En Sıcak Konular

Kurbanlık hayvanlarda aranan 3 şart

13 Ekim 2013 14:35 tsi
Samsun'un Çarşamba ilçesinde yaşayan veteriner hekim Ömer Semiz, Kurban Bayramı öncesinde kutsal görevlerini yerine getirmek isteyen Müslümanlara kurbanlık hayvanlarda hekim olarak 3 ana şart aradıklarını söyleyerek bunların neler olduğunu anlattı.

Veteriner Hekim Ömer Semiz şunları söyledi: Birinci şart olarak kurbanlık hayvanın, deve, sığır ve koyun cinsinden olması gerekir. İkinci şart, dinen belirtilen yaşa ulaşmış olması gerekir. Bu ise koyunun 6 ayını, devenin 5yaşını, sığırın 2yaşını ve keçinin de 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. Buna göre, devenin 5 yaşını doldurmuş olması veya 5 yaşından büyük olması, sığırın 2 yaşını doldurmuş olması veya iki yaşından büyük olması, keçinin 1 yaşını doldurmuş olması veya 1 yaşından büyük olması ve koyunun 6ayını doldurmuş olması gerekir. Yukarıda belirtilen yaşlardan daha küçük yaşta olan hayvan kurban olarak kesilemez. Üçüncü şart olarak ta kurbanlık hayvanın kurban olarak kesilmesine engel olan şu kusurlardan arınmış olması gerekir."

Ömer Semiz, "Bir veya iki gözü kör olan veya gözleri düğme gibi dışarı fırlamış veyahut da kör olduğuna açıkça delalet eden gözlerinin beyaz olmasıdır. Hastalık belirtileri hayvanın üzerinde açıkça görülecek şekilde hasta olmasıdır. Sürüdeki sağlam hayvanlarla birlikte yürümesine veya onlara yetişmesine engel olacak şekilde topal olmasıdır. Kemiklerinde ilik kalmayacak şekilde iyice zayıflamış olmasıdır. Bu 4 kusur, bir hayvanın kurbanlık olarak kesilmesine engeldir. Bu kusurlara benzeyen veya daha fazla olan kusurlar da bu dört kusura girer." diye konuştu.

cihan

Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,811 µs