En Sıcak Konular

Yahudilere 50 bin dolarlık teşvik

19 Ekim 2013 10:54 tsi
Amerikalı Yahudi milyoner, New York' ta bulunan Yahudi ailelerin Alabama eyaletine taşınması karşılığında 50 bin dolar veriyor.

Yahudi işadamı Larry Blumberg, 5 yıl önce Alabama'da bağlı bulunduğu sinagogun cemaatsız kaldığını görünce bir milyon dolarlık bir proje başlattı.

New York'ta yaşayan Yahudi ailelerin en az 5 seneliğine Alabama'ya taşınması ve sinagogun cemaati olması şartıyla aile başına 50 bin dolar vereceğini duyurdu.

Mississippi'de bulunan Güney Amerika Yahudi Enstitüsü'nden Stuart Rockoff, "Atlanta, Georgia, Nashville, Tennessee; Austin, Texas, Charlotte, North Carolina'daki Yahudi nüfusu artarken, güneydeki birçok küçük şehirlerdeki Yahudi cemaatleri varlıklarını sürdürmek için mücadele veriyorlar." dedi.

Haham Lynne Goldsmith bu taşınma programı başlamadan bir sene önce Connecticut'tan gelerek sinagogu canlandırma çalışmalarına başlamış.

Goldsmith, 2007 yılında Connecticut'tan geldiğinde sinagogda ibadet eden 10-15 yaşlı kişi gördüğünü, özellikle çocukların ve genç yaştaki öğrencilerin sayısının çok azaldığını söyledi.

Goldsmith, gençlerin büyük bir kısmının Atlanta ya da Birmingham gibi büyük şehirlere göç ettiğini belirtti.

Bunun üzerine otel zincirleri sahibi Blumberg, harekete geçerek Alabama'ya taşınacak her aileye 50 bin dolarlık yardım yapacağını duyurdu. Haham Goldsmith, eşi Rob Goldsmith öncülüğünde bu programı uygulamaya başladı.

Goldsmith Çifti, Boston, Miami ve Washington DC'de yayınlanan Yahudi gazetelerine ilan verdi. Sonrasında seçilen ailelerle birebir görüşmelerin sonucunda taşınacak ailelere karar verildi. Kısa sürede cemaat iki katına ulaşmış ve sinagog içinde bulunan bütün sınıflar öğrenci dolmuş durumda.

İşadamı Larry Blumberg, "New York, Florida ve diğer eyaletlerden yeni gelen 18 kişilik 6 Yahudi aile hem bizim buradaki cemaatimize hem de şehre canlılık getirdi." şeklinde memnuniyetini dile getirdi.

Haham Goldsmith ise bu programın diğer küçük şehirlerdeki Yahudi cemaatleri için de örnek olacağını ve yeni gelecek aileler için işlemlerin devam ettiğini ifade etti.


Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,533 µs