En Sıcak Konular

Meclis’te hayat, oh ne rahat

10 Ağustos 2007 09:34 tsi
Bay ve bayan kuaför, bira servisinin de yapıldığı restoran, hatta tartı... Hepsi milletvekilleri ve yakınları için hizmette. Tek sıkıntı vekil odaları...

Ankara’da parlamento muhabiri bile olsanız Meclis’te fotoğraf çekimi ve röportaj yapmak için her gün izin almanız gerekiyor.
İletişim Daire Başkanı Feridun Kesir, her sabah 100’e yakın basın mensubunun başvurusunu inceleyip, dilekçe imzalıyor. Diyelim ki on tane vekil ile konuşacaksınız, on ayrı dilekçe yazıyorsunuz. Ankara, gerçekten söylendiği gibi bürokratik bir şehir, adım atmak için izne ihtiyacınız var. İznimi soran Meclis polisine “Çay içmek için de izin almam gerekiyor muş'' diyorum, bana hemen bir çay ısmarlıyor.
      
Dokuz metrekarelik oda

Meclis’te, gazeteciler için zor olan hayat, milletvekilleri açısından çok rahat. Tek sıkıntıları, ofislerinin çok küçük olması. Vekil odaları sadece dokuz metrekare. Yapımına 1939’te başlanan ve 21 yılda tamamlanan TBMM, 500 dönümlük arazi üzerine kurulu. ‘H’ şeklindeki ana binanın ön tarafında Başkanlık binaları, arka tarafında vekil ofislerinin olduğu A ve B bloklar bulunuyor. Ana bina tam bir labirent. Bir koridora girince, kayboluyorsunuz. Yeni milletvekilleri de öyle. Konuşmalar da haliyle komik oluyor:
      “Pardon, acaba Genel Kurul Salonu’na nerden gideceğim, yemin edeceğim de''.
      Yanıt: “Ben de buranın yabancısıyım''.
      Meclis’te vekiller için berber ve kuaför salonları var. Fiyatlar uygun. “Keşke Meclis berberleri bize de hizmet verse'' dedirtiyor.
      Erkek berberinde saç kesimi 3 YTL. Saç – Sakal kesimi 4 YTL. Kadın kuaföründe ise kesim 2 YTL, fön 2 YTL, Boya 15 YTL.

Vergiden muaf

Ana binada, biri sadece vekil ve vekil eşleri, diğeri vekil ve basın mensubu da dahil tüm ziyaretçilere açık iki restoran var. Vekil ve vekil eşlerine ayrılan özel restoranda sandalyeler yeşil kadifeden. Masa örtüleri de uçuk yeşil renkte. Restoran, dekoruyla küçük kasaba restoranlarının gösterişli lokantalarına benziyor. Üst kattaki restoranda ise kahverengi hakim. Duvarda, Atatürk’ü yemek yerken tasvir eden dev bir tablo var. Onun yanında da Meclis TV’nin izlendiği plazma bir televizyon. Restoranlar, kurumlar vergisinden muaf olduğu için çok ucuza yemek yiyebiliyorsunuz. Burada hizmet, Meclis başkanlığı tarafından veriliyor. Restoranların işletmesi, herhangi bir özel şirkete ihale ile verilmemiş. İçerdeki garsonlar da bu sebepten TBMM çalışanı. Mönüde Türk yemekleri dışında dana bonfile, mantar ve kaşarla hazırlanmış ‘Meksika Steak’ de var. Yoğurt, cacık, dondurma gibi süt ürünleri, Atatürk Orman Çiftliği’nden geliyor. Cola’da ise alternatif yok: “Sadece Kola Turka var efendim''. Restoranda bira servisi de yapılıyor. AKP’nin ‘Kırmızı fener’ diye adlandırılan içkili mekânları şehir dışına taşıma projesi aklıma geliyor. Meclis’te alkol yasak değilse, hiç bir yerde olmamalı. Değil mi?
     
     MENÜ

Çorbalar: 50 Kuruş
Pilavlar: 50 Kuruş
Meksika Steak: 4,50 YTL
Mezgit Tava: 3 YTL
Çardak Kebap: 3 YTL
Kuzu Pirzola: 3 YTL
Izgara Köfte: 2,50 YTL
Etli Kuru Fasulye: 1 YTL
Zeytinyağlılar: 1 YTL
Salata: 1 YTL
Tatlılar: 1 YTL
Kutu Kola: 1 YTL
Kutu Bira: 1,75 YTL

Milliyet



Bu haber 347 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,577 µs