En Sıcak Konular

Suriye'nin akıbeti Bosna gibi olmasın

24 Ekim 2013 14:22 tsi
Başbakan Yardımcısı Arınç, Suriye'de devam eden iç savaşa ilişkin, "Dileriz ki Suriye'nin akıbeti de Bosna'da yaşanan zulümler gibi olmasın" dedi.

 Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çeşitli temaslarda bulunmak ve Zenitsa Üniversitesi tarafından kendisine tevdi edilecek fahri doktora unvanını almak üzere geldiği Bosna Hersek'te, ülkenin ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in Kovaçi şehitliğindeki kabrini ziyaret etti. Arınç, İzzetbegoviç'in kabrine çiçek bırakarak dua etti.

Arınç, Kovaçi Şehitliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün Suriye'de yaşanan trajedi ile Bosna'da 1992-1995 yıllarında yaşanan trajedinin çok ortak paydaları olduğuna değindi.

Suriye'de, 120 bin kişinin rejim tarafından katledildiğini, iki milyon insanın ülkesinden başka yerlere gitmek zorunda kaldığını, 5 milyon insanın ülke içerisinde yer değiştirdiğini söyleyen Arınç, bunların 650 bininin ise Türkiye'ye geldiğini kaydetti.

"Ülkede şehirler bombalanıyor, ekmek kuyruklarında insanlar ölüyor, camiler bombalanıyor, tarih ve kültür varlıkları yok ediliyor" diyen Arınç, Bosna savaşı sırasında başkent Saraybosna'daki Pazar Yeri Katliamını hatırlayıp, Suriye'yi hatırlamamanın mümkün olmadığını belirtti.

"Bosna'da yaşanan trajediye, zannediyorum ve şükrediyorum ki sadece Türkiye sesini yükseltebilmişti" diyen Arınç, şunları kaydetti:

"Buradaki halkın yanında olduğunu ifade etmişti. Maddi ve manevi destekler bir tarafa, savaşın bir an önce sona ermesini ve insanların daha fazla ölmemesi için de diplomasi alanında çok fazla gayret gösterilmişti. Türkiye'de bir mesele ortaya konulduğunda siyasi farklılıklar yoktur. Herkes burada gönlü birlikte olan insanların geleceğini düşündü ve onlara yardım etmeye çalıştı. Burada, bildiğim kadarıyla asgari 250 bin insan şehit oldu. Çocuklar, kadınlar ve erkekler. Srebrenitsa'da yaşanan trajediyi bugün bütün dünya utançla seyrediyor. Maalesef geç kaldılar. NATO geç kaldı, uluslararası camia geç kaldı. Binlerce insan ölmeden müdahale etmediler. Ancak herhalde ölecek kimse kalmayınca, müdahale etme ihtiyacını duydular. Suriye'de de maalesef öyle. Güçlü ülkeler, BM ve diğerleri, olaya çok suskun kalıyorlar. İnsanların ölmesine adeta göz yumuyorlar."

Zalimlerin hiçbir zaman payidar olmayacağına inanan bir insan olduğunu söyleyen Arınç, "Bizim inancımızda, bir ülke küfür ile idare edilebilir. Küfür denen şey, hakaret maksadıyla söylenmiyor. Yani insanlar inançsız bile olsa, bir ülkeyi kuralları ile idare edebilirler. Ama zulümle idare etmek mümkün değil" dedi.

"Suriye'nin akıbeti de Bosna'da yaşanan zulümler gibi olmasın"

"Zalimler mutlaka bir gün hesap verecekler ve bir gün mutlaka yıkılacaklardır" diyen Arınç, "İnsanları acımasızca katledenler, halkın duyarlılıklarına gözlerini kapatanlar, kendi diktalarından başka bir şey düşünmeyen, silahlarını, bombalarını ve nefretlerini kendi halkına çevirenler, hiçbir zaman ayakta kalmadılar ve kalmayacaklar. Sadece olan, binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan bir trajedidir. Dileriz ki Suriye'nin akıbeti de Bosna'da yaşanan zulümler gibi olmasın" diye konuştu.

