En Sıcak Konular

AB Zirvesi'nde gündem dinleme skandalı

24 Ekim 2013 13:42 tsi
Avrupa Birliği liderlerini Brüksel'de bir araya getirecek iki günlük zirveye, toplantının resmi gündeminde olmayan yasa dışı göç ve dinleme skandalı damga vuracak.

 Resmi gündem maddesi istihdamı artırma ve dijital ekonomiyi güçlendirme olan Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan 364 göçmenin İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında hayatını kaybetmesi, bu konuda önlem alınması yönündeki çağrıların yoğunlaşmasına neden oldu.

AB liderleri, Akdeniz'in, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un tanımladığı gibi "açık hava mezarlığı" halini almaması için devreye sokulabilecek önlemleri masaya yatıracaklar.

Özellikle Afrika ve Ortadoğu kaynaklı göçle doğrudan karşı karşıya kalan İtalya, Yunanistan ve Malta, yasa dışı göç konusunda yalnız bırakılmaktan şikayetçi.

Bu ülkelerin diğer AB üyelerinden yeni önlem ve destek talebinde bulunmaları bekleniyor. İspanya, Güney Kıbrıs ve Bulgaristan'dan da bu üç ülkeye destek gelmesi öngörülüyor.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, bir süre önce birlik liderlerine çağrı yaparak AB'nin dış sınırlarını korumakla görevli Frontex'in güçlendirilmesi, zordaki gemileri uydu ve insansız hava araçlarıyla izleme olanağı sağlayacak Eurosur adlı programda ise acilen ilerleme sağlanmasını istedi.

Malta Başbakanı Joseph Muscat ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un da AB'ye yönelik "maliyet paylaşımı" çağrısını yinelemeleri bekleniyor.

ABD'nin Avrupa'yı "dinlemesinden" kaynaklanan rahatsızlık da zirvenin gayriresmi olmakla birlikte önemli gündem maddesi haline geldi.

Hafta içinde Fransa'da milyonlarca telefon görüşmesinin ABD tarafından dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu görüşmelerinin izlemeye alındığına yönelik iddialar AB içindeki sıkıntıyı artırdı.

Ekonomiyle ilgili resmi gündem maddeleri çerçevesinde zirveden, "son dönemde görülen ekonomik toparlanmaya rağmen büyüme potansiyelinin yükseltilmesi, istihdam yaratılması ve rekabet edebilirlik düzeyinin artırılması amaçlı reformlara devam edilmesi" mesajının çıkması bekleniyor.

AB liderleri, büyüme ve istihdam açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşündükleri dijital ekonomi, inovasyon ve hizmetler konularına yoğunlaşacaklar.

AA



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,715 µs