En Sıcak Konular

Der Spiegel yönetmenine işkence uçağı sorgulaması

10 Ağustos 2007 09:30 tsi
Almanya'nın en önemli yayın kuruluşlarında çalışan 17 gazeteci hakkında, CIA'in gizli işkence uçaklarıyla ilgili haber yaptıkları için soruşturma başlatıldı. Bunlar arasında ünlü Der Spiegel dergisinin genel yayın yönetmeni de var.

Almanya'da önde gelen birçok gazeteci hakkında, CIA'in gizli işkence uçaklarıyla ilgili yaptıkları haberlerden dolayı soruşturma açıldı. Parlamento komisyonu tarafından yürütülen soruşturmada, CIA uçuşlarıyla ilgili gizli bilgileri yayımladıkları gerekçesiyle tanınmış gazeteciler suçlandı. Bunlar arasında Almanya'nın itibarlı yayın organlarından ARD televizyonu, Die Welt, Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Die Zeit ve Die Welt'in muhabir ve editörleri yer alıyor. Hakkında soruşturma başlatılan haftalık haber dergisi Der Spiegel'in baş editörü Stefan Aust, soruşturmanın basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu söyleyerek bununla ilgili hukuki adım atılması çağrısında bulundu. 1994'ten beri Der Spiegel'in editörlüğünü yürüten Aust, ABD'nin Irak savaşına yönelk eleştirileriyle öne çıkmıştı. ABD'nin savaş gerekçelerinin temelsiz ve muğlak olduğunu savunan Aust, Irak'taki kaosun da dünyada istikrarsızlığa yol açtığını belirtiyor.

ALMANYA BAĞLANTISI

Gazetecilerin hapse girmesiyle sonuçlanması ihtimali olan soruşturmaya, Alman hükümetinin CIA'nın gizi uçuşlarıyla bağlantılı olduğu yönündeki haberlerin yol açtığı belirtiliyor. CIA'nın, gözaltına aldığı esirleri işkence ve kötü muamelenin yaygın olduğu ülkelere naklederken Alman topraklarını da kullandığı biliniyor. Parlamento komisyonu, Alman dış istihbarat teşkilatı BND'nin, Irak savaşının başlangıcında CA ile bağlantısına yönelik iddiaları da soruşturuyor. Bu çerçevede Lübnan asıllı Alman vatandaşı Halid El Mısri'nn kaçırılıp başka ülkeye nakledilmesi ve Guantanamo'da tutulan Almanya doğumlu Türk vatandaşı Murat Kurnaz'ın durumu da ele alınıyor. Öte yandan Avrupa Komisyonu da CIA'in Avrupa ülkelerinde işkence uçaklarıyla zanlıları tutuklayıp, diğer ülkelere naklettiğini raporlarla ortaya koydu.

yenişafak



Bu haber 310 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,662 µs