Geçen cumartesi günü, merhum Aliya İzzetbegoviç'in vefatının 10'uncu yıl dönümünü geride bıraktıklarını hatırlatan Arınç, Saraybosna'ya gelir gelmez Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etmek istediğini söyledi.

"Ne zaman Bosna'ya, Saraybosna'ya gelsem, sağlığında da onu ziyaret ederdim. Şehadetinden sonra da kabirini ziyaret etmeyi kendime bir borç biliyorum" diyen Arınç, "Onun hayatımız üzerindeki etkisi çok büyük. Cenab-ı Hak ona rahmet etsin" dedi.

Arınç, "Aliya'nın hem Bosna halkı üzerinde etkisi çok büyüktür hem de Türk halkı üzerinde çok büyük bir saygınlığa sahiptir. Bugünler, onun vefatının onuncı yıl dönümü. Biz de bugün, üzüntümüzle birlikte ona saygımızı ve sevgimizi ifade etmek üzere, Allah’tan rahmet dilemek üzere huzurundayız. İnşallah Bosna halkının, onun yüceliğine, onun bilgeliğine inandığı kadar, ideallerine de sahip çıkmasını hepimiz temmeni ediyoruz" dedi.

"O, bir mütefekkir ve aynı zamanda da güçlü bir devlet adamıdır"

Meclis başkanlığı döneminde Aliya İzzetbegoviç'i ziyaret ettiğini ve onun Türk halkına olan sevgisini bizzat kendisinden duyma fırsatı bulduğunu belirten Arınç, merhum İzzetbegoviç'e dair şunları söyledi:

"Özellikle son savaşta, halkı için yaptığı mücadele ve fedakarlıklarla herkesin gönlünde taht kurmuştu. Burada binlerce insan var. Onun dirayetli önderliğinde savaştılar ve kazandılar. O bir mütefekkir ve aynı zamanda da güçlü bir devlet adamıdır. Aynı zamanda cesur bir asker, halkına her zaman yol göstermiş bir insan, halkının mutluluğu için çalışmış, onun doğru yoldan ayrılmaması için gayret etmiş, bunu kitaplarıyla ve eserleriyle ortaya koymuş bir insandır. O, savaşın en zor zamanlarında Allah'a söz verdi, 'Köle olmayacağız' diye yüksek sesle haykırmıştı. Daha sonra da tüm sözleri yüreğimize ilmik ilmik işlenmiştir. 'Nefrete nefretle karşılık vermeyin. Düşmanlıklara gerek yok. Bizim görevimiz insan olmak ve insan kalmak. Bunu birilerine kızdığımızdan değil, Allah'a söz verdiğimiz için yapıyoruz' demişti. Herkesin saygıyla bahsettiği bir insan olmak herkese nasip olmuyor. Savaş yıllarında vahşetten başka bir şeyi gözleri görmeyenler, bugün belki bir kısmı öldü, bir kısmı hesap veriyor, ama Aliya, milyonlarca insanın gönlünde halen yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Allah rahmet eylesin. Ona sahip çıkan, onunla birlikte mücadeleyi başarıyla yürüten Bosnalı kardeşlerimize de şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

"Aliya İzzetbegoviç Hatıra Evi"ni ve tarihi Başçarşı'yı gezdi

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bosna Hersek İle İlişkileri Geliştirme Vakfı (BİGMEV) Başkanı Muzaffer Çilek'ten "Aliya İzzetbegoviç Hatıra Evi" ve BİGMEV'in çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Daha sonra tarihi Başçarşı'ya gelen Arınç, Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde incelemelerde bulundu ve Türkiye'nin ilk yabancı gol kralı Galatasaray'ın eski futbolcusu Tarık Hociç'in "Galatasaray" isimli restoranında yemek yedi.

Zenitsa kentine geçecek Arınç’a, Zenitsa Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilecek. Arınç, Zenitsa’da ayrıca Zenitsa Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne ait tadilat ve donanım desteği içeren TİKA projesinin tanıtımını ve TİKA ile Yunus Emre Türk Kültür Merkezi işbirliğinde kurulan Fethi Gemuhluoğlu Kütüphanesinin açılışını yapacak.

Arınç, Bosna Hersek'teki temaslarının ikinci günü ise tarihi Mostar kentinde incelemelerde bulunacak.

AA



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs