En Sıcak Konular

CIA öldürme işine geri döndü

24 Ekim 2013 10:49 tsi
Pulitzer ödüllü gazeteci, 11 Eylül'den sonra CIA'nın hayal etmesi güç gizli bir savaş yürüttüğünü, ana amacı öldürmek olan 'paramiliter' bir yapıya büründüğünü söylüyor

Pulitzer ödüllü New York Times muhabiri Mark Mazzetti, 11 Eylül'den sonra Amerika'nın "düşmanlarına karşı" sessiz ve hassas bir ölüm kampanyası yürüttüğünü belirtiyor.  Komutanlarların askerler olmadan yürüttüğü bu savaşın merkezinde ise Nevada veya New Mexico'daki CIA merkezlerinde  bilgisayar ekranları var. Silahları insansız hava uçakları.

"CIA, son 12 yılda, öldürme işine geri döndü" diyen Mazzetti, "11 Eylül saldırılarından bu yana, CIA yavaş yavaş bir paramiliter örgüte dönüşmüştür" ifadesini kullanıyor.

"Bıçak Yolu: CIA, Gizli Ordusu ve Dünya'nın Sonunda Bir Savaş" kitabında, istihbarat yetkilileri ve politikacılar ile görüşmeler yoluyla toplanan kanıtları ortaya koyan NYT muhabiri, drone teknolojisindeki gelişmeler üzerinden askeri bir yapıdaki değişimi değerlendiriyor.

İşleri öldürmek

"Askeriye, istihbarat ve özel şirketlerden" oluşan yeni devlet yapısının gizli savaşları ve dinleme faaliyetlerini yürüttüğüne dikkat çeken Mazzetti, ordu ve gizli servis arasındaki sınırların bulanıklaştığını kaydediyor. CIA'nın mevcut personelin yaklaşık yüzde 60'nın 2001 terör saldırılarından sonra işe alındığını söyleyen gazeteci, "çoğunun basit bir görevi var: İnsanları avla ve öldür" ifadesini kullanıyor.

Bush'un halefi Barack Obama da aynı politikayı genişleterek sürdürürken, Mazzetti Pakistan hükümeti ile gizli bir anlaşma yapıldığını belirtiyor. Gazeteciye göre, kamu önünde drone saldırıları eleştirilse de, ABD hükümeti "Pakistan devletinin düşmanlarını da hedef aldığı için" saldırılar kapalı kapılar arkasında onaylanıyor.

Washington'dan tam yetki

Bazı ülkelerde, Washington yönetiminin CIA'ya saldırılar için tam kontrol verdiği de ifade ediliyor. Pakistan'da örneğin, CIA Beyaz Saray'dan izin almadan bireyleri veya grupları hedef yetkisine sahip. Yemen gibi ülkelerde ise Başkan Obama hükümetin 'ölüm listesi' üzerinde daha fazla kontrole sahip olması için ısrar etti. Saldırı planları ilk olarak Beyaz Saray içindeki görevliler tarafından inceleniyor.

Merkezi Londra'da bulunan 'İnvestigativ Gazetecilik' bürosu 2004'ten bu yana CIA tarafından toplam 376 drone saldırısı yapıldığını tahmin ediyor. Bu saldırılarda öldürülenlerin sayısı da 2 bin 525 ile 3 bin 613 arasında bir rakam olarak tahmin ediliyor. Öldürülenlerden 200 kadarı da çocuklardan oluşuyor.

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,012 µs