En Sıcak Konular

'Enerji güvenliği'ne İsrail damgası

28 Ekim 2013 11:03 tsi
'Enerji güvenliği'ne İsrail damgası
Yıl sonunda 'önemli bir anlaşma' imzalanacak...

Rum Savunma Bakanı Fotis Fotiu, yıl sonuna kadar İsrail ile Rum Yönetimi arasında, enerji güvenliğine ilişkin önemli bir işbirliği anlaşmasına imza konulacağını söyledi.

Simerini gazetesinde yer alan röportajında Fotiu, İsrail ile daha önce bir dizi işbirliği anlaşması imzalandığını, ancak yıl sonuna kadar, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik, enerji güvenliğiyle ilgili bir anlaşmaya daha imza koyacaklarını söyledi.

Gazete Fotiu’nun, enerji güvenliğiyle ilgili anlaşmanın, ülkelerin enerji kaynakları ve kritik enerji tesisleri karşısındaki tehditlerle mücadele imkanlarını bağımsız olarak güçlendirmeyi hedeflediğini kaydederken, anlaşmanın ön tasarısında, iki ülkenin savunma bakanlıklarınca teknik gruplar oluşturularak, bu grupların  enerji altyapıları ve tesislerinin korunmasıyla ilgili konular üzerinde çalışması ile ilgili bir madde bulunduğundan bahsettiğini, ancak daha fazla detay vermediğini yazdı.
Güney Kıbrıs’ın, enerji haritasında önemli bir yere sahip olabileceğinden bahseden Fotiu, bu hedefe yönelik, stratejik ortaklarıyla ve yatırımcılarla işbirliği yaptıklarını söyledi.

Fotiu, bu perspektifin, enerji güvenliği konusuyla da sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve ancak bu şekilde Rum ekonomisini güçlendirilebileceğini ve Güney Kıbrıs’ın değerinin jeopolitik açıdan yükseltilebileceğini kaydetti.
Söz konusu sürecin, Rum Yönetimi için müzakere edilemez olduğuna işaret eden Fotiu, bu konunun Rum halkının refahı ve geleceğiyle ilgili olduğunu ve uluslararası meşruiyetle bağlantısı bulunduğunu ifade etti.

“MİLLİ MUHAFIZ ORDUSU’NU DEĞİŞTİRİYORUZ”

Fotiu, röportajında Rum Milli Muhafız Ordusu’ndaki (RMMO) değişikliklere de değinerek, bu değişikliklerin radikal düzenlemeleri ve çağdaşlaştırmayı öngördüğünü söyledi.

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”de hidrokarbon yatakları tespit edilmesinin, RMMO’nun işleyişinin yeniden gözden geçirilmesi ihtiyacı doğurduğunu kaydeden Fotiu, çeşitli ülkelerle imzaladıkları savunma işbirliğine yönelik anlaşmaların, Rum Yönetimi’nin bölgedeki enerji güvenliği koşullarının yeniden şekillenmesine ve enerji çıkarlarının korunmasına katkıda bulunma imkanını artırdığını belirtti.

Fotiu ayrıca, Rum Meclisi’ne ek bütçe sunacaklarını söyledi.

Ülkenin güvenliği ve savunmasının, herkes için ortak bir güzergah olduğunu kaydeden Fotiu, hedeflerinin muharebe etkinliği güçlü olan, esnek bir ordu oluşturmak olduğunu belirtti.

Küçük ve esnek bir ordudan bahseden Fotiu, önemli olanın büyüklük değil kalite olduğunu, zira büyük bir ordunun ekonomik açıdan desteklenmesinin zor olduğuna vurgu yaptı.

Seferilikle ilgili olarak ise Fotiu, seferiliğin planları içerisinde en üst sırada bulunduğunu, seferiliğin kaldırılmasıyla ilgili son zamanlarda çok fazla söz söylendiğini, ancak seferiliğin var olmaya devam edeceğini ve destekleneceğini söyledi.

Gündem Kıbrıs



Bu haber 1,140 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,116 µs