En Sıcak Konular

Erken uyarı: Baykal Toptan’a neden oy verdi?

10 Ağustos 2007 12:36 tsi
Erken uyarı: Baykal Toptan’a neden oy verdi? Dün Türk siyaseti tarihi günlerinden birini yaşadı. Gerginlikten uzak, uzlaşmayla, karşılıklı jestlerle, sorunsuz, gürültüsüz Meclis Başkanı’nı seçti Türkiye. Baykal da oradaydı. Kriz yaratan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aksine Baykal oylamaya katı

Dün televizyonlarından Meclis’teki Başkanlık seçimlerini izleyenler tarihi bir ana tanıklık etti. Gergin ayların ardından meclis uzlaşmayla, karşılıklı jestlerle, sorunsuz, gürültüsüz Meclis Başkanı’nı seçti. Elbette bu atmosferin mimarlarının başında Başbakan Erdoğan geliyor. Özellikle seçim gecesi yaptığı tarihteki yerini alan o konuşma sonrasında Türkiye’nin yakaladığı sinerji dikkat çekici.

Öyle ki gerginliklere neden olan geçmiş Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tam aksi bir tablo vardı Ankara’da… Yüzler gergin değildi, gülümsüyordu… Bu kez muhalefet parti milletvekilleri Meclis dışında değil, Genel Kurul salonundaki koltuklarındaydı. Toplum ne olacak sorusunun getirdiği gerginlikten uzaktaydı. Ekranlardan yeni başkanın seçilmesini izledi ve şüphesiz temsilcilerine olan güvenini tazeledi.

Başta söylediğimiz gibi dün üç ay öncesinin tam aksi bir tablo vardı ortada. CHP lideri Baykal da vardı oturumda. Üstelik oyunu Toptan’dan yana kullandığı sanılıyor. Gerginliğe yol açan cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot eden ve “krizin adresi” olarak gösterilen Baykal neden oturuma katıldı? Bu pembe tabloyu bozmamak için mi? Ya da 22 Temmuz iradesini doğru okuduğu için mi? Bu sorunun yanıtını hayır olarak verelim. Çünkü Baykal 22 Temmuz seçimlerinin sonuçlarını doğru okumadığını seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı analizle ortaya koydu. Baykal’ın “2. cumhuriyetçiler, imamlar ve tarikatlar daha çok AK Parti’yi destekledi” şeklinde özetlenebilecek analizinden anlaşılan CHP liderinin eski gerginlik politikasından vazgeçmeyeceği… O halde Baykal neden oturuma katıldı?

Hemen yanıtlayalım:

1. Baykal oturuma katıldı, çünkü Baykal için önemli olan Meclis Başkanlığı seçimi değil, cumhurbaşkanlığı seçimi. Zaten dört buçuk yıldır Meclis başkanlığı AK Parti’de… Üstelik bu kez aday Arınç değil, Toptan’dı. Yani Baykal için olumlu bir aday.
2. Baykal oturuma katıldı, çünkü Toptan’ın adaylığına kimse karşı çıkmadı. Baykal meclis dışında kalamazdı, çünkü MHP ve DTP, tüm muhalefet oradaydı. Yalnızlaşmak istemedi.
3. Baykal oturuma katıldı, çünkü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Gül aday gösterilirse sert bir muhalefet uygulayacak. Çıkacak krizlerden de hükümeti sorumlu tutacak. Baykal oylamaya katılarak, ileride çıkacak krizler öncesinde kendisini sağlama almak istedi. Kredisini şimdiden tüketmek istemedi. Çünkü kriz çıktığında kitlelere şu mesajı verecek: “Herkesin kabul ettiği bir aday çıkardıklarında, bakın gidip oy bile verdim. Ama uzlaşmayı şimdi onlar bozuyorlar… Adaylarını dayatıyorlar… ”

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,337 µs