En Sıcak Konular

Akaryakıt kaçakçılığına ''mobil''müdahale

13 Ekim 2013 14:17 tsi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Türkiye'nin her yerinde akaryakıt kaçakçılığına doğrudan müdahale edecek mobil ekipler kuruluyor'' dedi.

Yazıcı ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kapıkule Sınır Kapısı'nda inceleme yaptıktan sonra bayram öncesi sınır kapılarında ve gümrük müdürlüklerinde alınan tedbirlerle ilgili basın toplantısı düzenledi.
 
Kaçak akaryakıtla mücadeleye mobil ekipli önlem
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, kaçakçılıkla mücadeleye büyük önem verdiklerini özellikle akaryakıt kaçakçılığına yönelik bazı tedbirler aldıklarını belirtti.
 
Kaçak akaryakıtla mücadeleyi çok daha etkin ve sonuç alınacak hale getirmek için kaçakçılık, gümrük ve vergi kanununda önemli değişiklikler yaptıklarını anlatan Bakan Yazıcı, şunları kaydetti:
 
''Etkin sonuçlar almaya başladık. Henüz uygulamaya koyamadığımız, bir ay içinde faaliyete geçecek yeni bir uygulama başlatıyoruz. Türkiye'nin her yerinde akaryakıt kaçakçılığına doğrudan müdahale edecek mobil ekipler kuruluyor. Gümrük muhafaza grubundan, Emniyet Genel Müdürlüğünden, jandarmadan, maliye ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulundan temsilciler yer alacak.''
 
Bakan Yazıcı, Türkiye'de kaçakçılığın tümüyle etkin bir şekilde mücadele ettiklerini,  bu kapsamda en son teknoloji kullanıldığını, eğitimli köpeklerin de sayısını arttırdıklarını belirtti.
 
Türkiye'de eylül ayı sonu itibarıyla 777 milyon lira kaçak yakalaması yapıldığını ifade eden Yazıcı,  geçen yıl bu rakamın yaklaşık 660 milyon lira civarında olduğunu bildirdi.
 
Suriye Sınır Kapılarında Kurban Bayram önlemleri
 
Bakan Yazıcı bir gazetecinin, ''Suriye Sınır Kapsısı'nda ne gibi bayram önlemleri alındı, son durum nedir?'' sorusu üzerine, buradaki önlemleri 24 Temmuz 2012'de aldıklarını belirtti.
 
"Biz Türkiye'de hiçbir gümrük kapısını komşu ülkeye veya halkına kapamış değiliz'' diyen Bakan Yazıcı, ancak güvenliğin önemli olduğunu söyledi.
 
Suriye'de yaşanan iç çatışma nediyle oluşan güvensizlik dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ve araçlarını korumaya yönelik önlemler aldıklarını ifade eden Bakan Yazıcı, şöyle devam etti:
 
"Genel hatlar itibarıyla kapılarımızda Türkiye plakalı araçların girişine ilişkin gümrük hizmeti vermiyoruz. Çünkü güvensiz bir ortam var. Suriye ile  Türkiye arasında vatandaşlarımızın ticareti devam etmektedir.Ticaret devletler arası değil özel sektörler arasında olur. Bu ticarette vatandaşlarımızın buldukları yeni yöntemlerle devam ediyor. Türkiye plakalı araçlar yüklerini ara bölgelere kadar götürüyor, daha sonra anlaşmaları halinde  Suriye plakalı araçlara malı yüklüyolar. Bu şekilde ticaret devam ediyor.  Bayram dolayısıyla Cilvegözü ve Öncüpınar gibi kapılarımızda Suriye'nin, aktarma alanına araç göndermeyeceği, Türkiye'ye giriş için işlem yapmayacağı bilgisine ulaşılmıştır. Tırlar beklemektedir. Bu yüzden bizim yapabileceğimiz birşey yok. Sınır kapılarımızda güvenlik önlemleri alındı. Dedektör köpekleri var. Yanından geçen her varlığın röntgenini çeken aracımız var. Kontrol bölgesi oluşturuldu. Üst düzeyde kontrolleri yapıyoruz.''
 
''Yurt dışında kurban kesen vatandaşlarımız Türkiye'ye et getirmesin''
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı bir başka gazetecinin, ''Bulgaristan'a kurban kesmek için giden çok sayıda vatandaşımız var. Onların getirdiği etler hijyen konusunda sıkıntı yaratıyor. Bu konuda bir öneriniz var mı?'' sorusuna ise yurt dışında Türkiye'ye getirilen etlerin son derece riskli olduğunu belirtti.
 
Vatandaşların yurt dışında kestiği kurban etlerini orada tüketmelerini öneren Bakan Yazıcı,  '''Orada kesiyim et getireyim' bunun için gidiyorsa uyarıyorum çok sıkıntı çekerler burada. Bizim kapımız herkese açık. Ama bu tür riskli işlere girmemelerini öneririm. Kurbanlarını ister orada kessinler, ister burada kessinler, ister Kızılay'a vekalet versinler ama orada kesip eti buraya getireyim şeklindeki bir fiil, bizim tolere edebileceğimiz bir fiil değildir. Görmezsek, arkadaşlarımızın gözünden kaçarsa onu bilmem ama arkadaşlarımızın da uyanık olduğunu düşünüyorum. Et getirmesinler, ben onu öneriyorum. Orada yiyebildikleri kadar yesinler, daha fazla yemek istiyorlarsa daha fazla kalıp orada tüketsinler'' dedi.

aa


Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,154 µs