En Sıcak Konular

Tüm seçmenlere TC Kimlik No şartı

10 Ağustos 2007 16:45 tsi


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 22 Temmuz Milletvekili Genel Seçimi'ne hile iddialarıyla gölge düşürülmesini kesinlikle kabul etmediğini belirterek, bunların haksız suçlamalar olduğunu söyledi. Aydın, YSK Başkanlığı binasında 22 Temmuz Milletvekili Genel Seçimi işlemleri ve sonuçlarıyla Anayasa değişikliğinin oylanacağı referandum takvimiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Genel seçim takviminin 4 Mayıs 2007 tarihinde başlamasıyla birlikte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Aydın, görevlilerin özverili çalışmalarıyla seçimin güvenli biçimde yapıldığını ifade etti.

Aydın, milletvekili genel seçiminde personel gideri ve diğer masraflar için 149 milyon YTL harcandığını, 21 Ekim'de yapılacak referandum için ise 103 milyon YTL gerekeceğini bildirdi.

Hile iddi

Muammer Aydın, oy sayımına ilişkin bilgi verirken, sonuçların çok aşamalı denetim sisteminden ve yargıçların başkanlığında siyasi parti temsilcilerinin gözlemciliğinde elde edildiğini söyledi. Seçime bilgisayar ortamında hile karıştırıldığı iddialarını reddeden Aydın, ''Sandık tutanakları, ilçe sonuçları birleştirme tutanakları ve il tutanakları hem YSK Başkanlığı'na hem siyasi partilere ulaştırılıyor. Hile olsa herhalde partiler ortalığı yıkardı'' diye konuştu. Aydın, seçim sonuçlarının YSK ile il ve ilçe seçim kurulları arasındaki iç internet bağlantısıyla aktarıldığını, teknik konuda yetkili olanların verdiği bilgiye göre, bu sisteme dışarıdan müdahale edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Aydın, ''Seçim işlemlerine gölge düşürülmesini asla kabul etmiyorum. Elinde belge olan varsa gelsin, biz de ona göre araştıralım. Ama öyle farazilerle bu iddialar ortaya atılmasın. Seçim adil, dürüst ve tarafsız bir şekilde yapılmıştır'' diye konuştu.

TC kimlik No'suz listeye yazılınamayacak

Seçmen kütüklerinin 2005 yılından itibaren bilgisayar ortamında SEÇSİS programı kapsamında TC kimlik numarası esasına göre tutulmaya başlandığını anlatan Aydın, bu yıl başında 41 milyon seçmenin kimlik bilgileriyle TC kimlik numaralarının eşleştirildiğini, mükerrer yazımların ve daha önce ölenlerin kayıtlarının silinmesiyle sağlıklı bir seçmen kütüğü oluşturulduğunu kaydetti.

Muammer Aydın, seçmen kütüklerinin bilgisayar ortamında TC kimlik numarasına göre oluşturulmasına devam edileceğini ifade ederek, ''Bundan sonra TC kimlik numarası olmayan seçmen kütüğüne yazılamayacak. Yani 18 yaşını dolduranlar seçmen kütüğüne TC kimlik numarası ile yazılmak zorunda olacak'' dedi. Aydın, önceki yıllarda seçmen vasfı kazananların ise kimlik bilgileriyle oy kullanmaya devam edebileceklerini belirtti.

"Yasalar değişmeli"

SEÇSİS programı sayesinde mükerrer oyların önüne geçilmesine rağmen yasa hükmü gereği seçmenlerin parmaklarının boyandığını anlatan Aydın, bu uygulamanın çağ dışı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini söyledi. Aydın, seçim yasalarının günün koşullarına göre gözden geçirilmesinin zorunlu olduğunu, bu konuda TBMM'ye görev düştüğünü vurguladı. Seçim sürecinde kendilerine bazı şikayetler ulaştığını da dile getiren Aydın, yurt dışındaki vatandaşların bulundukları yerde oy kullanması ve gümrük kapılarında da bağımsız adaylara oy verilmesine imkan tanıyacak yasal düzenlemeler yapılabileceğini söyledi.

Parmak boyaları çıkmazsa?

Aydın, bir gazetecinin, genel seçimde kullanılan parmak boyalarının 21 Ekimde yapılacak referanduma kadar çıkmaması durumunda ne yapılacağı sorusunu, ''Benim parmağımdaki boya çıktı. O zamana kadar çıkar diye düşünüyorum. Çıkmazsa başka parmağı boyarız'' diye yanıtladı. Aydın, 11. cumhurbaşkanı seçiminin TBMM'de yapılması halinde cumhurbaşkanını halkın seçmesini de içeren Anayasa değişikliğinin referanduma götürülüp götürülmeyeceği yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine, ''Bizim görevimiz cumhurbaşkanı seçimini yapmak değil, referandum yapmak'' dedi.

"Referandum takvimi işliyor"

Bazı hukukçuların, TBMM'nin 11. cumhurbaşkanını seçmesi halinde Anayasa değişikliğinde 11. cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen geçici 19. maddesinin hükmünü kaybedeceği yorumu yaptığını anlatan Aydın, yasal mevzuat uyarınca referanduma hazırlandıklarını söyledi. Aydın, referandumda kullanılacak beyaz zemin üzerine ''evet'' ve kahverengi zemin üzerine ''hayır'' ibarelerinin yazıldığı birleşik oy pusulasını da gösterdi. Referandumda oy verme işleminin kolay olacağını göz önüne alarak, her bir sandık bölgesinin 400 seçmenden oluşacağını sözlerine ekledi.



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,889 µs