En Sıcak Konular

Danıştay, tek kararla 100 bin davayı bitirecek

24 Ekim 2013 14:40 tsi
Danıştay'da, 100 bin dosyayı tek duruşmada karara bağlamaya imkân sağlayacak yasa taslağı hazırlandı.

Danıştay, 100 bin dosyayı seri karara bağlamak için yasa taslağı hazırladı. Buna göre aynı tür davalar için pilot dosya seçilecek. Alınacak karar tüm dosyaları bağlayacak
Anayasa değişikliğinden sonra yargının hızlandırılması kapsamında beklenen sonuçların alınamadığı Danıştay'da, 100 bin dosyayı hemen karara bağlamaya imkân sağlayacak yasa taslağı hazırlandı.

Sabah'ın haberine göre Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, önceki gün düzenlenen "Yüksek Yargı Kurumlarının Avrupa Standartları Bakımından Rollerinin Güçlendirilmesi Ortak Projesi"nin kapanış konuşmasında Danıştay'da ve idari yargıda davaların daha hızlı sonlandırılması için yasa taslağı hazırladıklarını duyurdu.

Taslaktaki iki önemli düzenlemenin ayrıntıları şöyle:

SERİ DAVALAR

İdari yargıda "seri dava" olarak bilinen ve konusu aynı olan davaların hızlı sonuçlanması için birer pilot dava belirlenecek. Bu davalara ilişkin Danıştay'da kapsamlı birer emsal karar oluşturulacak. Yerel mahkemeler aynı tür davalara bakarken pilot davaya ilişkin Danıştay kararına atıf yaparak ellerindeki dosyayı karara bağlayacak. Bu davalarda verilen kararlar temyize kapalı olacak, yani dosyaları Danıştay'a gelmeyecek.

KARAR DÜZELTME

Yargıda "olağanüstü kanun yolu" olarak bilinen ve kararı veren heyet tarafından incelendiği için genellikle sonucu değiştirmeyen "karar düzeltme" başvuruları Danıştay'a gelmeden önce ya savcılıktan reddedilecek ya da 5 üye yerine bir üyenin incelemesine tabi olacak. Savcılık veya "muhakkik" gibi çalışacak bu üye gerekli görürse "karar düzeltme" istemini heyete taşıyacak.

ÜÇ'TE BİRİ ERİYECEK

Düzenlemelerin yaşama geçmesi halinde, Danıştay'da bekleyen dosyaların 3'te 1'inin kısa sürede sonuçlanacağı tespiti yapıldı. Buna göre halen 320 bin dosya bulunan Danıştay yaklaşık 100 bin dosyayı taslakta öngörülen iki düzenlemeyle eritmiş olacak. Yapılacak düzenleme sadece var olan davaları değil, bundan sonra Danıştay'a gelecek davaları da azaltacak.

Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,278 µs