En Sıcak Konular

Çalışanlar 'grev deyince, THY de 'lokavt' dedi

10 Ağustos 2007 11:34 tsi
THY’de 4 günlük "grev oylaması"na 10 bin 500 çalışandan 9 bin 670’i katıldı. Sandıktan 5 bin 15 ’greve evet’, 4 bin 555 de ’greve hayır’ çıktı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, "Çalışanlar sendikaya inanıp, grev kararı aldı. Gerektiğinde lokavt kararını uygularız. THY’yi grev riskine atamayız" dedi. THY yönetimi, sendikanın 4 bin 555 ’hayır’ı da düşünmesi çağrısı yaptı.

TÜRK Hava Yolları (THY) A.O. ve THY Teknik A.Ş.’de pazartesi günü başlayan grev oylaması, dün saat 17.00’de sona erdi. THY çalışanlarının yoğun ilgi gösterdiği oylamadan, 460 oy farkla grev kararı çıktı. THY çalışanlarından 5 bin 15’i grevden yana oy kullanırken, 4 bin 555 çalışan da grevden yana olmadığını oylarıyla ortaya koydu. THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, "Çalışanlar sendikaya inanarak grev kararı aldı. Şu andan itibaren sorumluluk sendikadadır. Masaya koyduğumuz son teklifin arkasındayız. Gerektiği an lokavtı uygularız" dedi.

OYLAMA 4 GÜN SÜRDÜ: Türkiye Sivil Havacılık Sendikası’nın (Hava-İş) toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı almasının ardından, pazartesi günü saat 12.00’de Türkiye genelindeki 42 sandıkta başlatılan grev oylamasına THY ve Teknik A.Ş. çalışanları yoğun ilgi gösterirdi. Oy sayımı işlemi ise, her ildeki Bölge Çalışma Müdürlüklerinin görevlendirdiği müfettişler tarafından yürütüldü. Oylamaya 10 bin 500 çalışandan 9 bin 670’i katıldı. Oy kullanan çalışanlardan, 4 bin 555’i ’greve hayır’ 5 bin 15’i ’evet’ dedi.

THY’Yİ RİSKE ATMAYIZ: Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, dün saat 22.00’de Genel Müdürlük binasında oylama sonuçlarını açıklarken, "Çalışanlar sendikaya inanarak grev kararı aldı. Biz de daha önce aldığımız lokavt kararını gerektiği an uygulayacağız. Bu kadar büyük bir şirketi riske atamayız. Kısa vadeli çözümlerle önümü görmektense, uzun vadeli çözümlerle önümü görmeyi yeğlerim" diye konuştu.

BİRLİKTE AÇIKLADILAR: Karlıtekin, grev oylamasının sonuçlarının belirmesinin ardından THY Genel Müdürü Temel Kotil ve THY Teknik A.Ş Genel Müdürü İsmail Demir ile birlikte açıklama yaptı. Karlıtekin, THY’de greve ’hayır’ çıkabilmesi için 5 bin 100 oya ihtiyaç bulunduğunu ve bu oya ulaşılamadığını, THY Teknik A.Ş’de de benzer bir durumun söz konusu olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: "3 Ağustos cuma günü geldiğimiz noktanın şirket imkanlarını zorlayarak gelebileceğimiz, esneyebileceğimiz en ileri nokta olduğunu beyanla ne bugün, ne yarın, ne greve ’evet’ çıktığında, ne de ’hayır’ çıktığında, ne de muhtemel bir grev neticesinde bu noktadan daha ileriye gitme imkanımızın bulunduğunu çok net bir şekilde ifade etmiştik. Bu yeni bir durum tabii. Şu andan itibaren sorumluluk sendika yönetimindedir. Kendileri de sonuçları değerlendireceklerdir. Biz masaya koyduğumuz teklifin arkasındayız."

YENİ MÜZAKERE OLABİLİR: Karlıtekin, Hava-İş Sendikası’nın son tekliflerini değerlendirip, yeni bir müzakere süreci başlatmasını beklediklerini de ifade ederek, "Bu müzakere sürecinde ufak tefek detaylar dışında ana hatlarıyla gelebileceğimiz bir noktanın olmadığını beyan etmiştik. Bizim inancımız şudur; olanda hayır vardır. Sonuç itibariyle, netice böyle olmuştur. Bu neticenin THY’ye, Türk milletine ve THY çalışanlarına hayırlar getirmesini diliyoruz."

Bundan sonra Ne olacak

Hava-İş Sendikası, sandıktan çıkan sonuç üzerine grev kararında ısrar ederse, THY yönetimine 6 gün önceden bildirmek koşuluyla grevi başlatabilecek.

Bakanlar Kurulu, "turizme ve ekonomiye darbe vuracağı" gerekçesiyle grevi 60 gün süreyle erteleyebilecek.

Hava-İş’in grevde ısrarlı olması halinde THY Yönetim Kurulu, daha önce aldığı lokavt kararını uygulama yoluna gidecek.

Grev ve lokavt durumunda THY tümüyle duracak. Lokavt uygulamasıyla birlikte, THY’nin çalışanlarıyla vedalaşması da gündeme gelebilecek.

Tüm bunlar olurken, yine de Hava-İş’le THY yönetiminin yeniden masaya oturması da söz konusu olacak.

Sendika ’evet’ deseniz de ’greve çıkmayız’ sözü verdi

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, bir soru üzerine Hava-İş Sendikası’nın tavrını şöyle değerlendirdi: "Çalışanlarımız herşeyin farkında. Sendikanın, ’siz greve evet deyin, greve evet demek grev yapılacak anlamını taşımaz, bizim işveren karşısında elimizi güçlendirir. Biz grev yapmayacağız’ şeklinde personele yaptığı beyanlar zannediyorum önemli rol oynadı."

Karlıtekin, ’Masaya ek 77 milyon YTL koyduk’ demişti
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, 3 Ağustos 2007’de yaptığı açıklamada, "Yaptığımız son teklifle bütçemizde 77 trilyon liralık ek ödemeyle karşı karşıyayız" demişti. THY yönetimi sunduğu son teklifte, önceki teklifle önerilen sosyal yardım, iyileştirmeler ve ilk yıl için yüzde 10 ücret artışı aynen korunmuş, ikinci yıl için ise oluşacak enflasyon rakamının bir puan üzerinde ücret artışı öngörülmüştü. Bunlara ek olarak, intibak süreleri tamamlanmamış tüm çalışanlar için intibak süreleri tamamlanana kadar aylık 120 YTL’lik sosyal yardımın yanısıra aylık brüt 100 YTL seyyanen ücret artışı teklif edilmişti. Hava-İş Sendikası ise, ücretlere yüzde 23.5 zam istiyordu.

Sendika sonucu iyi okusun

OYLAMA sonuçlarının açıklanmasının ardından, THY Yönetim Kurulu adına da bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, geçen 5 aylık süreçte Hava-İş Sendikası’yla uzlaşmaya varılamadığı hatırlatıralarak, şöyle denildi: "Oylama sonucunu hem çalışanlarımızın hem sendika yönetiminin iyi okuması gerekir. Her ne kadar sandıktan yeterince ’greve hayır’ oyu çıkmamış olsa da yaklaşık yarıya yakın çalışanımızın kararlı bir şekilde ’greve hayır’ demiş olması, aslında çalışanlarımızın büyük bölümünün kesinlikle grev istemediğinin göstergesidir."

Hürriyet



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,508 µs