine karar verdiğini anlattı.

“BU GÖREV BU PARLAMENTONUNDUR”

Yeni parlamentonun cumhurbaşkanını seçme gibi bir görevinin bulunduğunu ifade eden Ergin, “Bu görev bu parlamentodur. Bu parlamentonun görevi, Başkanlık Divanının oluşumuyla başlayacak. Bu açıdan Başkanlık Divanı hukuken teşekkül etmiştir. Anayasa gereğince, TBMM Başkanlığı bir duyuruda bulundu. Bunu yapmaması anayasayı ihlaldir, görevini yapmamaktır” dedi.

“Bir anayasa değişikliği yapalım, bunları yazalım. Ondan sonra da cumhurbaşkanını seçelim” söylemlerine katılmadığını belirten Ergin, Anayasanın 102. maddesinde, cumhurbaşkanı seçimi konusunda Meclisi sınırlandıran bir sürenin olduğunu söyledi.

AK Parti'li Ergin, bu sürede seçim yapılamaması durumunda Anayasaya göre yeniden derhal seçime gitme durumunun olduğunu hatırlatarak, Danışma Kurulunun önerisinin Meclis hukukçularının yaptığı çalışmalarla ortaya çıktığını bildirdi.
CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de “Demagoji yapma” diye laf attı. Bunun üzerine Sadullah Ergin, “Milletimizi bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Grubumuz da bu yönde çalışma yapacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.

“CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ İÇİN BİR SANİYE GECİKMEMELİ”

Danışma Kurulu önerisinin lehinde söz alan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise 23. Dönem Parlamentosunun Türkiye'de iç barışa en büyük katkıyı sağlayacağına inandığını söyledi.

Kaplan, Meclisin açıldığı ilk günden bu yana ortak aklın, sağduyunun egemen olduğu bir anlayış içinde, ortaklaşa alınan kararların hayata geçirdiğini belirterek, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve yeni başkanlık divanı üyelerini tebrik etti.
İçtüzüğe göre Başkanlık Divanı'nda başkan ve başkanvekillerinin frak giyeceği yönünde hüküm bulunduğunu hatırlatan Kaplan, “Umarım kadın erkek eşitsizliği konusunda bu Meclis bir değişiklik yapar ve kadın erkek ayrımına yol açan bu düzenlemeyi düzeltir” dedi.
Yeni Parlamentoyu cumhuriyetin en renkli parlamentosu olarak niteleyen Kaplan, “Bu Meclis, cumhurbaşkanlığı seçimini bir saniye daha geciktirmeden yapmak zorundadır” diye konuştu.
Danışma Kurulu'nun önerisinin hukuka uygun olduğunu, hukukta boşluğun bulunmadığını ve yeni Meclisin seçilip görevine başladığını anlatan DTP'li Kaplan, şunları söyledi: “Anayasanın 102. maddesi çok açıktır. 30 gün içinde Meclis bu görevi yerine getirmek zorundadır. Umuyorum ki nasıl Meclis Başkanımız ortak uzlaşı ve diyalog anlayışı içinde seçilmişse, cumhurbaşkanımızın da bu anlayışla, 73 milyon yurttaşı kucaklayacak bir anlayışla seçilecektir. Birbirimizi iyi anlamak zorundayız. Ülkemizin hassasiyetleri vardır. Bu Meclis bunları konuşmak, tartışmak ve çözüm bulmak içindir. Bugün türban meselesi yarın başka bir mesele... Bu sorunları çözmek için halktan onay aldık. Hukuk kötüye kullanılmak için değil, kamusal düzeni sağlamak içindir.”

Hürriyet

 



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,194 µs