En Sıcak Konular

QVT'den SPK'ya Galatasaray hakkında şikayet mektubu

10 Ağustos 2007 14:45 tsi
QVT Financial LP, Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) yazdığı mektupta, Galatasaray'ın, kontrol gücünü haiz hissedarı Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği AŞ'yi ve Kulüp'ü, doğrudan kendi kaynaklarından borç para vermek veya bankalardan aldığı krediler

QVT Financial LP'den yapılan yazılı açıklamada, QVT'nin, Galatasaray Sportif AŞ'ye ilişkin hukuki sıkıntılar nedeniyle hukuki, idari ve cezai yargıya başvurmadan önce SPK'ya son bir şikayet ve uyarıda bulunma kararı aldığı belirtildi.

Açıklamaya göre mektubun özetinde, “Galatasaray, kontrol gücünü haiz hissedarı Galatasaray Spor ve Futbol İşletmeciliği AŞ'yi ve Kulüp'ü, doğrudan kendi kaynaklarından borç para vermek veya bankalardan aldığı kredileri aktarmak suretiyle finanse etmektedir. Söz konusu borç para verme işlemleri Galatasaray'ın karını ve mal varlığını azaltmakta olup, açıkça yasaya aykırıdır. Galatasaray'ın borç vermiş olduğu ve geri ödenmeyen toplam meblağ, sermayesinin 50 katını aşmaktadır” iddiasına yer verildi.

Galatasaray'ın, 2004 yılının mali tablolarında, Kulüp'ten ve Futbol AŞ'den alacağını 27 milyon YTL olarak beyan ettiği ve söz konusu meblağın şu anda 100 milyon dolar sınırına dayandığı ileri sürülen mektupta, bu durumun, Sermaye Piyasası Kanununun 15. maddesinin açık bir ihlalini oluşturduğu ve Galatasaray'ın borç para verilmesine imkan tanımayan anasözleşmesine de aykırılık teşkil ettiği savunuldu.
Mektupta, son zamanlarda basında yer alan, Vakıfbank ve Denizbank'dan alınan, 12 milyon ve 5 milyon dolar tutarındaki kredilerin akıbetiyle ilgili olarak SPK'nın acilen inceleme başlatması gerektiği öne sürülerek, şunlar kaydedildi:
“Şayet Galatasaray Yönetim Kurulu üyelerinin şirket karını ve malvarlığını, şirketin kontrol yetkisini haiz paysahibi lehine azaltmışlarsa, Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca cezai sorumlulukla karşı karşıyadırlar. Bu hukuka aykırılığın yaptırımı, 2 ila 5 yıl arası hapis cezasıdır. Yine cezai sorumlulukla karşı karşıya olan, Galatasaray'ın bağımsız denetçisi Ernst&Young, söz konusu açık hukuka aykırılıklara neden sessiz kaldığına dair yeterli düzeyde açıklama yapmalı ve ayrıca SPK tarafından denetlenmelidir.”

Galatasaray'ın kar paylarını gerektiği gibi dağıtmadığı iddia edilen mektupta, Galatasaray'ın bünyesinde 20 milyon YTL'yi aşkın yedek akçesi olmasına rağmen, Futbol AŞ'nin çoğunluk gücünü kullanarak, en son Olağanüstü Genel Kurul toplantısında dağıtılması gereken kar payının dağıtılmasına engel olduğu, bu durumun, söz konusu yedek akçenin şirket bünyesinde halen var olduğuna ilişkin soru işaretleri yarattığı kaydedildi.

SPK'nın, Galatasaray'ın malvarlığı ve faaliyetleri üzerinde derhal inceleme başlatması istenen mektupta, “SPK'nın yatırımcıları gerektiği gibi koruduğuna ve cezai sorumluluğun var olduğuna kanaat getirilmesi halinde, Cumhuriyet Savcılığı ile birlikte duruma müdahale edileceğine dair yatırımcılara güvence verilmesi şarttır” ifadelerine yer verildi.


Hürriyet



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs