En Sıcak Konular

Fiyatlar sonbaharda kuraklık yüzünden artacak

10 Ağustos 2007 12:24 tsi
Kuraklık sofrayı da tarlayı da vurdu. Önemli üretim merkezleri Adana, Mersin, Hatay, Antalya, Bursa, Balıkesir, İzmir, Manisa, Samsun, Eskişehir, Konya ve Aydın’da sebze meyvede ciddi rekolte kayıpları yaşanırken, büyük üretim merkezlerinde fiyatlar

Sebze meyvede kuraklık nedeniyle yaşanan üretim düşüşü, tüketiciye "yüksek fiyat" olarak yansırken, kuraklık, bazı "yöresel lezzetlerin" üretimi de olumsuz etkiledi.
      A.A muhabirinin Ankara Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Hali yetkilileri ve bu halde işlem yapan komisyonculardan derlediği bilgiye göre, Ankara’nın çevresindeki Çubuk, Yenikent, Sincan, Kalecik, Beypazarı, Ayaş, Kızılcahamam gibi önemli tarımsal üretim merkezlerinin de kuraklıktan olumsuz etkilenmesi nedeniyle, bu illerden gelen yöresel sebze meyve çeşitlerinin miktarı da azaldı.
      Hal yetkilileri, her yıl bu mevsimde Ankara’ya yoğun olarak gelmesi gereken Ayaş domatesinin çok sınırlı miktarda geldiğini, gelen domatesin de geleneksel olarak "iri elma-portakal" değil, mandalina büyüklüğünde olduğuna dikkati çekti. Çubuk’tan gelen daha önce neredeyse kiraz büyüklüğünde olan olan vişnenin de oldukça küçük olduğu belirtiliyor.
      Ankara’ya çevre illerden gelmesi gereken marul, kıvırcık, ıspanak, pazı, semizotu gibi yeşilliklerin miktarında da büyük azalma olduğu, birçok çiftçinin bu ürünleri üretmekten vazgeçtiği kaydediliyor.
      Kızılcahamam’dan gelen yeşil fasulye miktarı da beklenen düzeyde değil.
      Verilen bilgiye göre, geçen yıl ortalama 800 civarında olan Ankara toptancı haline günlük ürün getiren kamyon sayısı, bu yıl 500-600’lere düştü. Yetkililer, kamyon sayısındaki azalmaya karşın, bunun tüketilen ürünün azaldığı anlamına gelmediğini belirtirken, şu bilgiyi verdiler:
      "Önceden çok fazla miktarda dökme ürün geliyordu. Tüccar, üreticiden, bahçeden mal alıp, kamyonla domates, patates, salatalık, soğan getiriyordu. Bu ürünlerin çoğu da yolda, pazarda heba oluyordu. Artık, bu tür ürünler ambalajlı ve tüketici tercihlerine göre değişik ağırlıklarda paketlenmiş olarak geliyor. O zaman da ürün ziyan olmuyor.
      Pazarlarda, dökme ürün satışı çok azaldı. Büyük marketlerle yaşanan rekabet nedeniyle, pazar esnafı az ama kaliteli ürün satıyor. Her hangi bir üründe sıkıntı yok. Ancak, kuraklık nedeniyle bazı yöresel ürünlerin gelimi azaldı. Ayaş domatesi, yeterince gelmiyor. Gelen ürün, eskisi kadar büyük değil. Kızılcahamam’dan hala fasulye gelmedi. Yenikent’ten gelen kavunlar da çok küçük. Beypazarı’ndan havuç gelmesi gerekiyordu, hala gelmiyor." Yetkililer, toptancı hal yasasında yapılan değişiklikten sonra, artık büyük marketlerin de üretim yerlerinden aldıkları ürünleri hallerden geçirmek zorunda olduğunu hatırlatırken, bu uygulama nedeniyle Ankara haline gelen kamyon sayısının biraz arttığını, ancak dökme ürün gelişindeki azalma nedeniyle, genelde kamyon sayısının azaldığını kaydetti.
      Antalya’dan gelen sera domatesinin hemen hemen bittiğini, artık, Çanakkale ve Eskişehir’den domates alındığını, 10 gün sonra da Tokat domatesinin devreye gireceğini anlatan yetkililer, normalde Eylül ayına kadar Adana’dan karpuz gelmesi gerekirken, neredeyse 15 gündür doğru dürüst ürün gelmediğini, Bafra, Bilecik ve Gaziantep’ten karpuz alındığını kaydetti. Yetkililer, önceden yaz aylarında hale günde ortalama 200-250 kamyon kavun karpuz gelirken, bu sayının 100-150’ye düştüğüne dikkati çekti.
      Ankara toptancı hal verilerine göre, geçen yıl Haziran ayında ortalama 1,75 YTL olan aysbergin kilogram fiyatı, yüzde 47 artışla 2,58
      YTL’ye, biberin fiyatı 0,96 YTL’den 1,33 YTL’ye, dolma biberinin fiyatı 0,60 YTL’den 1,08 YTL’ye, brokolinin fiyatı 0,85 YTL’den 1,14 YTL’ye,
      domatesin fiyatı 0,43 YTL’den 0,52 YTL’ye, boncuk fasulyenin fiyatı 1,52 YTL’den 1,86 YTL’ye, havucun fiyatı 0,65 YTL’den 0,73 YTL’ye, kabağın fiyatı 0,38 YTL’den 0,48 YTL’ye, kıvırcığın fiyatı 2,14 YTL’den 3,03 YTL’ye, marulun fiyatı 3,03 YTL’den 3,59 YTL’ye, maydanozun fiyatı 0,08 YTL’den 0,13 YTL’ye, patlıcanın fiyatı 0,66 YTL’den 0,74 YTL’ye çıktı. Aynı verilere göre, geçen yıl Haziran’da 0,48 YTL olan sebzelerin ortalama kg fiyatı bu yıl 0,52 YTL’ye yükselirken, 0,66 olan meyvelerin ortalama fiyatı değişmedi. Diğer taraftan, geçen yıl 19,1 YTL olan balığın ortalama kg fiyatı, bu yıl 33,69 YTL’ye ulaştı. Haziran’da hale gelen sebz miktarı 25,2 bin tondan 29 bin tona, meyve miktarı 40,8 bin tondan 42,8 bin tona yükseldi.
     
     ANKARA’YA HANGİ ÜRÜN NEREDEN GELİYOR?
      Hal yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ankara’ya elma; Isparta, Denizli ve Amasya’dan, armut; Bursa, Eskişehir ve Çanakkale’den geliyor.
      Ankara’da az miktarda yerli armut da yetişiyor.
      Manisa, İzmir, Mersin ve Isparta’dan üzüm, Bursa, Sakarya, Antalya ve Mersin’den erik, KKTC, Anamur ve Antalya’dan muz alınıyor. Karadeniz bölgesi ve KTC’den kivi, KKTC, Mersin, Antalya ve Hatay’dan limon, Adana, Antalya, Manisa’dan kavun geliyor. Ankara’nın Sincan ve Yenikent yörelerinde de kavun yetişiyor.
      Karpuz; Adana, Bilecik, Gaziantep, Samsun ve Eskişehir’den, kayısı; Iğdır, Malatya ve Gaziantep’ten, şeftali; bursa, Eskişehir, Antalya ve Mersin’den, mandalina, greyfurt ve portakal; Mersin, Antalya Hatay ve KKTC’den, nar ise Denizli, Isparta, Eskişehir ve Antalya’dan geliyor.
      Domatesin büyük bölümü Antalya, daha sonra Çanakkale, Eskişehir ve Tokat’tan gelirken, az miktarda Beypazarı, Ayaş’ta da domates yetişiyor.
      Biber; Antalya, Bursa, Mersin, Eskişehir, fasulye; Antalya, Bursa Balıkesir ve Eskişehir’den alınırken, Kızılcahamam’ın yaylalarından da lezzetli fasulyeler geliyor. Kıvırcık; Sincan, Yenikent, Beypazarı yanında Mersin ve Antalya’dan da alınıyor. Salatalık; Antalya, Mersin ve Eskişehir’den, patates; Nevşehir, Niğde, Aksaray ve Afyon, soğan; Polatlı, Niğde, Nevşehir ve Hatay, patlıcan; Antalya, Mersin ve Bursa, havuç; Beypazarı, Konya ve Antalya’dan geliyor.
     
     "İTHALATA GEREK YOK"
      Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarları Federasyonu (TÜMESKOM)
      Başkanı Burhan Er, kuraklık nedeniyle meyve sebzede fiyatların gittikçe yükseldiğini belirtirken, "Meyve sebzede geçen seneye göre yüzde 100-200 oranında fiyatların arttığını söyleyebiliriz" dedi.
      İstanbul Hal çıkış fiyatlarına bakıldığında geçen sene 25-50 YKr arasında satılan domatesin, şu anda 30 YKr ile 1 YTL arasında satıldığını ifade eden Er, "En fazla salatalıkta artış oldu. Geçen sene 25-35 YKr’ye satılan salatalığın şu anda halden çıkış fiyatı 1 YTL.
      Fasulye şu anda 1,5-3 YTL arasında, geçen sene 80 YKr ile 1,5 YTL arasında idi" diye konuştu.
      Er, patlıcanın fiyatında bir değişiklik olmadığını, sivri biberin fiyatının ise geçen seneye göre yüzde 20 arttığını kaydetti.
      Burhan Er, kuraklığın böyle devam etmesi halinde bunun kışa da yansıyacağını, kışın meyve sebzede sıkıntı çekilebileceğini vurguladı.
      Şu anda meyve sebzede ithalatı gerektirecek herhangi bir durum olmadığını ifade eden Er, İsrail’in deniz suyunu arıtarak bu suyu tarım alanlarında kullandığını belirterek "Bizde de buna yönelik bir çalışma yapılmalı" dedi.
      Burhan Er, kuraklıktan zarar gören çiftçilerin acilen desteklenmesini, Türkiye’de bir tohum üretim merkezinin kurulmasını istedi.
      Er, geçen sene bu zamanlarda İstanbul’daki hallere 60 ile 120 bin ton arasında meyve sebze girdiği ama bu sene bu rakamın 25 bin ton ile 60 bin ton arasında değiştiğini sözlerine ekledi.
     
     İZMİR
      Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminin önemli merkezlerinden Ege Bölgesi’nde kuraklığın sebep olduğu verim kaybı nedeniyle, ürünün tarla satış fiyatı ve pazar satış fiyatı arasında büyük farkın oluştuğu açıklandı.
      İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklığı fırsat bilen tüccarların tarladan ucuza satın aldığı ürünleri fahiş fiyatla pazarda satışa sunduğunu söyledi.
      Sedat Köse, İzmir’in simgesi olan incir ve üzüm gibi ürünlerde kuraklık nedeniyle verim kaybının meydana geldiğini kaydetti.
      Verim kaybının pazar satış fiyatlarına yansıdığını söyleyen Köse, şöyle dedi:
      "Üzümde çatlama ve deformasyon gözlemliyoruz, verim kaybı söz konusu.
      Çiftçi narenciye ağaçlarında da aynı sorunla karşı karşıya. İlk tespitlerimize göre verim kaybı yüzde 20 ile 25 arasında. Bu verim kaybını fırsat bilen bazı tüccarlar pazar fiyatlarında büyük dengesizlik yaşanmasına neden oluyor. Kuraklık, tüketiciye yüzde 100 pahalıya mal oluyor."
     
     ŞEFTALİ, KİRAZ, BAMYA FİYATLARI
      İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray ise bölgelerinin en önemli ürünlerinin kiraz ve şeftali olduğunu hatırlatarak, kuraklık nedeniyle söz konusu ürünlerindeki üretimin düştüğünü ifade etti.
      Meyve suyu üreten şirketlerin tarla fiyatını bu yıl yüksek tuttuğunu ifade eden Oray, "Fiyatlar bu yıl çok yükseldi. Kirazın kilogramı tarlada 70 YKr’ye, pazarda ise 1,5-2 YTL’ye yükseldi. Üreticinin tarlada 80 YKr’ye sattığı şeftali ise pazarda 2-2,5 YTL’ye kadar çıktı" diye
      konuştu.
      İzmir’in Ödemiş ilçesi Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocahan da bölgenin geleneksel tarım ürünleri olan domates, biber ve bamyada üretim düşüklüğü yaşandığını söyledi.
      Üreticinin kuraklık sebebiyle pazara az ürün sunabildiğini kaydeden Kocahan, "Bölgemizdeki domates tarlaları kurudu, artık domates yok.
      Üreticinin tarlada sattığı fiyat 30 YKr civarında, pazarda satışa sunulduğu fiyat ise 50-60 YKr" dedi.
      Ahmet Kocahan ilçenin bir başka tarımsal ürünü olan bamyada da iki fiyat arasındaki makasın açıldığını, üreticinin 3 YTL’ye sattığı bamyanın pazar tezgahlarında 5 YTL’ye alıcı bulduğunu kaydetti.

Milliyet



Bu haber 1,922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,208 µs