En Sıcak Konular

Beyaz Saray topu NSA'e attı

28 Ekim 2013 09:55 tsi
Beyaz Saray topu NSA'e attı Beyaz Saray yetkilileri dünya liderlerinin dinlendiğinden bu yaz haberleri olduğunu, öğrendiklerinde programı iptal ettiklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel başta olmak üzere en az 35 dünya liderinin telefonlarının dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından, Amerikan yönetimi skandal bir açıklama ile durumu kurtarmanın derdine düştü.

Wall Street Journal'a konuşan Beyaz Saray'dan üst düzey yetkililer, Ulusal Güvenlik İdaresi'nin (NSA) dünya liderlerinin telefonlarını dinlediğinden bu yaz haberleri olduğunu, ardından programın durdurulması emrinin verildiğini söyledi.

Gazetenin isim vermediği ABD yetkililerine göre, 35 yabancı liderlerin telekulak mağduru olduğunu aşkan Barack Obama Edward Snowden'in ifşaatlarının ardından öğrendi! Gazete progamın kapatılması emrini kimin verdiği ve verildiği tarih hakkında bilgi sağlamadı.

The Wall Street Journal'ın görüşlerini aldığı yetkililer NSA'nın dinleme programlarından Obama'nın haberi olmamasının mümkün olabileceğini, çünkü kurumun "listelenmemiş" çok sayıda dinleme faaliyeti yürüttüğünü savundu. Haberde, dinleme faaliyetinin bazı yabancı liderler için devam ettiği, diğerlerinin ise iptal edildiği de vurgulandı.

BİLD: 3 YILDIR BİLİYORDU

WSJ haberinin Alman Bild gazetesinde yayımlanan ve Obama'nın dinleme faaliyetinden 3 yıldır haerdar olduğu şeklindeki iddiaların hemen ardından gelmesi dikkat çekici.

Bild am Sonntag (BamS), “Handygate” manşetiyle verdiği özel haberde, Obama'nın Merkel'in telefonunun dinlendiğinden 3 yıldır haberi olduğunu ve bizzat kendisinin bu izni verdiğini öne sürdü.      

Gazetenin, ABD istihbarat çevrelerine dayandırdığı haberinde, Obama 2010 yılında dönemin NSA Başkanı Keith Alexander'dan Merkel'in gizlice dinlendiğine ilişkin bilgi aldığı, bunu durdurmadığı aksine devam ettirdiği ifade edildi.      

Obama'nın Merkel hakkında her şeyi bilmek istediği belirtilen haberde, Amerikalı bir NSA çalışanının, Obama'nın Merkel'e güvenmediğini ve kendisini tanımak amacıyla hakkında bir dosya dahi istediğini söylediği öne sürüldü.      

Bild am Sonntag ayrıca eski başbakan Gerhard Schröder'in de dinlendiğini iddia etti.      

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un ABD'nin Irak operasyonuna “hayır” diyen Schröder'e karşı gizli dinleme operasyonu başlattığı ifade edildi.      

Ayrıca Alman” Der Spiegel” dergisi, Merkel'in cep telefon numarasının muhtemelen 2002 yılından beri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nin (NSA) dinleme listesinde olduğunu yazdı.      

Dinleme iddiaları diğer bazı Avrupa ülkelerine de sıçrarken,  Brüksel'de yapılan AB Zirvesi'nde resmi gündemde yer almamasına rağmen “dinleme krizi” liderlerin ana konusu oldu.      

Birçok ülke liderinden ABD'ye tepki gelirken, Almanya iddiaları araştırmak için üst düzey yetkilileri ABD'ye gönderecek.      

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın birkaç ay önce basına sızdırdığı belgeler üzerine NSA'nın yıllarca dünya genelinde büyük çapta bilgi trafiğini takip ettiği ortaya çıkmıştı.      

Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    21,587 µs