iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

ABD'nin cevap veremediği soru

24 Ekim 2013 13:26 tsi
ABD'nin cevap veremediği soru Yunanistan yapınca oldu, Türkiye yapınca olmadı: Denge değiştiren S-300ler, ABD Dışişleri Bakanlığı'nı fena sıkıştırdı. Bakalım cevap gelecek mi? iyibilgi özel

Dün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf günlük basın brifinginde önemli bir soruyla muhattap oldu. Bir gazetecinin kendisine  "Yunanistan'ın Rus S300 füzeleri satın aldığı" örneğini vermesi üzerine, "Bu örneği duymadım ama bakacağım" diyerek soruyu geçiştirdi.

Oysa 90'lı yılların sonunda Türkiye'yi Yunanistan ve Rusya ile karşı karşıya getiren, NATO'nun çekimser kaldığı S300 krizi Türkiye'nin başını ağrıtan 'Çin füzeleri' meselesinde önemli bir örnek teşkil ediyor. NATO'nun o günlerde Türkiye'ye karşı tutumu, Rusya karşısında Ankara'yı yalnız bırakmış, Türk dış politikasında önemli bir kırılma noktasına dönüşmüştü. Ancak bu mesele sessiz sedasız bir şekilde aylar önce tekrar gündeme oturmuştu. 22 Temmuz 2013 tarihli haberi okuyalım:

"Yunanistan'ın, Türkiye ile olan "Ege'de yaz aylarında askeri tatbikatların durdurulmasını" öngören moratoryumun eylül ayında sona ermesinin ardından S-300 füzeleriyle atış denemesi gerçekleştireceği iddia edildi.

Yunan medyasında yer alan haberlerde, Girit adasına konuşlandırılan füzelerin atış denemesiyle ilgili gerekli hazırlıkların yapıldığı, bununla ilgili Rus teknisyenlerden oluşan heyetin temmuz sonunda Girit'e geleceği ileri sürüldü.

Yunan askeri haber ağırlıklı "defencenet.gr" internet sitesinde yer alan bir haberde, konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yunanistan Savunma Bakanlığı üst düzey çevrelerinin, "Eylül'de, Türkiye ile olan moratoryumun sona ermesinin ardından S-300 PMU-1 füzelerinin atışının gerçekleşmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığı" değerlendirmesinde bulundukları belirtildi.

S-300 füzelerinin atışının gerçekleşmesinin Ege'de ve Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirerek Türkiye'ye mesaj oluşturacağı ifade edilen haberde, "Görülen o ki, zarlar atıldı. S-300PMU-1 füzelerinin atışı, enerji yataklarının değerlendirilmesi öncesinde Ege'de ve Doğu Akdeniz'de dengeleri değiştirerek, Türklere bir mesaj olması bekleniyor. Türkler bundan sonra Güney Ege'de FIR hattına girerek hava sahasını ihlal ederken daha çok düşünecekler. Kırmızı düğmeye ne zaman basılacağı ise başka bir mesele, tamamen siyasi" değerlendirmesine yer verildi.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi eski lideri Glafkos Klerides yönetiminin Rusya'dan sipariş ettiği S-300 füzeleri, Türkiye'nin sert tepkisi sonucu 1998'de Girit'e konuşlandırılmıştı.
"

Çin malı füze sistemi için Türkiye'ye 'almakta özgürsünüz ama NATO sistemi ile kullanamzsınız" diyen İzmir'deki NATO Kara Komutanlığı üssünün komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges'ın mantığından yola çıkarsak...Yunanistan'ın S-300leri NATO sistemine bağlı mıdır, acaba?

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 4,756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs