En Sıcak Konular

Borsa ve doların durumu ne olacak?

10 Ağustos 2007 10:21 tsi
Borsa ve doların durumu ne olacak? ABD merkez bankalarının yatırımcıları yatıştırmak için önlem almak zorunda kalmalarının ardından uluslararası borsalarda büyük düşüşler görülürken, İMKB'nin de satış ağırlıklı açılması bekleniyor.

Fransız bankası BNP Paribas'nın ABD yüksek riskli mortgage sektörüne yatırım yapan üç fonunu dondurmasının ve merkez bankalarının yatırımcıları yatıştırmak için önlem almak zorunda kalmalarının ardından uluslararası borsalarda büyük düşüşler görülürken, İMKB'nin de satış ağırlıklı açılması bekleniyor.

ABD borsalarında büyük düşüş görüldü ve Dow ve S&P endeksleri yüzde 3'e yakın kayıplara uğradı, Asya borsaları da ABD'yi izleyerek geriledi. Avrupa borsalarının ise yüzde 2 civarında düşüşlerle açılması bekleniyor.

İktisat Yatırım Araştırma Direktörü Muhittin Küley, "Kötü bekliyorum, orada artık sorunlu kredilerin yayıldığını görörüyoruz. Her ne kadar Fed ekonomik büyümeyi etkilemeyeceğini kaydetmiş olsa da bu haberler ciddi endişeler yaratıyor. Banka ve finansal ve kuruluşların kârlılıklarına ilişkin endişeler var. Latin Amerika ve Asya da dikkate alındığında olumsuz hava devam eder. Meclis Başkanlığı seçimi iyimser de olsa ve cumhurbaşkanlığıyla ilgili sorun beklenmiyor bile olsa dışarıya bağlı seyir izleyeceğiz" dedi.

İMKB Ulusal 100 endeksi global kredi piyasası endişeleriyle dün yüzde 4'ün üzerinde değer kaybetti. Yabancı alımlarının en yüksek olduğu hisselerde satış gözlenirken bankacılık endeksi yüzde 5.05 kayıpla 102,668.62 puana geriledi. İMKB'de yabancı yatırımcıların toplam halka açık hisselerin piyasa değerindeki payı 8 Ağustos itibariyle yüzde 71.26 seviyesinde bulunuyordu. Bu oran dün yüzde 71.22'ye geriledi.

Tokyo'dan Sydney'e kadar, Asya merkez bankaları, paniğe kapılan kredi piyasalarını sakinleştirmek için para otoritelerinin başlattığı küresel kampanyaya katılarak bankacılık sistemine fazladan nakit aktardı ve bugün de bu işleme devam etmeyi taahhüt etti.

Kredi piyasası endişelerinin alevlenmesiyle dünya piyasaları çalkalanırken, yatırımcıların görece riskli yatırımlardan çıkmaları nedeniyle Asya borsalarında yaygın bir düşüş oldu, Japon yeni ise kazançlarını artırdı.
Saat 08:22 itibariyle bankalararası piyasada dolar kotasyonları 1.2980/1.3025 seviyesinde bulunuyordu.

Para piyasaları

ABD'de yüksek riskli mortgage kredilerinin genel olarak kredi piyasalarında yarattığı tedirginlikten kaynaklanan likidite sorununu aşmak için çok sayıda merkez bankasının bankacılık sistemine nakit aktarması buna rağmen piyasalarda görülen düşüşün etkisiyle içeride de kur ilk işlemlerde düne göre yükseldi.

Bankacılar, kurdaki artışın faize de yansımasını bekliyorlar.
Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.2800/20 YTL olduktan sonra valörlü işlemlerde 1.2815/35 YTL oldu. Bu sabah 08:27 itibariyle kotasyonlar 1.3000/1.3045 YTL seviyesinde bulunuyor.

Bankalararası piyasada 6 Mayıs 2009 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spotta yüzde 17.33, valörlüde yüzde 17.52 oldu.

Bir bankacı, "BNP haberi ile tüm olumluya oynayan piyasalar tersine döndü. Likitide sıkıntısına tüm merkez bankalarının hızlı cevap vermesi olumlu ama sıkıntı devam ediyor. Yapısal büyüme ve ekonomilerde kötü bir durum olmasa da piyasa gergin. Uzun bir Cuma günü bizi bekliyor" dedi.
Fransız bankası BNP Paribas dün ABD yüksek riskli mortgage sektöründeki sorunlar nedeniyle, üç fonunun değerinin hesaplanmasını geçici olarak durduğunu açıklamıştı.

Sabah



Bu haber 5,734 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,457 µs