En Sıcak Konular

Stresi azaltıp kalbi koruyor

20 Ekim 2013 11:15 tsi
Stresi azaltıp kalbi koruyor Yemeklere lezzet katan fesleğen, insan sağlığını olumlu etkiliyor.

Yemeklere lezzet katan fesleğen, insan sağlığını olumlu etkiliyor. Fesleğen tüketiminin; kalp sağlığına, ödemlere, DNA hasarına iyi geldiği biliniyor. Stresle savaşan fesleğen, ayrıca kan şekerinin düzenlenmesine de yardımcı oluyor

Fesleğen, aroma artırıcı olarak bilinmesine rağmen, birçok hastalıkla savaşta da önemli rolü olan bir bitkidir; anti-inflamatuar (iltihap), antibakteriyel ve anti-stres özellikleri bulunur. Yunanca'da 'kraliyet' anlamına gelen, binlerce yıldır bitkisel ilaç olarak kullanılan fesleğen; günümüzde de en yaygın sağlık sorunlarıyla mücadele yollarından biri olmaya devam ediyor. İşte, fesleğenle ilgili bilinmesi gerekenler:

DNA HASARINDAN KORUR

İçerdiği yüksek antioksidan yağlar, K vitamini, kalsiyum ve besin değeri açısından çok zengin olan fesleğen; DNA hasarına karşı mücadelede son derece etkilidir. Yani bu mucizevi bitki, genetik bilginin depolanmasını korumaya yardımcı olur. DNA; kromozom olarak adlandırılan işlevsel birimlerdir. Kromozomlar, hücre içinde genetik değişimlere uğrayabilir ve kanserin büyümesine bağlı DNA mutasyonlarına veya serbest radikallerin aktivasyonuna neden olabilir.

BAKTERİLERİ BÜYÜTMÜYOR

Fesleğen, reyhan ve nane benzeri yapraklar; beta-kariyofilen içerir. Beta-kariyofilen de; artrit (eklem iltihaplanması) ve inflamatuar (bağırsak iltihaplanması) bağırsak hastalığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili bir maddedir.

Fesleğendeki, suda çözünen flavonoidler (orientin ve vicenin) radyasyona karşı koruma sağlıyor.

Yapılan araştırmalarda; fesleğenin, patojen bakterilerin büyümesini engellediği görülmüştür.
İranlı bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada da; fesleğendeki yağların, insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.

ÖDEME KARŞI ETKİLİ

Journal Physicology ve Biochemistry dergisinde yayınlanan araştırma, bu yeşil ve aromalı bitkinin, akciğer enfeksiyonları ile ilişkili bakterilerin büyümesini kısıtladığını ortaya koyuyor.

Malezya'da bulunan University Science of Malasia'da fareler üzerine yapılan bir çalışmada ise, fesleğenin ödeme karşı etkili olduğu kanıtlandı.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucu fesleğenin, akciğer ve kolon kanserlerinde tümör erimesini sağladığı ve immün yetmezliğini ortadan kaldırdığı da biliniyor.

Yüksek antioksidan içeren fesleğen, kalp sağlığı üzerinde de etkili.

Yapılan araştırmalar; fesleğen yaprağı ektresinin yüksek kolesterolü düşürdüğünü gösteriyor.
Bu biki ayrıca yüksek total kolesterol ve LDL kolesterol gelişimini engelliyor.

FESLEĞEN BUZDOLABI VE DONDURUCUDA SAKLANMAZ
 
Fesleğen seçerken; öncelikle yapraklarının taze görünümlü, parlak ve yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Yaprakları koyu, lekeli, kesik, yırtık ve sararmış olan fesleğenleri tercih etmeyin. Ayrıca organik olduğundan emin olun. Fesleğen, buzdolabında veya dondurucuda saklanmaz. Fesleğeni; kuru ve serin yerde olmak şartıyla altı ay boyunca saklayabilirsiniz. Fesleğenin özellikle tazesi çok yararlıdır ama kurutulmuş olarak tüketilen çayının da sayısız faydası vardır.
 
ŞEKER HASTALIĞINI ÖNLÜYOR
 
Journal Evidence- Based Complementary ve Alternative Medicine'de yayınlanan bir araştırma, fesleğenin stresi azalttığını kanıtladı. Bilim adamları; fesleğen ektresinin etkisini inceledi. Araştırma sonucunda; uyku problemi, yorgunluk ve unutkanlık gibi semptomlarda yüzde 39 oranında bir düşüş olduğu kanıtlandı. Ayrıca stres kaynaklı cinsel sorunların da yüzde 87.5 oranında azaldığı gözlendi.

Fesleğen, diyabet yönetiminde de son derece etkili bir bitki. Bir araştırma sonucunda; açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri seviyelerinin düştüğü kanıtlandı.

Prof. Dr. Erkan Topuz / Sabah
 



Bu haber 1,350 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs